Киното е завинаги

Международен конкурс на 14 и 15 март
14 мар 2012 13:52, Петя Славова
0
Киното е завинаги
Кадър от "Бъдещето е завинаги". Снимка: София Филм Фест

Свещена крава
Германия-Полша-Финландия,
2011, 90 мин
Реж. Радек Вегжин

Особено свежо предложение в Международния конкурс на 16-ия СФФ е игралният дебют на поляка Радек Вегжин. Филмът разказва странната история на утвърден концертиращ пианист на име Богдан, който се оттегля от сцената, когато съпругата му умира, и решава да потърси утеха
в малката ферма на майка си. Тя се намира в малко селце край Балтийско море и Богдан още си спомня как двамата със съпругата му се заклели да се обичат до гроб именно на това място, но сега всичко е променено. И тъй като Богдан не знае какво да прави, се предава на скучния живот и започва да дави мъката си в алкохол. За щастие майка му взима нещата в свои ръце и му създава огромна работа във фермата, така че да не му остава и минута за размисъл. След време обаче Богдан открива една необичайно музикална крава и решава, че в нея се преродил духът на жена му. А дали наистина е така, или това е знак, че Богдан е загубил здравия си разум? “Свещената крава” на Радек Вежин е трогателна, красива комедия за любовта, музиката, вярата, представена от запомнящи се персонажи. Радек Венгжин е режисьор и сценарист, роден през 1977 г. Завършил е университета в Бон и киноучилището „Конрад Волф” в Потсдам. Преди да заснеме “Свещената крава”, е режисирал реклами и документални филми.

Гледайте днес от 21.00 ч. в Дома на киното

Бъдещето е завинаги
Турция-Франция-Германия, 2011, 108 мин
Реж. Йозкан Алпер

Филмът е любовна история с неочакван обрат. Сюжетът проследява пътуването на младата туркиня Сумру (Гайе Гюрсел), по професия етномузиколог. Тя издирва и записва историите или други свидетелства на кюрди, оцелели от турските зверства. Разказват ù ги предимно жени, чиито мъже са били убити, най-често пред очите им. Но скритата причина за пътуването на Сумру е надеждата ù да открие мъжа, на когото принадлежи сърцето ù – кюрд, заминал да се присъедини към борбата за своя народ. „Бъдещето е завинаги” е отличен с наградите за най-добър филм, най-добър оператор, актьор и музика и наградата на турската критика в Адана ’11.

Публиката на София Филм Фест познава работата на Йозкан Алпер от дебютния му филм „Есен”, донесъл му наградата за най-добър режисьор у нас, в Анкара ’09, Тбилиси ’08, както и номинация за Европейско
откритие на 2009 г. Йозкан Алпер е роден през 1975 г. в Артвин. Следва физика и история на науката в Истанбулския университет. От 1997 г. работи като асистент-режисьор и директор на продукция в игрални филми и ТВ продукции.

Гледайте днес от 18.00 ч. в Дома на киното

Свещеният летящ цирк
Великобритания, 2011, 90 мин
Реж. Оуен Харис

Историята на филма ни връща
в началото на 80-те години на миналия век, когато премиерата на “Животът на Брайън” (1979) на “Монти Пайтън” предизвиква едно от най-големите противоречия в световната киноистория.

В тогавашна Великобритания филмът е забраняван, бойкотиран от различни религиозни и граждански организации. Тези нападки и опити да бъде забранен довеждат до прословутия дебат токшоу на ВВС, в който Майкъл Пейлин и Джон Клийз са поканени да защитят творбата си в компанията на сатирика и ревностен католик Малкълм Мъгъридж и епископа на Саутуарк Мервин Стокууд.

След записа на шоуто става ясно, че Мъгъридж и Стокууд са закъснели за прожекцията и са пропуснали началото на филма, в което става ясно, че Брайън и Исус са съвсем различни герои. Макар да се базира на достоверни факти от историята на легендарните “Монти Пайтън”, “Свещеният летящ цирк” е много различен от познатите бографични филми. Защото сценаристът Тони Рош предизвиква Пайтъновците чрез собствената им игра, а освен това филмът е комедия, при това доста смешна.

Пълнометражният дебют на Оуен Харис не само забавлява, но и поставя важния въпрос на какво е редно да се смеем в комедиите. А това го превръща в сериозно намигване към една от най-оригиналните комедийни групи, каквато е “Монти Пайтън”. Младият британец Оуен Харис има богат опит като режисьор, а сред наградите му е и БАФТА за късометражния “Secret Party”. Оуен Харис е режисирал и телевизионни сериали и реклами.

Гледайте утре от 20.30 часа в Дом на киното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари