Ким Чен Ун играе опасна игра, ще скара ли Русия и Китай?

Лидерът клони към Русия, Китай е в губеща позиция
24 окт 2024 09:50, Инна Ангелова
189
Ким Чен Ун играе опасна игра, ще скара ли Русия и Китай?
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През последните седмици и месеци севернокорейският диктатор Ким Чен Ун значително влоши отношенията с южната част на полуострова, плановете за мир като дългосрочна цел бяха замразени, а пътища към Южна Корея - унищожени. Държавната пропаганда напомня руската и китайската: САЩ били виновни за все по-войнствената реторика на Пхенян, ставало дума за защита от "империалистическия враг".

Вярно обаче е точно обратното: от началото на руската нападателна война срещу Украйна Ким Чен Ун започна да настройва Русия и Китай една срещу друга, пише DW. Целта му е по този начин да подобри както позициите на Северна Корея на полуострова, така и международните връзки на страната. Което трябва да е обезпокояващо както за Пекин, така и за Москва.

В момента Ким Чен Ун като че ли клони повече към развиване на партньорството с Русия, за което свидетелства готовността за изпращане на севернокорейски войници на фронта срещу Украйна. В отговор Сеул привика руския посланик и поиска частите от Пхенян да напуснат Русия. Очаква се обаче Москва да не се съобрази. Южна Корея трябва да приеме, че не само Китай и Северна Корея, но и Путинова Русия има интерес от конфликта, който може да навреди на свободната, демократична и благосъстоятелна страна.

В губеща позиция в актуалната ситуация по оста на диктатурите, простираща се от Москва, през Пекин, до Пхенян и Техеран, е Китайската народна република. Диктаторът Си Дзинпин залага всичко на този опасен алианс, създаден и с негово участие.

Той се надява чрез отслабване на общите врагове, т.е. на свободния демократичен свят, да получи предимства и то без да претърпи каквито и да е щети. Но сметката му не би могла да излезе с все по-непредсказуемия Ким Чен Ун. Ако Северна Корея продължи да провокира Юга и се стигне до военна ескалация, Китай ще трябва да заема позиция и няма да може да продължи да се държи неутрално.

Намеренията на Ким трудно могат да бъдат прогнозирани. Неговата диктатура всъщност би трябвало да е доволна от постигнатата възможност за използване на ракети с далечен обсег, които могат да достигнат всяка цел в САЩ. Това му осигурява определена защита от американски нападения и укрепва господството на неговата клика. Нищо не плаши Ким повече от опасността от смяна на режима. Това е и основната причина за неговата свързаност със Си и Путин. Той използва нажежената обстановка на Корейския полуостров за сплотяване на редиците зад гърба си.

Заради променената геополитическа ситуация правителството на Южна Корея обмисля дали да не разположи ядрени бойни глави в части на страната, за да бъде подготвено, ако севернокорейската ядрена програма постигне успех с помощта на Русия и Китай. Южнокорейските ядрени бойни глави би трябвало на свой ред да сплашат Пхенян и да удържат неговите войнствени намерения.

При сегашната ескалация темата само на пръв поглед е взривените пътища - всъщност става дума за възможността от разместване на глобалните властови структури, от която Пхенян иска да спечели. Ким Чен Ун играе опасна игра, която всеки момент може да ескалира, ако сметките на диктатора не излязат. Пекин е свързал тясно интересите си с тези на Северна Корея, приемайки, че ще запази своето военно и икономическо превъзходство. Сега обаче Китай  наблюдава как Русия се меси в отношенията в неговия заден двор. "Безграничното" приятелство между Путин и Си е под въпрос.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от Русия
Полша води в НАТО по разходи за отбрана - но може ли да си го позволи?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Много добър стратегиески ход на Путин със Севрна Корея съюзник. Знае ,че на китайците не може да се довери, просто сега имат общи интереси
16
8
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 часа
Браво на Ким - Освободителят и Обединителят на Корея.
15
4
 
5
 
! Отговори
хаха преди 6 часа
ДВ пък се опитва да всява раздор в отношения на Ким с Русия и Китай, но нека си пишат, не пречат на никого и никой от споменатите по-горе няма да вземе писанията им под внимание.
14
8
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 часа
Немец да говори за диктатура звучи комично. ПП. Чудесно е, че американските марионетки германия и южна Корея врещят. Но все още им е малко!
13
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
А руският сатрап е толкова глупав. че се остави жълтурк0вци да му диктуват играта.
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Тая статия е само за Блиц.бг да се чете и да се дивят на тези журналистически корифей и политически анализатори...
11
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Със САЩ Южна Корея са една от най-развитите държави в Света. Имат територия по-малка от България. А БВП колкото русия. С Москва в Северна Корея средният ръст е по-малък от средния ръст в Южна Корея. Не генетически. А от глад. Няма ток. Няма нищо. Само робски труд и кланяне на Бог Ким.
10
6
 
20
 
! Отговори
Точен преди 6 часа
Дойче веле станаха мисирска медия. Пхенян щял да скара Москва и Пекин... Гледайте в тубата как са доволни свръхприятелите Путин и Си от срещата на БРИКС в Казан. Жалко за европейците, т.е. за страдалческата ни Мати Болгария, по Неофит Бозвели.
9
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Исторически екскурз. Този концлагер наречен Северна Корея бе създаден от Москва. На страната на Южна Корея беше ООН и с мандат на ООН огромна коалиция от държави включваща държави като Турция, Гърция, Колумбия, Белгия, Тайланд и т.н. се опитаха да спасят хората в Корея от комунистическата чума. Но Москва вкара общо за войната около 3 милиона съветски войници в Корея. Резултатът - милиони хора в Северна Корея живеят в концлагер. И ако не бяха на помощи, вече щяха да са умрели от глад.
8
8
 
10
 
! Отговори
ИВАН преди 6 часа
КАКВА ДЕМОКРАЦИЯ И КАКВА ДЕМОКРАТИЧНА СРЕДА БЕ?! 10 МИЛИОНА УКРАИНЦИ СА НАПУСНАЛИ СТРАНАТА СИ! ДРУГИТЕ СА БЕЗ ТОК И ВОДА, ЗАЩОТО ИСКАТ ДА ВЛЕЗНАТ В НАТО И СЛЕД ТОВА РУСИЯ ДА КЛЕКНЕ, КАКТО КЛЕКНА ЯПОНИЯ СЛЕД WW2! ТОВА ЛИ Е ДЕМОКРАЦИЯ?!
7
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Това "пише DW" го слагайте още в началото, за да не си губим времето да четем.
6
14
 
13
 
! Отговори
Прогностик преди 6 часа
Дебелият накрая ще настъпи мотиката, яко!
5
7
 
13
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 6 часа
Това което пишете , вчера го чух в разговор на женския пазар, между двд бабички !
4
15
 
12
 
! Отговори
Мечока преди 6 часа
Е голям страх ги гони Южна Корея и Украйна от тези севернокорейци.Нали бяха гладни и щели да дезертират а се оказва че вече май са в Украйна.
3
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Като видя в статия "вярно обаче е..." и спирам да чета.
2
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Ще ви се а?
1
9
 
12
 
! Отговори
Да преди 6 часа
Глупости