Оранжев код за силни валежи и гръмотевици в Смолян и Благоевград

Само в Монтана и Видин не се очакват обилни дъждове
Обновена: 21 апр 2024 08:53 | 21 апр 2024 08:10, Петър Бойчев
2
Оранжев код за силни валежи и гръмотевици в Смолян и Благоевград
Снимка БГНЕС

Жълт код за валежи и гръмотевици е издаден за по-голямата част от страната. НИМХ предупреждава, че през утрешния ден над страната се очакват обилни валежи и гръмотевици.

В някой от обасти е обявен оранжев код за опасност. Това са: Благоевград и Смолян, където ще има значителни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. Очакваните количесва дъжд в двете области са между 30 и 50 mm.

Единствените области в които кодът все още е зелен и не се очаква обилно преваляване са Видин и Монтана.
Кодът във всички останали области е жълт.
 

Атмосферното налягане за деня ще е по-ниско от средното за месеца, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

В неделя още преди обяд ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и след обяд на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици; на места явленията ще са интензивни. Вятърът ще е слаб, в Източна България - умерен, от юг-югоизток. Максималните температури ще останат без съществена промяна, предимно между 13° и 18°, София - около 12°.

По Черноморието, преди обяд, ще е почти без валежи, след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи, в отделни райони с гръмотевици. Максималните температури ще бъдат 15°-17°. Температурата на морската вода е от 11°-12° по северното крайбрежие до 15° по южното. Вълнението на морето ще се усилва и ще бъде 3-4 бала.

Над планините облачността ще бъде значителна. Ще има и валежи от дъжд, над около 1500 метра - от сняг, на повече места и придружени с гръмотевици в следобедните часове; в Рило-Родопската област има условия явленията да са интензивни. Вятърът ще се ориентира от юг-югозапад, ще е умерен и силен. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 7°, на 2000 метра - около 1°.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от Видео прогноза
Краткотрайни валежи с гръмотевици ще има в неделя
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бг, Бг, мярката липсва.:))
1
1
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 седмица
отдавна от монтана и видин нищо не се очаква ;)