"Наградата LUX търси филми, които се фокусират върху европейската идентичност”

Виолета Станичич на София Филм Фест
9 мар 2012 16:10, Петя Славова
0
"Наградата LUX търси филми, които се фокусират върху европейската идентичност”
Снимка: София Филм Фест

Една от знаковите награди за съвременно тематично европейско кино – наградата LUX на Европейския
парламент, вече има своята история и на София Филм Фест.  За тазгодишното представяне на LUX в рамките на Фестивала, програмирано ден преди официалното откриване, разказва Виолета Станичич, ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент в България.

Марката „европейско кино” съществува още отпреди Фелини и навярно ще съществува и много след, примерно, 50-ата годишнина на наградата LUX, ако се опитаме да надникнем в бъдещето.

Европейският парламент има точно тази амбиция с наградата LUX – да подчертава идентичността, особеността на европейското кино и да подпомага разпространението му. В крайна сметка, нека да припомним, че наградата не се изразява в конкретна сума, която получават създателите на победилия филм, а във факта, че филмът получава възможност за превеждане и субтитриране на 23 европейски езика и по този начин и възможности за дистрибуция в различните страни на Европейския съюз. Тази година сътрудничеството ни със СФФ се разширява, като в рамките на Фестивала успяваме да покажем няколко пъти двата филма – победителя от последното издание на наградите „Снеговете на Килиманджаро” и „Атенберг”, който беше измежду финалистите. Трябва да се отбележи също така, че българската публика ще има възможността и удоволствието да види тези филми първа – в повечето страни, членки на Европейския съюз, тези официални прожекции са обикновено около 9 май.

Наградата LUX не е типична филмова награда – т.е. тя се дава на едни добри нови европейски филми, но акцентът не е толкова върху киноизкуството, колкото върху проблематиката им.

Да, тя наистина не е кина-джийска награда в този смисъл – критерият не е особените постижения
в киноизкуството. Тя търси друг подход – търси филми, които по някакъв начин се фокусират върху европейската идентичност, които преминават границите на отделните националности в Европа, които дефинират нашите ценности, нашите проблеми, тревогите, които вълнуват европейците, борбата с всичко – с кризата, с отчуждението, без да бъдат по никакъв начин външно манифестиращи.Обикновено това са едни много интелигентни и не толкова зрелищни и комерсиални филми и наградата LUX обръща прожектора, хвърля светлина именно върху този проблем – с какво ние в Европа се различаваме, примерно, от масовата американска публика.

Прожекцията на наградения филм „Снеговете на Килиманджаро” на Робер Гедигиан на СФФ, за която дойде и главната актриса Ариан Аскарид, беше последвана и от дискусия с публиката…

Да, с това ние се опитваме да възкресим едно позабравено изкуство – на дискусията, на диалога. Избрахме датата 8 март съвсем не случайно. Точно на 8 март преди 24 години, отново в Дома на киното, докато всички останали празнуват Международния ден на жените, една малка група от може би най-знаковите български интелектуалци гледа филма „Дишай” на Юри Жиров за проблемите със замърсяването на Русе. Когато се появи тази възможност да избираме дата, на мен ми се стори много добър културен и политически цитат отново да покажем на тази дата умно и интелигентно кино, което може би няма онзи политически заряд, който тогава филмът “Дишай” е имало, но със сигурност носи заряд за разговор за кризите, през които преминаваме днес като общество.

* Наградата LUX е учредена през 2007 година като символ на подкрепата, която Европейският
парламент оказва за филмовата индустрия и нейните творчески намерения. Наградата ежегодно отличава филми, чиито теми са значими и стойностни за европейския публичен дебат.

Заедно с историите, които разказват, филмите обръщат внимание на важни въпроси - за ценностите, които споделят жителите на Европа, за начина, по който се справят с общи проблеми като имиграцията, справедливостта, солидарността, публичните свободи и основните човешки права. Независимо от представените обществени проблеми, филмите, селектирани за наградата LUX, разкриват душевността на европейците, техния живот, убеждения и съмнения, тяхното търсене на идентичност.

До момента единственият български участник в конкурса за наградите LUX е филмът на Камен Калев „Източни пиеси”, селектиран през 2009 година. Директорът на СФФ Стефан Китанов е бил член на международното жури при учредяването на наградата. От 4 години Мира Сталева, заместник-директор на София Филм Фест и директор на София Мийтингс, е българският представител в международното жури за наградата LUX.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари