Пресцентърът на 10 март

Със специален гост Нури Билге Джейлан
11 мар 2012 12:44, Петя Славова
0
Пресцентърът на 10 март
Снимка: София Филм Фест

При огромен интерес вчера в пресцентъра на Фестивала се проведе среща на журналисти и филмови критици с турския режисьор и специален гост Нури Билге Джейлан и един от актьорите във филма Ерджан Кесал. „Не знам как пиша сценариите си. В началото се чувствам безнадеждно и не знам какво ще се получи,
но в края на процеса всичко се подрежда.”

Режисьорът сподели, че понякога сценарият или снимките на филма се променят в зависимост от настроението, в което изпада. На въпроса дали се чувства балкански режисьор Нури Джейлан отговори, че не разглежда филмите си в балкански контекст. „Хората в Турция са различни, какво остава за Балканите. Не съм аз режисьорът, който да покаже уникалния балкански живот, дух и характер. Правя филми за неща, които не познавам. Аз не съм учител, а самият аз съм ученик. Понякога се чувствам твърде самотен, когато не съм сам, и вероятно това е причината да има самотни мъже в моите филми. Жените сякаш по-лесно намират смисъл в живота. Те са балансирани и уравновесени. При мъжете не е така. Аз трудно намирам смисъл в живота и затова го търся в киното.”

Режисьорът разказа и за филмопроизводството в държавната политика на Турция: „До 2003 се снимаха около седем филма годишно. След това новото правителство на Турция създаде специален фонд за производство и настъпи истински бум. Сега средно излизат около 80 заглавия годишно”. На въпроса дали би снимал турски сериал, гостът отговори, че би му било трудно, най-малкото защото неговите колеги в телевизията снимат една серия от 90 минути за една седмица, а той не би могъл да се справи с такива срокове.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари