Събитието: Представяне на книгата на Емир Кустурица

Мястото е Дом на киното от 15.30 часа
Обновена: 10 мар 2012 09:20 | 10 мар 2012 09:08, Петя Славова
2
Събитието: Представяне на книгата на Емир Кустурица
Снимка: Издателство Колибри

Днес от 15.30 ч. в Дома на киното ще бъде представен документалният филм на Георги Тошев „Кустурица. Балкански хулиган“.

Филмът е вдъхновен от автобиографичната книга „Смъртта е непотвърден слух”, но разказва в допълнение много подробности за това какво се случва с Кустурица днес и сега, oтвъд успеха, парите, зависимостите и суетата. Премиерата на книгата ще се състои непосредствено след прожекцията на филма. „Смъртта е непотвърден слух“ включва поредица от чистосърдечни разкази в първо лице, отразяващи житейски перипетии и епизоди от стремглавия творчески път на артиста.

Кустурица признава, че е решил да „инвентаризира“ спомените си и да предложи на читателя автентичните си мисли и наблюдения, провокиран от спекулациите в жълтата преса. На вашето внимание предлага откъс от книгата. „Как човек преживява историческите кризи? И преди, и след събитията забравата царува.

Склонността на масите да забравят причините за големите катаклизми в историята и да приемат някакво по- сетнешно обяснение като истина ме накара да отделя забравата от причинно-следствените мисловни връзки. Когато след войната в Босна видях как сочат клерикалнационалистите като най- големи борци за мултиетническа Босна само за да бъдат постигнати военностратегическите цели на една велика сила, а дадените от другите жертви, с изключение на онези, които бяха служили на посочената цел, биват пренебрегвани, аз осъзнах истината, че забравата е килер, в който се складират мислите, избягали от миналото, също както и тези от бъдещето. Така е заради простата истина, че малко са нещата в човешкия живот, които променят в съдържателен смисъл.”

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари