Киното си отива с виното

“Слоу фууд стори“ и „Домейн бойар“ на София Филм Фест
17 мар 2013 13:37, Петя Славова
0
Киното си отива с виното
Кадър от филма "Джули и Джулия". Снимка: София Филм Фест

Днес от 15.00 ч. в кино „Люмиер” „Slow Food България“ в партньорство с „Домейн Бойар“ ще представи филма „Слоу фууд Стори”, съпроводен от презентация на уникалните български храни – зелено сирене от Черни Вит, нафпавок и смилянски фасул, както и органично чисти вина.

Това е историята на една революция. Бавна революция, която се придвижва с бързината на охлюв, но неотменно напред. Революция, която започва преди 25 години и все още не ù се вижда краят. Лидерът на революцията е Карло Петрини, философ и журналист, който създаде движението „Slow Food“. През 2004 г. се създава „Тера Мадре“ – световен форум на фермери, производители на традиционни храни, учители, готвачи, младежи, които се срещат в Торино, Италия, на всеки две години.

Без да напуска родния си градец Бра, чието население е едва 27 хиляди души, Карлин, както го наричат неговите приятели и почитатели, успява да увлече след себе си над 100 000 души от 150 страни, променяйки света на кулинарното изкуство завинаги. Любопитна подробност е, че части от документалния филм „Слоу фууд Стори” са заснети в България по време на Тера Мадре Балкани в София през лятото на 2012 г. със специалното участие на Карло Петрини.

В 17.00 ч. на 17 март „Slow Food“ в България ще подготви специална дегустация на уникалните български храни – смилянски фасул, нафпавок от Горно Драглище, зелено сирене от Черни Вит. Храната ще бъде подготвена от Йоана Петрова, a десертът с аромат на българска роза е осигурен от Rosey’s mark.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари