Растенията могат да бъдат отглеждани и на тънко фолио

Японска компания постигна успехи в отглеждането на домати, краставици, чушки и др.
17 авг 2011 23:31,
4
Растенията могат да бъдат отглеждани и на тънко фолио
Снимка:Архив, Getty Images/Guliver Photos

Японски изследователи създадоха подложка с дебелина няколко десетки микрона, която успешно замества почвата, съобщи Компюлента.

Основата на тънкото фолио Имек (Imec), разработено в компанията "Мебиол", е абсорбиращ влагата хидрогел, подобен на този, който се използва в памперсите. Покритието, наречено хидромембрана, позволява да бъде избегнат контактът на растенията с болестотворните микроби в почвата, а също с червеите и вредителите. Растенията получават само вода и хранителни вещества.

Качеството на получения продукт е много високо, но за да се постигнат необходимите размери на растението, е нужно то да бъде подхранвано допълнително. Течните торове се подават както отгоре, така и от обратната страна на Имек, твърди президентът на компанията "Мебиол", проф. Юичи Мори от университета "Васеда".

Компанията е постигнала успехи в отглеждането върху новото покритие на домати, краставици, чушки, салати, пъпеши и ягоди. В парник с площ от 1000 кв м за една година са били набрани 10 тона домати. В бъдеще учените предвиждат да укрепят покритието, за да може на него да отглеждат и растенията с по-големи  корени, като например дървета.

Според проф. Мори, технологията, която е вариант на хидропониката, може да намери приложение в райони, където няма качествени почви и не достига вода за напояване.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да се надяваме ,че няма да ги торят и най-после ще хапваме чисти зеленчуци
3
1
 
3
 
! Отговори
Фен от Село преди 12 години
Земеделие става все по-неправилна дума.Аз мисля да си правя ферма край богатата на отрови и токсини земя в района на Кремиковци. Ще продавам на тъ маркетите!)
2
2
 
5
 
! Отговори
2 преди 12 години
Дай боже по-скоро да стигне в България това. У нас отношението към земята е безобразно, а с това покритие все пак ще има надежда да си съхраним поне в малка степен земята.
1
0
 
8
 
! Отговори
inn преди 12 години
това е добро..т.к. ние имаме неадекватно отношение и към почвата, а 1см от нея се образува за 100 години