Най-успелият българин в Холивуд, за когото нищо не сме чували

Йордан Тодоров с "Татко снима мръсни филми"
12 мар 2012 09:47, Петя Славова
3
Най-успелият българин в Холивуд, за когото нищо не сме чували
Снимка: София Филм Фест

По този начин Йордан Тодоров, режисьорът на „Татко снима мръсни филми”, и неговият екип наричат Стивън С. Апостолоф – култова личност в американското B-movie от 60-те и 70-те години на ХХ век, българин, роден в Бургас през 1928г. и избягал по политически причини още в началото на комунизма. Филмът на Йордан Тодоров за Стивън Апостолоф е едно от заглавията, откриващи Документалния конкурс на фестивала. Като паралелна програма продуцентите от „Агитпроп” са подготвили и серия американски Б-класики, които да ни въведат в атмосферата на паралелното холивудско кино от 60-те и 70-те години на миналия век.

Нека да започнем с това какво представляват „мръсните филми” на Стивън Апостолоф...

Навремето точно този тип филми, които прави Апостолоф, се наричат „мръсни филми”, за да се разграничат от порнографията, която именно в онези години (началото на 70-те) нахлува в американското кино. По някакъв начин всички тези филми разведряват атмосферата – времената са такива: 60-те години, експериментите с различни видове наркотици, рокендрол музиката... Това е едно много освободено време и този тип еротични филми, наречени sexploitation, спомагат за едно такова разведряване на американското общество по онова време. Стивън Апостолоф, подобно на Ед Ууд, с когото е работил, също е бил доста противоречива личност... След толкова години работа по проекта аз самият може би съм все по-склонен да приемам крайностите в личността на Стивън Апостолоф. Тоест, не ги намирам за толкова противоречащи си.

Стивън Апостолоф е снимал своите еротични филми и едновременно с това е бил убеден християнин. Той е човекът, построил първата православна църква в Лос Анджелис през 1961 г. Децата му, това го има и в моя филм, от трета страна, са знаели с какво се занимава баща им, гордеели са се с него и съвсем свободно са заявявали, когато са ги питали в училище, че баща им снима „мръсни филми”. След заснемането на първия си филм Апостолоф започва да снима под псевдоним – от една страна, защото това са едни все още консервативни години в Америка, точно след 50-те, от друга, защото режисьорите, които са се занимавали с такова кино в онези времена са имали доста често проблеми с властите, а той не е искал това. И може би и по тази причина не е толкова познат в България.

И все пак, как Стефан Апостолов от Бургас става известният холивудски режисьор A.C.Stephen(s)?

Той емигрира в Щатите през 1952 г., като преди това преминава последователно през Истан-бул, Париж, Канада... и накрая пътешествието му завършва в Калифорния. Самият той казва нещо много показателно по този въпрос: че е отишъл там не за да снима филми в Холивуд, а заради климата. Негови са думите: „Ако бях в Милуоки, щях да правя бира, ако бях в Детройт, може би щях да правя автомобили. Обаче аз попаднах в Лос Анджелис, а какво да правя в Холивуд, освен филми?”.

Ти самият как попадна на Стивън Апостолоф и как реши да направиш „Татко снима мръсни филми”?

Преди няколко години получих един мистериозен имейл от мой приятел, който гласеше: „Виж кой снима еротичните сценарии на Ед Ууд!”... Когато издирих сина на Стивън Апостолоф и се свързах с него, се оказа, че режисьорът е починал преди около два месеца, точно по времето, когато получих този имейл и научих кой е Стивън Апостолоф.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
3
 
! Отговори
Канукаяк преди 12 години
Ще се гледа задължително!
2
5
 
3
 
! Отговори
Петрушевски преди 12 години
У нас снимат продължението на тоя филм - "Тате маа пръжки с лук"!
1
2
 
11
 
! Отговори
Майкъл Корлеоне преди 12 години
Евала!! Няма какво друго да се каже...