Експеримент: Ядрена бомба за спасяването на Земята от астероид

Експлозията би променила курса му
27 сеп 2024 09:38, Елка Василева
29
Експеримент: Ядрена бомба за спасяването на Земята от астероид
Снимка: архив, БГНЕС

Човечеството вероятно би могло да използва ядрена бомба, за да промени курса на насочващ се към Земята астероид, според лабораторен експеримент, в който изследователи са бомбардирали с рентгенови лъчи мишена с размерите на стъклено топче, предаде АФП.

Най-големият пълномащабен тест за планетарна защита беше извършен през 2022 г., когато космическият апарат ДАРТ (DART) на НАСА се сблъска с астероид с диаметър над 170 метра и промени траекторията му.

Ударът обаче, нанесен от ДАРТ, който беше с размерите на голям хладилник, може да не е достатъчен за по-голям обект, като например Чиксулуб - астероид с диаметър около десет километра. Смята се, че сблъсъкът му със Земята преди 66 милиона години я потапя в т.нар "ядрена зима", която унищожава три четвърти от сухоземните видове.

През 1998 г. екшън филмът "Армагедон" представи сценарий, в който екип, колкото и безразсъден, толкова и героичен, стъпва на астероид с диаметър 1000 километра, преди да го взриви с помощта на ядрена бомба.

Тази седмица американски изследователи са публикували в "Нейчър физикс" (Nature Physics) експеримент с по-скромен астроид, широк едва 12 милиметра, подлагайки го на взрив от рентгенови лъчи в Националните лаборатории "Сандия" в Ню Мексико.

Машината може да осигури "най-яркия лъч в света", каза водещият автор на изследването Нейтън Мур пред АФП.

По-голямата част от енергията, произведена при ядрена експлозия, е под формата на рентгенови лъчи. В космоса обаче поради липсата на атмосфера няма да има ударна вълна, нито огнено кълбо.

В "Сандия" рентгеновите лъчи лесно успяват да изпарят на миниастероида. Така изпареният материал задвижва мишената в обратна посока.

Изследователите са използвали два вида миниастероиди, единият от кварц, а другият от силициев диоксид. Според проектирания от тях модел една ядрена експлозия би била достатъчна, за да промени курса на астероид с диаметър 4 километра. При условие, че хората, натоварени с планетарната защита, са предупредени много по-рано.

Използваният модел предполага бомба с мощност 1 мегатон, която трябва да бъде детонирана на няколко километра от целта и същевременно на милиони километри от Земята.

Провеждането на подобен експеримент в реални условия би било опасно, скъпо и в разрез с всички международни договори.

"Нищо обаче не ни пречи да проучим въпроса и да се подготвим за всички сценарии, тъй като най-голямата несигурност в момента е, че астероидите са с всякакви форми и размери", казва Мур. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от Наука
По повърхността на луната има молекули вода
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
4
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 4 часа
Българи,не се връзвайте на еврейските начини за налагане на параноя!!! Евреите само Ви плашат с бомбите си,но всъщност същите биха убили и тях самите,което е и поредната им шизофрения от ултрапатологичен тип. Евреите са фашисти и обичат да мъчат Живота във всичките му благородни форми.Как биха продължили с тази си страст ако гръмнат Майка Земя с бомбите си? Няма да го направят,а само Ви лъжат,защото знаят,че обичате нашата Богиня Земята. Това е редовен параноиден еврейски шантаж,за да сте зле.
6
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
пускайте я в Рузия и ще спасим Земята от астероида СССССР, който завлича всички
5
4
 
2
 
! Отговори
Войводата преди 4 часа
1. До дамата четник която се засегна2. Вероятно вие сте я писала3. Статията е глупава но вие просто сте я превели. Имах предвид инфо в статията е глупава
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
мисурката е гледала оня филм снощи
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Може да падне в Украйна.
2
2
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 4 часа
И ти си неграмотен но си решил да драскаш!
1
5
 
4
 
! Отговори
Войводата преди 4 часа
1. Моля когато статията е глупава да им знак глупава. Когато е смешна също2. Тази е глупава3. Защо за толкова време не е паднал астероид. Но пък е паднал астероид за щастие където са САЩ сега (дано пак там но по малък 20 м) да убие динозаврите4. И защо вашият Войвода го търсят всички правителства за разни нещо5. Ако ти не се сещаш четнико стани просто войник