Във Вселената може да има от сто милиарда до два трилиона галактики

Астрономите могат да наблюдават не повече от 3% от Вселената
5 авг 2024 17:15, Елка Василева
65
Във Вселената може да има от сто милиарда до два трилиона галактики
Снимка: архив, БГНЕС

Днес астрономите могат да наблюдават не повече от три процента от Вселената, но тези знания са им достатъчни, за да могат да изчислят приблизителния броя на галактиките в нея. Именно това са направили американски астрономи от Планетарния институт в Аризона, пише Лайв сайънс.

За изчисленията си екипът е използвал два подхода. Първият се основава на идеята за приблизителния размер на Вселената и крайната маса на галактическите структури.

Възрастта на Вселената е 13,8 милиарда години. Тъй като през цялото това време космическото пространство се е разширявало във всички посоки, общият обхват на Вселената би трябвало вече да достига 46 милиарда светлинни години.

След като са установили горния и долния праг за масата на галактиките, учените са изчислили, че във Вселената може да има до един-два трилиона такива.

Астрономите са използвали и втори подход, основан на данни от космическия апарат "Нови хоризонти". Сондата е събрала информация за общото количество светлина в различни части на небосклона и е изчислила колко галактики биха били необходими, за да светят с този интензитет.

Въз основа на тези наблюденията учените са изчислили, че във Вселената може да има сто пъти по-малко галактики, отколкото предполага първото изследване - 100-200 милиарда.

"Това означава, че броят на галактиките в наблюдаваната от нас Вселена варира някъде между 2 трилиона на горната граница и 100 милиарда на долната граница", казва Памела Гай, старши научен сътрудник в Планетарния институт в Аризона.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
4
 
! Отговори
философ преди 1 месец
може и да е така , но може и да не е така , но пък може и да е така ,,,,,,,,
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"АЗ" (((((СЛЪНЦЕТО))))) светя за всички еднакво..... а това, че душите Ви са различни.... това не е проблем на СВЕТЛИНАТА... Извън ВСЕЛЕНАТА е МРАК. Вътре в нея е Светлина и Тъмнина.... едни виждат и без СВЕТЛИНА.... други и по време на СЛЪНЧЕВ ДЕН се правят, че не виждат....
35
4
 
1
 
! Отговори
До Гадорян преди 1 месец
Единственият, който се мисли за бог тук, си ти. Откъде знаеш, че е безкрайна? Може просто да е много голяма, но крайна. Мислиш си, че знаеш всичко, ама нищо не знаеш и ти.
34
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Истина: А защо Йогите никога не ходят на лекар? Понеже дишат дълбоко и задвижват второто си сърце - диафрагмата за пречистване на лимфата от тежки метали и всякакви непотребни молекули!
33
0
 
9
 
! Отговори
. преди 1 месец
А кой е казал, че Вселената е крайна?
32
1
 
10
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 1 месец
Кога въобразилите си че са почти богове създания, наречени човеци, които са само с една идея нещо повече от маймуни и прочее, най сетне ще проумеят, че дефакто Вселената е безкрайна и като време и като пространство. Ние все търсим начало и край. Е да ама тя няма. И точно това я прави някак си хем загадъчна, хем зловеща.
31
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Истина: Човек има две сърца! Едното сърце задвижва кръвта във вените и артериите, а другото - Диафрагмата задвижва течностите във лимфата. А в капилярите движението е като молекулите правят избухвания на атомно ниво и по този начин се придвижват от артериите към лимфата и от лимфата към вените!
30
4
 
7
 
! Отговори
До 30 преди 1 месец
Можеше и по-зле да е. Например да се родиш в Русия, Северна Корея или Пакистан.
29
2
 
0
 
! Отговори
Малкият Звездобройко преди 1 месец
- А за какво ти е да притежаваш звездите? За да бъда богат. А за какво ти е да си богат? Ако някой намери други звезди, да ги купувам. Тоя пък рече сималкият принц разсъждава горе-долу като пияницата.
28
1
 
4
 
! Отговори
100 преди 1 месец
Ами ако са два трилиона и една, кво праим?
27
3
 
0
 
! Отговори
Лъжи, лъжи преди 1 месец
И пак лъжи...
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре и това какво ни засяга?
25
1
 
5
 
! Отговори
Космонавт преди 1 месец
Мога ли да си изВадя нотариален акт за някоя галактика? Щом са толкова малко значи цените ще се качват. Няма и по 300 галактики на човек.
24
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Вселената е безкрайна и броят на галактиките е безкраен. Ако някой определя броя на галактиките и възрастта им, той трябва да каже какво има с края на последната галактика. Народът е казал божа работа.
23
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спомени от миналото. Тогава бяхме на 17 години! С тяло на Елен, С мозък Слънчев, Млад, Зелен! Пиехме Мляко директно от Галактика Млечен Път. Ядяхме Лукчета, Вафли, Шоколат. Като чуя тази Вселенска песен, звуците летейки към мен се удрят в Тъпанчетата ми. Кожата ми настръхва. Тръпки ме побиват! Двете ми сърца - Сърцето и Диафрагмата подсилват с песента задвижването на потоците на Молекулите в Капилярите с атомни бомби на атомно ниво от Вените към Лимфата и обратно от Лимфата към Артериите!
22
1
 
4
 
! Отговори
ДЖОРДАНО преди 1 месец
КОЛКО СА ГАЛАКТИКИТЕ В БЕЗКРАЙНАТА ВСЕЛЕНА???!!!... СКОРО ОТКРИХА ГАЛАКТИКА НА 33,8 МИЛИАРДА СВЕТЛИННИ ГОДИНИ ОТ НАШАТА. АКО Е ФИЗИЧЕСКИ ПОЗВОЛЕНО ПОВИШАВАНЕТО НА ПРОНИКВАЩАТА СПОСОБНОСТ НА АПАРАТУРАТА ЗА НАБЛЮДЕНИЕ,ЩЕ ОТКРИЯТ И МНОГО ПО-ДАЛЕЧНИ ГАЛАКТИКИ, КОГАТО Я ПОДОБРЯТ!!!...
21
0
 
3
 
! Отговори
bl преди 1 месец
Еее, нямаше нужда да ги определяте с толкова голяма точност!
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вятърът повдигна полата й и от там лъсна част Вселената. Вселена Безкрайна, Славна, Страстна и Срамна! Адам като видял Очи му изхвърчели от туй централно Галактично сътворение. Сътворение с Минало, Сегашно и Бъдеще. От таз Черна Дупка на нашта Вселена. Около коятоВагина всичко се Върти. Евyня кат видя, че на Адам му се подува, на нея чак и Прилоша. Та легна тя по гръб близо до един вековен дъб, разтвори си едвам, едвам Бедрата и отгоре лъсна Цепката с Устата!
19
1
 
3
 
! Отговори
Джаба Хътянина преди 1 месец
Така е, може, всичко може......
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мсе едно мравка да пресмята колко континента има на Земята.