ЦГМ: Бавно и постепенно ще налагаме глоби и наказания

Справихме се перфектно с внедряването на системата, оцени Пламен Църноречки
5 яну 2023 12:27, Анисия Иванова
49

Нови правила и нови проблеми при пътуването с градския транспорт в София. Защо внедряването на променената система за пътуване повиши общественото недоволство?

"В ЦГМ проблеми няма. Справихме се перфектно с внедряването на този етап от новата система за таксуване. Билетите, които се купуват от водача, имат баркод, който трябва да се прочете на малко по-различно място на валидатора от картата. Трябва да е леко по-далеч от самия билет, за да фокусира устройството и да стане прочитането", заяви Пламен Църноречки от Центъра за градска мобилност (ЦГМ) в "България сутрин".

"С приложението в момента се работи, след известно време нещата ще бъдат уеднаквени с нашите билети. Билетът Mpass започва да тече от момента, в който си го купил. След 30-те минути можете да продължите пътуването. Тогава се появява друг код, който позволява на контрольорите да видят, че вие сте редовен и може да продължите пътуването си. Времето започва да тече в момента, в който хората си купят Mpass билет", обясни още гостът на Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Църноречки показа хартиената карта от 80 ст., която лесно може да се ползва за краткосрочните билети за прекачване в рамките на съответните минути. Желателно е да не зареждате повече от 10 билета наведнъж, обърна внимание той. Пластмасовата карта, която е на цена 3 лв., може да съдържа всички превозни документи с различна продължителност.

Докога няма да ни глобяват в градския транспорт?

"Достатъчно коректна компания сме и ще напомняме дълго на хората, че трябва да валидират. Няма да има ограничения. Колкото трябва - толкова. Ще има период на адаптация, много бавно и постепенно ще налагаме глоби и наказания", обеща Църноречки.

Той съветва хората да влизат в превозното средство винаги с подготвена в ръка карта, за да става по-бързо валидирането.

"Ще изпълняваме решенията на Столичния общински съвет. Много беше трудно взимането на тези решения дали да се увеличава цената на транспорта в София. Качва се бензин до небето, газ - не знаеш къде е, метрото работи на ток. Цената на картата и билета трябва да е с 30-40% повече. Ние нищо не сме качили, това е един компромис. Целта ни е да мотивираме граждани да пътуват с транспорт, а не с кола", подчерта Пламен Църноречки.

Близо 40 хил. билета са продадени за 4 дни от 30+, a 5-6 хил. са продадените билети 60+.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
нов преди 1 година
До АнонименАз напълно Ви подкрепям за неудобството с пазарски чанти да се правят допълнителни движения като валидиране, но доста съм пътувала в чужбина и там също е така. При валидирането се събират данни за натовареността на съответния маршрут и така се подобрява планировката на транспорта, тоест очаква се, че ако има много пътници между 18 и 19 ч по Вашата линия от ЦГМ да пуснат повече автобуси например точно в този час. Това е смисълът на валидирането.
36
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
и какво става с автоматите за купуване на билети в гр транспорт сега отиват набо-клу-ка една наша фирма да свие едни пари сега глоба ако не си валидирампенс карта а тези без билети слизат и се хилят само просто-тии в сос спретезастрояването там е фаталния проблем нямаме въздух и светлина вече
35
0
 
0
 
! Отговори
потресаващо преди 1 година
аз нищо не разбрах, представям си чужденец да се оправи с това пътуване.. таксиджиите по летището пак ще дерат кожи...кой им пише тия IT проекти и тестват ли преди внедряванетова е пълен фейл и не е направено, за да улесни хората и да ги стимулира да си оставят личния автомобил паркиран...
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ние кога ще можем да налагами глоби и наказания на ЦГМ
33
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Винаги съм пътувала с карта за цялата градска мрежа:спокойно и удобно най-вече,когато се прибирам носейки поне 2 плика с покупки+ дамската ми чанта.Е,сега в уста ще нося картата,за да съм готова бързо да я "валидирам"/тази прекрасна българска дума/.Когато някой"служител"седи по цял ден на бюрото си и се чуди каква глупост да измисли,ето на:измисли я!!!Нали плащаме на контрольори да проверяват.Защо трябва на ден по 6 пъти да доказвам,че имам карта?Аз НЯМА да се "валидирам"!!!!
32
2
 
39
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Премахнаха най-евтиния начин за пътуване с талоните по 1,20 лева и вместо тях да си купувам билет от водача за 2 лева. За останалите начини на пътуване няма разбираема информация, а и често е противоречива. Яко поскъпване на градският транспорт в София.
31
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква е тази простотия, как 30 минути ще се прикачвам , ако има стачка в центъра но кое ще се прикача точно? И защо за време, дори в Япония плащат за разстояние? Кой умен мозък измисли това?...
30
2
 
49
 
! Отговори
43434 преди 1 година
Бавно и постепенно ще фалирате...Идеята да тормозите хората и да ги изнудите да си купят годишни карти няма да се реализира..."Кой каквото си направи сам, никой на може да му го направи"....Разпоредбите за валидиране на всички карти, са нищожни...Всичко се прави за да се събират незаконно лични данни....Само ще се увеличи броят на пътуващите гратис...
29
5
 
32
 
! Отговори
Поли преди 1 година
Щом няма протестиращи по улиците значи още може .Нищо ви няма.Пари имате щом си траете.
28
2
 
36
 
! Отговори
Баба преди 1 година
Искат да си купя годишна карта??излизам1път на месец да ходя на преглед билет за 30м не ме устройва по спирките не продават значи 2 лв от водач евтиния пък се чудя ЗАЩО НЕ МИ ПРЕВЕДЪТ ГОДИШНАТА ПЕНСИЯ НА 1 ПЪТ АМИ ДА ХОДЯ ВСЕКИ МЕСЕЦ
27
24
 
2
 
! Отговори
До 19 преди 1 година
Вземи си годишна карта - 30 лв/месец
26
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как да си остави колата човек и да се качи на градския. Ми няма. Още по празни ще пътуват тролеите и рейсовете.
25
1
 
11
 
! Отговори
пълни гащи с лук преди 1 година
Мен няма да ме глобите (а трябва)
24
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Eй, това си е, по наглu oт тези, които ни крадоха 12 години няма. И тия в парламента и тия в общинския съвет все една ръка целуват. Тази ръка, която си пълни собствените чекмеджета и обича кюлчета.
23
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Плевен е същата пумийка. Уж за по-лесно а то е точно обратното.
22
6
 
20
 
! Отговори
носете каски преди 1 година
контрольори да ходят с бухалки и метални боксове и да удрят жени и малки деца ... не знам, струва ми се прекалено, но щом е прието от общината от групата на ДБ ще се изпълнява няма как.
21
3
 
43
 
! Отговори
бал съм ги преди 1 година
ще тероризират хората докато не фалира целия транспорт. тези от общината са престъпници
20
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не съм се качвал в градския от 3 години, но от тая схема с новите билети абсолютно нищо не разбрах.
19
3
 
57
 
! Отговори
Пътник преди 1 година
Как да не сте вдигнали цената?! Вдигнали сте я и то много! Преди си зареждах карта за 10 пътувания на цена 12лв, сега вече няма такава опция и едно пътуване ми е винаги 1.60. Увеличение от 30%. Махнахте месечната карта за метро, което е най-добрия и точен транспорт и вече има само за всички линии. Тоест преди съм си взимал карта за 35, сега е 50лв. Отново над 30% увеличение. Много хора си взимат транспорт от точка А до точка Б. Никой не се натиска да се прекачва, защото е много чакане по спирки.
18
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъха на комплексарщина от тези иноватори.