Йорданка Фандъкова: София Филм Фест извоюва авторитет!

Кметът на София пред организаторите на най-големият кинофорум у нас
9 мар 2012 16:09, Петя Славова
0
Йорданка Фандъкова: София Филм Фест извоюва авторитет!
Снимка: София Филм Фест

Как изглежда Международният София Филм Фест през погледа на кмета на столицата?

Международният София Филм Фест е мащабен форум, който традиционно присътва в Календара на културните събития на Столична община. Това успешно и амбициозно културно начинание извоюва авторитет както в България – пред своята публика и професионалистите от индустрията, така и в международен план. Признат за един от най-значимите кинофестивали в света, подреден до фестивалите в Кан, Берлин, Венеция, Москва, Карлови Вари и Торонто – това е резултат от амбицията и професионализма на екипа, който го подготвя. А това дава основание Столична община решително да подкрепя усилията на организаторите. Да видим различното, некомерсиалното кино, да се срещнем с творци от световна величина, да се реализират срещите на професионалистите за обмяна на идеи в рамките на София Мийтингс – това са част от възможностите, които Фестивалът предоставя. Именно подобни мащабни международни прояви в областта на културата, привличащи
в българската столица професионалисти от цял свят, работещи във и за киното, са предпоставка за възможностите на града ни дастане Европейска столица на културата.

С какво според Вас този фестивал допринася за живота и имиджа на София?

Както вече казах, да бъде столицата ни домакин на международно признат кинофорум, да посрещаме тук лицата на световното кино, които само преди седмици са дефилирали по червения килим в Берлин, да видим сред първите в света най-нашумелите заглавия дни след премиерите им – това безспорно поставя града ни във фокуса на вниманието. Много чуждестранни творци се запознават с красотата и историята на нашата столица, а вярвам и че много от тях ще се възползват от възможностите да снимат свои следващи творби тук.

Наградата на София стана традиционна за София Филм Фест. На коя филмова звезда мечтаете лично да връчите тази награда?

За мен е чест да връчвам награда на фестивала София Филм Фест. Оценявам високо творческите постижения и таланта на актьорите и режисьорите, получили Наградата на София. Това са личности като Рангел Вълчанов, Клаудия Кардинале, Никита Михалков, Тони Палмър, Вим Вендерс, Сър Алън Паркър, Жан-Клод Кариер и други. Това са имена, които са доказали своите творчески способности. Като кмет за мен е важно, че идвайки в София, те допринасят както за популяризирането на филмовия фестивал и културния столичен календар, така и за известността на града ни.

В Международния конкурс на Фестивала винаги е включен поне един български филм. Какво мислите за съвременното родно кино?

Българското кино най-сетне „проби” в комерсиалните зали, българският зрител купува билети за български филми. Това не е ли успех?! Отличният прием на българските филми в киносалоните е само една от победите на българското кино. Другата – бяха създадени филми, които получиха международно признание на фестивали извън България, филми, които са закупени за разпространение в киносалони в чужбина. Един от филмите, които показаха формулата за добро българско кино, е „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” на режисьора Стефан Командарев, който впечатли всички нас – публиката. Още помня препълнената Зала 1 на НДК на премиерата на филма, както и аплодисментите по време на финалните надписи. През 2008 г. Столичната програма „Култура” съфинансира още един филм, привлякъл интереса на публиката и на фестивали извън България – „TILT” на продуцентска компания „Чучков Бръдарс”.

Ако можехте да заснемете София с кинокамера, кои места задължително щяха да присъстват във Вашия филм?

София има голям потенциал като град с хилядолетна история. Едно от местата, които бих искала да покажа, разкрива уникалната история на София, културно- историческото наследство в центъра на града – Ларгото и бул.”Княгиня Мария Луиза”. При археологическите проучвания бяха намерени уникални паметници от античността и средновековието. Те ще бъдат експонирани като един античен културно-исторически комплекс в сърцето на града. Гостите на града ще могат да видят древната история на Сердика-Средец-София, която е част от историята на Европа. Ще спомена само, че от римската и късноантичната епоха се разкри трасето на decamanus maximus – главната римска улица в посока изток-запад. София има и прекрасни паркове. През 2010 г. отворихме за гражданите и гостите на София парка при Военната академия с невероятна атмосфера, където Общината съвместно с Националната опера организира „Оперни вечери в парка” – събитие, което се радва на голям зрителски интерес. Изпълняваме поетапно реконструкции на паркове. През 2011 г. извършихме ремонт на част от Южния парк, предстои на Борисовата градина.

Ако днес бяхте актриса, коя е ролята, която бихте избралив киното?

За мен е важно всеки човек да тежи на мястото си. Моята „роля” е зададена от гражданите на София, които с избора си поставиха и приоритетите, и задачите, които трябва да изпълня. За мен са важни работата и постигнатите ежедневни резултати за града ни.

Знаем, че сте киноман. Какви филми обичате да гледате със семейството си?

Обичам всички хубави филми с добри позитивни послания. Столичната община активно участва в проекта „София Филм Фест за учащи”.

Това начинание помогна ли за изграждането на активна филмова публика?

Подкрепяме този проект, който научи младите хора в София, че в Дома на киното могат свободно да видят нови, различни, некомерсиални и провокативни филми. Подкрепяме този проект, защото възпитава ново поколение
кинопублика, дава началото на изграждането на добър вкус и критичност към това, което се поднася в киносалоните. Младите хора изразяват отношение чрез участие в дискусии, получават възможност да разширят погледа си върху световното, европейско то и националното кино, срещат се с родни творци. Вероятно сред тях, младите зрители, се крият утрешните създатели на успешни български филми.

Какво очаквате от 16-ото издание на Международния София Филм Фест?

Очаквам поредното успешно издание на Международния София Филм Фест. Очаквам да видя интересни заглавия от световното кино, както и българските заглавия в Международния конкурс. Като киноман съм в очакване и на панорамата „Дикенс на кино” с филми по най-известните произведения на британския класик. Очаквам отново да посрещнем именити творци като специални гости, както и новите носители на Наградата на София, връчвана от Столична община, които ще добавим към дългия списък с велики имена от родното и световното кино. Пожелавам успешно провеждане и на Международния форум на ЮНЕСКО „Идеите на Балканите: Творчески поглед към бъдещето на Югоизточна Европа”, част от програмата на „София Мийтингс”. Очаквам и искрено пожелавам препълнени салони и публика, която да остане доволна от случващото се в програмата на София Филм Фест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари