Хапче ще ни пази от слънчево изгаряне

Специалисти са използвали свойствата на коралите за защита
Обновена: 31 авг 2011 15:43 | 31 авг 2011 15:43,
3
Хапче ще ни пази от слънчево изгаряне
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Хапче, предпазващо от слънчево изгаряне, може да остави в миналото защитните мазила и да предотврати хиляди смъртни случаи от рак на кожата, съобщи "Дейли експрес".

Специалисти от Кралския колеж в Лондон са на път да възпроизведат съединение, използвано от коралите за защита от вредните ултравиолетови лъчи. Хапчето ще премахне необходимостта от използването на слънцезащитни кремове през лятото, без да излага хората на риск от изгаряне.

Таблетката ще се продава без рецепта и няма да бъде по-скъпа от традиционните средства за предпазване от вредните ултравиолетови лъчи.

"Надяваме са да предложим на хората евтин продукт със свойствата на слънцезащитните мазила, но под формата на хапче", казва ръководителят на изследователския екип д-р Пол Лонг.

Специалистите от Кралския колеж в Лондон са установили, че коралите от Големия бариерен риф в Австралия оцеляват под палещите слънчеви лъчи, защото обитаващите ги безвредни водорасли произвеждат химикали, които мешестите организми превръщат в защитно съединение.

Изследователите са открили, че не само коралите се предпазват по този начин. Оказало се, че защита си осигуряват и рибите, хранещи се с корали.

"На път сме да пресъздадем съединението в лабораторни условия. Ако всичко се развие добре, хапчето може да се появи на пазара до пет години", допълва д-р Лонг.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Рибок преди 12 години
Ми щом рибите, яли корала са предпазени, номера е ясен - почвам да отглеждам корали на двора и да ги хапвам лятото :D
2
0
 
4
 
! Отговори
Фен от Село преди 12 години
"евтин продукт със свойствата на слънцезащитните мазила" под евтин разбирам хапче по 1.2лв
1
0
 
3
 
! Отговори
Амии преди 12 години
То хубаво ще предпазва, но не се споменава на колко неща ще вреди...