Виното – международен език на киното

За втора поредна година двете удоволствия си подават ръка
Обновена: 15 мар 2013 16:01 | 15 мар 2013 16:01, Петя Славова
0
Виното – международен език на киното
Снимка: София Филм Фест

С разнообразно и качествено вино бе отбелязана пресконференцията „Кино и вино” в зала Мати’Д. Съвместната инициатива на София Филм Фест и Domain Boyard се осъществява за втора поредна година, като събира все повече верни последователи.

Деян Статулов, за когото виното и киното предполагат среща и интимност, представи гостите – Вера Петрова (главен редактор на списание „DiVino“), Мира Сталева (зам.-директор на СФФ) и Елина Спасова (РR мениджър на Domain Boyard). Мира Сталева поясни, че идеята за тази инициатива се е родила спонтанно, но е изключително показателна за това как можем да се насладим на даден филм с чаша в ръка и да споделим това усещане с другите.

Тя сподели, че София Филм Фест е третият голям фестивал,който включва в програмата си кулинарни филми, след фестивалите Берлинале и Сан Себастиан, а филмът „Слоу фуудстори” ще бъде прожектиран за втори път в света, част от който е снимана в България. Вера Петрова изтъкна факта, че първата среща с Карло Петрини, създателя на движението „Слоуфууд”, е била още преди 10–12 години, но оттогава популярността на неговите филми не е
намаляла. В живота си тя съжителства с кино и работи с вино, поради което оценява важността на движенията за здравословно био хранене, което има значение за опазването и подсигуряването на бъдещето на цялото човечество. Тя определи София Филм Фест като един от големите фестивали, който се показва чувствителен към това как живеем, какво ядем и пием. Елина Спасова пък изказа своето разбиране за виното – като вселена, която трябва да бъде открита от всеки. Тя определи инициативата като малък фестивал във Фестивала, а някои от селектираните филми ще бъдат абсолютни премиери.

Всяка прожекция, всяка прекрасна киноистория ще бъде съпроводена с различен вид вино, за който специалисти предварително ще разкажат. И тъй като преживяването е това, което обединява киното и виното, идеята е тъкмо преживяването на зрителите да се направи по-пълно и истинско. Да се опази вкусът към истинското кино и вино и да се възпитава винената култура, също са сред основните цели на организаторите. Прожекцията на кулинарните филми ще бъде съпроводенаот чаша вино, а след това ще бъдат осъществени дегустации на отбрани сортове вина.Това важи в пълна сила за филма “Merlove”, по време и след който зрителите ще могат да се насладят на три вида мерло.

На 17 март в зала Мати’Д от15 часа ще се състои уникална по рода си дегустация на органично чисти вина от избите на „Домейн Бойяр“, кактои на български храни. Събитието се определя като предпремиера на младото вино,органично сертифицирано,чиито проби ще бъдат извадени специално за програматана София Филм Фест. И както Деян Статулов сподели, виното присъства на всеки етап от правенето на филм, от сценария, през заснемането, до гледането на готовата лента с чаша в ръка. Така и останалите филми от програмата –„Покана за вечеря”, „Джули и Джулия” и „Слоу фууд стори”заслужават да бъдат видени.

Елина Спасова изрази своята надежда в най-скоро време и в България да бъде заснет филм за пътя на нашето вино, тъй като българите сме известни с древното си отношение към напитката. Domain Boyard ще връчи фестивалната награда за най-добър балкански филм на 16 март, която, освен в парични средства, се изразява и в кашон вино от артистичната серия вина „Ars longa”.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари