Не сирийците създават проблемите в София, скочиха от МВР

Минимална част от престъпленията били извършени от чужденци
Обновена: 10 окт 2013 16:12 | 10 окт 2013 16:11,
59
Не сирийците създават проблемите в София, скочиха от МВР
Снимка: архив, Булфото

Минимална част от престъпленията в столицата са извършени от чужденци, в това число и от сирийци, заяви на извънредната сесия по сигурността в Столичния общински съвет зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов.

"Не са сирийците тези, които създават проблемите в столицата”, подчерта той.

Още по темата
По думите му 90% от капацитета на центровете за настаняване на бежанци в столицата е запълнен.

"Следващите центрове обаче няма да бъдат разкривани тук, а в Момчилград и в Харманли", зарече се Маринов.

В столицата работят общо три центъра в кварталите "Овча купел", "Враждебна" и "Военна рампа", припомни заместник-министърът и пресметна, че броят на сирийските бежанци в цялата страна е 3860, от които 2000 са жени и деца.

"Страната ни е "на ръба", парите за справяне с проблема с бежанците не стигат доникъде", призна зам.-министърът и пресметна, че издръжката само на един бежанец е около 1084 лв. месечно.

Маринов съобщи още, че командироването на допълнителните 115 служители от "Гранична полиция" по границата с Турция струва на държавата един милион лева месечно.

По думите му всички ведомства, ангажирани с проблема, са на предела на възможностите си.

Заместник-министърът каза още, че сирийската общност в България е много загрижена за техните съграждани, които търсят закрила у нас.

Именно поради това наред с лекарската помощ и покриването на евентуални материални щети те са готови безплатно да ремонтират центрове за настаняване, както и да окажат всякаква хуманитарна помощ.

Васил Маринов обяви, че фондации са предложили в близост на центровете за бежанци в столицата да започне строителство на религиозни храмове.

Ангел Джамбазки от ВМРО веднага се възпротиви на тази идея и изрази опасенията си от увеличения брой на чужди граждани в центъра на столицата.

"Те нарушават обществения ред и това е доказано от множеството оплаквания, които постъпват в деловодството на Столичната община", посочи Джамбазки.

По негово предложение съветниците гласуваха в дневния ред на днешното заседание да влезе приемането на декларация за недопускане на настаняването на повече бежанци на територията на Столичната община, което обаче беше отхвърлено.

В своето изказване по темата с бежанците кметът Йорданка Фандъкова припомни, че през септември правителството е взело решение за откриване на още два центъра за настаняване на бежанци в София, които не е било съгласувано с общината.

"Надявам се оттук нататък да имаме по-добра координация с правителството", посочи Фандъкова.

Най-важното според кмета е да се гарантират редът и сигурността в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
2
 
! Отговори
NRZ преди 10 години
Забележете, драги зрители: фондациите са готови да им строят ДЖАМИИ (но не да ги издържат), докато ние ги хрантутим с по 1000 лв на калпак, пардон - на ***! Джамии има на 300 метра от Капитан Андреево- Капъ Куле. Предлагам да се бръкнем за по един автобусен рейс до там на всеки 40 бежанци и обратно в Турция. Там са си добре. България си има достатъчно проблеми с "римляни" и "кхмери", за да си плащаме за още нови от Сирия.
49
1
 
2
 
! Отговори
до ИIN преди 10 години
Сирийците не са ни основният проблем, но ние не искаме още един.Не искаме още простаци с жени годни само за разплод.Не искаме ислямисти в нашата държава.Не искаме камикадзета, кръв и погроми - това са ислямистите.Виждам, че вие преливате от злоба към нас, като не ви харесва, ходете си.Същото важи и за сирийците.Тази държава е създадена от дедите ни, бащите ни и нас самите.Който не му харесва - да си ходи. Не искаме чужди нрави, не искаме да храним деца, които утре ще станат ислямисти.
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази сирийска общност която е в България като е толкова загрижена защо не направи нещо и да помогне финансово своите хора? То така много лесно България да дава пари от държавния бюджет ама те са били "загрижени" за своите хора.
47
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И какво излиза може да има пари за бежанци /по 1084лв/ а за българските пенсионери и за младите хора в България няма. Тази държава пита ли се как издържа един пенсионер с 200 или 300лв. на месец. Да не говорим, че още не сме получили нито лев от ЕС. Е редно ли е да работя и да издържам някой и друг който е решил да бяга от държавата си, а пари за моите родители няма и като се прибера трябва допълнително да им давам за лекарства и т.н. защото за пенсии няма но за бежанци има.
46
1
 
0
 
! Отговори
Julian do 33 преди 10 години
Mnogo porajenchesko go razdavash, Ako Levski beshe jiv shteshe da te zaplue .Sajeljavam , vseki ima mnenie . Az sum Balgarin i sum Gord koi sum i ot kade sum , shtastliv sum che stranata ni makar i bedna moje da pomogne na drugi narodi koito sa v mizerija i voina.nie sme svobodni i nezavisimi , tova e nai-goljamoto bogastvo. Ot teb zavisi kak shte si podredish jivota , ne chakai politici i darjava da te "opravjat" .Vseki sam za sebe si i zaedno za edinna silna darjava . taka rabotjat neshtata
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези фондации да не ми предлагат да строят храмове, ами да предложат изхранване на хората!!! С парите за един храм кой - знае колко хора могат да се изхранят!
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ето ви един пример прочетете коментара на 36! Някога и неговите родители са били бежанци, а вижте той/тя какво отношение има към народа който го е подслонил! Такъв човек може и да е работодател! Първата ни грешка е била, че сме пуснали и сме се държали цивилизовано с първите бежанци! Явно те сега привличат роднините си , а и на какво ще ги научат? Като виждаме каква благодарност или омраза лъхат от думите на 36?
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
red i sigurnost v sofia - lager za bejanzite s 4 metra visoki steni i samo tam - nikakvo razhojdane po uluzite i magazinite i nikakvi pari dokato se re6i da gi vyrnat otkydeto sa do6li. i zapada ne gi iska mnoooooooooogo stanaha da si opraviat polojenieto v rodinata si i da rabotiat tam, a ne na 4ujd dzob da jiveiat kydeto i da bilo. myrzelivci.
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-големия проблем са ни прокурори и съдии, които със смешните си присъди поощряват престъпността. Там ако нещата си дойдат на място всичко ще се промени в положителна посока. Алчността, липсата на морал и подкупността на тези хора, пречат най-много.
41
2
 
8
 
! Отговори
TOTO_!!!! преди 10 години
Откога турските кюрди се представят за бежанци при нас?Ако в Турция има война, веднага да се затвори границата!Бойко да не се прави на шушумига и той да се мазни на Меркелка, а веднага да им дават статут след клетва, че до 1-2 часа напускат границата и заминават за Берлин!
40
4
 
4
 
! Отговори
хахахаха преди 10 години
прави са от мвр-2-3хиляди сирийци не са равни на над милион диви ***,*** и турци наводнили софия
39
4
 
6
 
! Отговори
TOTO_!!!! преди 10 години
В София не знам колко българи има, но бежанците са навсякъде вече, 4000 ми се струва, че ни лъжат пак! Според мен са поне 20 000.Предатели!
38
6
 
4
 
! Отговори
АГИТПРОП преди 10 години
Допреди месец и нещо, всичко беше на шест, сега дойдоха сирийците и развалиха рахата на българите.
37
2
 
7
 
! Отговори
До МРВ-Туу преди 10 години
Ама вие от къде знаете при положение че 99% от дознанията са заведени срещу неизвестен извършител.Вие сте палячовци и смешници - като целия ни " елит"
36
1
 
4
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
.....Ах, Морето..........Минава,големият кораб минава.Претъпкан с безброй бегълци,дойде "SOS" без да подава,със счупен двигател-той на буксир.Остава, в пристанище наше остава.Конфискуван за бъдещи дни,с екипажа в ареста остава.Да действа агенция за бежанци!Не става,да минат "на тъмно" не става!Пиратският кораб нали,прихванат с радар засиява.До тук с европейски мечти!Отплава, без спасителни лодки отплава.През морската граница ни,в посока към суша минава!Матрос Йовчев:Ти му мисли!
35
29
 
13
 
! Отговори
NIИ преди 10 години
Сирийците не са ви проблема. Дори още сега да си тръгнат, вие пак ще си остане злобни и дребни душички и пак ще пълците по дъното и ще се чудите по какво да плюете и кого да прецакате. Колите ви няма да станат по- нови, жените ви няма да станат по- хубави, мъжете ви също, нито пък децата ви ще спрат да слушат чалга, да се дрогират и да се събличат голи по дискотеките. Заплатите ви също няма да се увеличат. Изобщо със или без сирийците, пак ще бъдете същите *** защото манталитета ви е такъв
34
1
 
16
 
! Отговори
TOTO_!!!! преди 10 години
МВР-то, защо не ловите тези, които създават проблеми?!И какво за Бога правят въпросните алжирци на наша територия?
33
0
 
15
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
Никой не ви е виновен, че не си отстоявате правата. Получавате точно толкова, за колкото сте се преборили, че даже и малко отгоре.
32
4
 
3
 
! Отговори
Радик Аленов преди 10 години
До ТрибалТе и БКП са клали дедите ни пък и на тях и на Асад си им даваме помощи...
31
2
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Сега и тези ли ше требе да ги интегрираме?