Екология и транспорт - приоритетите на столичния бюджет за 2020-та

Заместник-кметът на София Дончо Барбалов пред Bloomberg TV Bulgaria
Обновена: 10 фев 2020 11:35 | 10 фев 2020 11:35, Анисия Иванова
4
Екология и транспорт - приоритетите на столичния бюджет за 2020-та
Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет прие бюджет в размер на 1.722 млрд. лв., но по време на преговорите не се повдигна въпросът за трафика в София. Той е резултат от много други действия, които общината може да предприеме за негово подобрение. София е на едно ниво с Братислава и Люксембург и е по-добре от Будапеща и Брюксел.

Някои от мерките, които ще бъдат предприети, са подобряването на градския транспорт, разширението на метрото, както и закупуването на 25 нови трамваи, тролеи и автобуси. Новото нещо ще бъде довеждащ транспорт, чиято цел е хората да стигат по-бързо до станциите на метрото. Това каза Дончо Барбалов, заместник-кмет по финансите на София, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Столичната община отделя 135.5 млн. лв. за финансиране на градския транспорт като дейност. Отделно има заделени над 100 млн. лв. за метрото. Това е един доста сериозен финансов ресурс, който общината отделя за развитие на градския транспорт като услуга“.

Гостът обсъди заложените промени за бюджет 2020.

"Приоритетите са ясно заявени – това са екологията и транспортът, бюджетът е 1.730 млрд. лв. Подобрява се заплащането на учителите с над 15%, на медицинските сестри в детските градини и детските ясли, като стремежът е за основна брутна заплата от 900 лв., повишават се заплатите и на социалните работници".

Барбалов коментира и темата за въвеждането на по-високи данъци върху старите автомобили.

"Данъкът за превозните средства през 2020 г. ще е по-нисък от този през 2018 г., но за първи път увеличаваме тежестта на по-замърсяващите автомобили, за да покажем ясно екологична политика“.

Дончо Барбалов спомена и за инвестициите, които ще бъдат предприети в кварталите, където основен акцент ще бъде работата, насочена върху по-малките улици и озеленяването на парковете.

По негови думи отделените средства за детските градини и училища ще бъдат 63 млн. лв., като се очаква реконструкция на 13 детски градини, 2 детски ясли и 6 училища.

данък сгради и такса смет няма да има промени през тази година", добави още заместник-кметът по финансите на София.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
8
 
! Отговори
Приоритетите саДруги преди 4 години
Приоритетите са да вдигат данъците, а дали ще се оправи въздуха, не е от значение ,за Общината! Стига само да изгаряме повече чужди отпадъци... !
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Екология и транспорт - приоритетите на столичния бюджет за 2020-та"Хахахах! Екология да горим *** на друга държава ли. Транспорт хахахах още икаруси в движие от тролейбуси.Еко ми викат, а нарезани и залижени зелените прострасва за корпорации с търговска цел и престрояване!Смешкиии!
2
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Типично поведение на държавени хрантутници. Вменява се вина на шофьорите, а се развъждат хъхрещи замърсители и непотребници.
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Червени неудачници спите ли?