Роботи ще декодират марсианска ДНК

Такъв инструмент вече е тестван в пустинята Мохаве
Обновена: 22 окт 2012 10:53 | 22 окт 2012 10:53,
20
Роботи ще декодират марсианска ДНК
Снимка от марсохода Curiosity: NASA/Reuters

Ако на Марс точно сега има форми на живот, те вероятно са твърди добри в играта на криеница със земните роботи или са твърде малки, за да дадат знак за съществуването си. И в двата случая ефективен начин за откриването им може да се окаже декодирането на тяхната ДНК. Ето защо експерти по дешифрирането на човешкия геном искат да изпратят инструменти с подобна цел на Червената планета, съобщава сайтът Ню лончис, цитиран от БТА.

Специалисти от Масачузетския технологичен институт от години работят по проект за търсене на извънземни геноми, известен като SETG. Новото в тази насока е, че двама известни биолози и предприемачи - Крейг Вентър и Джонатан Ротбърг, са си поставили за цел да изпратят роботизирани машини за декодиране на марсианска ДНК.

Крейг Вентър, пионерът на дешифрирането на човешкия геном, вече тества инструмент в пустинята Мохаве, който ще може самостоятелно да изолира микроби от марсианската почва, да декодира цялата им ДНК и да изпрати получената информация обратно на Земята. Инструментът не е 100 процента роботизиран, но компанията "Synthetic Genomics" на предприемача работи усърдно по въпроса.

С идеята, че в неблагоприятните условия на Марс не може оцелее никаква форма на живот, устройството на Вентър ще копае под повърхността, за да извлича проби за генетичен анализ. Предприемачът стига до там в идеите си, че не изключва възможността за реконструирането на марсиански организми въз основа на тяхната ДНК последователност.

Ученият и предприемач Джонатан Ротбърг, основател на компанията "Ion Torrent", работи съвместно със специалисти от Масачузетския технологичен институт и Харвардския университет, финансирани от НАСА. Целта на Ротбърг и сътрудниците му е да сведат 30-килограмовата машина на "Ion Torrent" за декодиране на генома до 3-килограмово устройство, което може да бъде изпратено на Червената планета със следващия марсоход. Никоя от тези машини няма да открие минал живот на Марс.

Ако се натъкнат на нещо чрез декодиране на марсианска ДНК, то ще бъде живо в настоящето. Колкото и невероятен да изглежда крайният резултат, това е една от онези амбициозни и особено рискови мисии, които при евентуален успех ще имат огромно приложение в търсенето на живот и на други места във Вселената, коментират експерти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: МарсроботиДНК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
3
 
! Отговори
Krass преди 11 години
До нов АйнщайнИ на мен ми е хрумвала тази възможност:)Структурата е 1 към 1.Радвам се, че още някой смята подобен вариант за възможен -.^
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всеедно Слънчевата система е единствената система с планети в цялата Вселена.... И за това живот може да се намери само на Марс...
12
1
 
6
 
! Отговори
продължение 2 преди 11 години
То и във пустинята на земята да спуснете робот и да гледате през камерата ще си помислите ,че е голяма жега и не става за живот ,нали.Така че вие си помислете дали спускат роботите н правилните места .
11
12
 
8
 
! Отговори
1 преди 11 години
Проблема е там ,че хората са толкова *** същества ,че повече няма на къде.От наса много добре знаят къде има извънземни и всякакви други същества но просто ви държат във информационна заблуда .Ако има градове на тази планета макар и под земята илисъщото е и на луната с множество технологии за анти гравитация и други нали не си мислите ,че точно там ще спуснат роботите .Тия богаташи тайно ще присвоят тези технологии и ще ги използват да ви поробят още повече.
10
5
 
16
 
! Отговори
Радул Мисирков преди 11 години
Ха ха ха ха........... Ако има извънземни....... сигурно полвината от тях са измрели от смях като ни гледат развитието в последните има няма милиард години.... :) ! На тия бастуни от НАСА не им ли стана ясно,че само ако ТЕ ИСКАТ тогава ние ще ги "намерим" ?!?!.... Но те едва ли имат особено желание.... Все едно вие да имате желание да станете "приятел" и да свържете съдбата си със *** вкъщи ?!?!..... Същата работа сме и ние за тях....
9
1
 
2
 
! Отговори
Dan преди 11 години
Коментар 9 е мой, сори забравих да си напиша ник-а!
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Миналата седмица излезе предположение на учените ,че Земята и Луната са били едно...Аз без да съм учен това предположение го имах още като откриха вода на Луната, преди /или след/това твърдение излезе хипотезата , че водата на Луната е от Слънцето...значи логически можем да заключим , че всички планети в нашата Слънчева система са произлезли от Слънцето при някакъв взрив и тези които не са преодолели гравитацията са останали в Слънчевата система, а другите са "свободно" движещи се из Космоса!
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много правилно. ДНК е просто форма на киселина в клетката. Това че ние се размножаваме така предавайки наследственоста си не означава че Марсянците трябва да ползват подобни химични съединения. Най малкото що пък да не е основа а не киселина?
6
2
 
11
 
! Отговори
.......... преди 11 години
Как само промиват мозъците на хората не е истина. Ако разкрият какво се случва на земята просто косата ще ни се изправи.
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и като са извънземни дай и те да имат ДНК
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Глупости, до вчера се твърдеше, че ако е имало живот на Марс, то той е бил преди 1 милиард години, че и повече.Ако в момента няма нищо живо на планетата, и прашинка няма да открият даже от този минал живот.
3
31
 
3
 
! Отговори
BAY HAP40 преди 11 години
VAV VENITE NI TE`E SAMO TURSKA KRAV , A TEZI S DRUGA DA SE RAZSELVAT PO EVROPA.
2
1
 
32
 
! Отговори
Оп-са преди 11 години
Няма нужда! Да заповядат в Македония, там ДНК-то на всички е като марсиянското! Все пак на Марс са живяли само македоноиди!
1
1
 
8
 
! Отговори
123 преди 11 години
Марсианците са твърди и добри:)