Балканско съперничество

"Алпи" и "Кецове" с прожекции на 12 март
12 мар 2012 09:09, Петя Славова
0
Балканско съперничество
Кадър от "Алпи". Снимка: София Филм Фест

Два български филма – „Аве” и „Кецове”, ще мерят сили с конкуренцията в Балканския конкурс на София Филм Фест. За първи път жури ще оценява филмите от Балканския конкурс на СФФ. Американският продуцент Джим Старк, молдовската режисьорка Ана-Фелиция Скутелнику и австрийският експерт Петер Заврел ще избират победителя от полуострова.

Алпи
Гърция, 2011, 93 мин
Реж. Йоргос Лантимос

Отличеният за най-добър сценарий във Венеция ’11 „Алпи” (2011) на Йоргос Лантимос е сред предложенията в Балканския конкурс. Кинодрамата навлиза в сложния свят на медицинска сестра, която срещу заплащане, заедно със служителите на фирмата „Алпи”, замества починалите родственици на своите клиенти. Във филма участват Ариане Лабед, Агелики Папулия, Джони Веркис, Арис Сревиталис и др. Йоргос Лантимос е завършил кино- и теБалканско съперничество левизионна режисура в Киноакадемията „Ставракос” в Атина. След 1995 г. режисира игрални филми, театрални пиеси, видеотанци и телевизионни реклами. Той е част от екипа, работил по церемониите по откриването и закриването на Олимпийските игри през 2004 г. Преди две години на Лазурния бряг Йоргос Лантимос получи наградата в секцията „Особен поглед” за „Кучешки зъби”, смятан за една от големите сензации в арт киното. Филмът беше номиниран и за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм през 2010 г.

Гледайте днес от 18.00 ч. в кино „Одеон”

Кецове
България, 2011, 111 мин
Реж: Иван Владимиров и Валери Йорданов

Режисьорският дебют на Иван Владимиров и Валери Йорданов „Кецове” е второто българско предложение в Балканския конкурс на Фестивала. „Цялото жури обожава този филм, той е необикновен и възхитителен. Вижте, дори и аз съм с кецове - нося ги, защото го харесвам. Нима мислите, че обикновено слагам кецове под тази прекрасна вечерна рокля? Така реших да покажа своето отношение към великолепния филм. Много искахме да го отличим, но организаторите не разрешиха да дадем още една награда. Затова аз ще бъда с кецове, докато филмът получи това, което заслужава”, заяви самата Джералдин Чаплин по време на церемонията по връчването на наградите на 33-ия Московски кинофестивал, където тя беше председател на журито, а „Кецове” получи почетен диплом / Special Mention. Историята, разказана в „Кецове”, е по действителен случай, а прототипи на главните герои са шестима младежи, които днес са на възраст между 45 и 47 години. В началото на лятото те решават да зарежат напрежението и проблемите в големия град и се отправят към едно от последните незастроени места по българското Черноморие. Сред девствени пясъци и огнени залези младежите намират нови приятелства, любов и независимост. В главните роли във филма са Филип Аврамов, Иван Бърнев, Валери Йорданов, Васил Драганов, Иво Аръков и Ина Николова

Гледайте днес от 20.00 ч. в кино „Одеон”

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари