Стартира цялостният ремонт на улица "Опълченска"

Терзиев: Проектът е още от 2012 година
18 юли 2024 13:07, Красимир Ангелов
23
Стартира цялостният ремонт на улица "Опълченска"
Снимка: БГНЕС

От тази сутрин стартира първият етап от цялостната реконструкция на ул. “Опълченска“ от кръстовището с бул. "Сливница" до бул. “Тодор Александров“. Целият ремонт трябва да приключи до март 2025 година.

"Това, което хората виждат, е това, което виждат отгоре, но всъщност основната работа ще се случи под пътното платно. Ще бъде извършена подмяна на канализацията, електроинсталациите и цялостната инфраструктура и други неща, важни за цялата инфраструктура на София", обясни кметът Васил Терзиев. Той подчерта, че проектът е преминал през всички нива на съгласуване през годините.

Проектът за реконструкция на ул. "Опълченска" е от 2012 г., съобщи още столичният градоначалник.

Заместник-кметът по финанси Илиян Василев заяви пред медиите, че става въпрос за изключително важен инфраструктурен обект, включен и в Капиталовата програма за 2024 г., за който дълги години е работено. Договорът с изпълнителя е сключен през 2023 г. и на този етап няма как да се правят обществени обсъждания, както и корекции по проекта, подчерта заместник-кметът.

Василев отбеляза колко важна е подмяната на подземната инфраструктура, на тръби, на комуникации, както и подмяната на трамвайните линии по ул. "Опълченска" и "Пиротска". Всичко това ще се случи заедно и няма да има нужда след време допълнително улиците да се разкопават за водопровод и канализация, подчерта заместник-кметът.

Той информира, че по "Опълченска" ще има по две бус ленти, като се запазва габаритът за пътното платно за автомобили с две ленти. Запазват се дърветата в парка в близост, част от дърветата ще бъдат отсечени, но на тяхно място ще бъдат засадени нови, както и нови компенсаторни дървета на територията на целия район. Улицата ще бъде по-зелена след ремонта, увери Василев.

Той информира, че сега има 39 дървета на "Опълченска" в района на ремонта, след това ще има общо 103. Заместник-кметът информира, че се търси решение след разговори с граждани какви по-големи дървета да бъдат посадени, така че да може да се пази сянка на блоковете в близост. Той даде уверение, че той и колегите му си говорят активно с граждани по проекта.

Заместник-кметът по транспорта Илиян Павлов каза на брифинга, че след разширението на булеварда ще има две бус ленти, което "ще отпуши" изключително много градския транспорт, който в момента се забавя, така че можем да се постигне около 20% увеличение на скоростта в тази отсечка. Павлов помоли гражданите за търпение до септември, когато приключва първият етап на ремонта, тъй като ще има отклонени линии на тролеите с номера 1,5 и 7, които няма да минават по ул. "Опълченска" и ще имат друга крайна спирка.

Запазват се автобусите 60 и 74, които ще минават двупосочно, така че имаме градски транспорт, който да обслужва района.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
А.Маринов преди 1 седмица
Защо на никого не му пука за причинените задръствания по време на реконструкциите! Една от най-главните артерии на движението е бул. Сливница, където заради ремонта от три ленти се ползва само една! И този терор продължава от първия до полследния ден, можеше да се помисли по най-бързия начин поне кръстовището на Опълченска и Сливница да се облекчи. Същата немърливост се наблюдава в момента и при ремонта на бул. Данаил Николаев - и от три седмици не се работи нищо, а оградите си стоят...
18
0
 
3
 
! Отговори
Уф преди 1 месец
Краси, Най-обичам коментари от типа "Като не ти харесва разширението, премести се на село". Хайде сега всички от село да си намерят работа в селото и да се намали транзитния трафик в София, заради който ще правят още платна.
17
0
 
3
 
! Отговори
Пламенчо преди 1 месец
Тези стари дървета - не са равнозначни на засадените фиданки, които ще им трябват десетки години за някоя малка сянка. Масово по всички такива ремонти се седят фиданки които изсъхват, проучват ги и за съжаление си е е дърво, коте расте бавно.Друг е въпроса за хаоса и липсата на организация на движението и промените. Сега няма особено движение и трябва да първи ден 20 мин, поне. Ами есента като почне училище и зимата?Една ли и срока ще се изпълни масова практика е зимата да се удължава
16
5
 
3
 
! Отговори
VladTepes преди 1 месец
Превръщането на Опълченска в пълноценен рингов булевард ще облекчи и Ботев, където се движат няколко трамвайни линии.
15
0
 
1
 
! Отговори
Краси преди 1 месец
До НякояПремести се в "Младост"4 или "Дружба" 7!
14
5
 
5
 
! Отговори
VladTepes преди 1 месец
Тесният участък е около километър и в пик създава тежки задръствания, градския транспорт се бави често поне 15-20 минути. Принципно подобен ремонт би трябвало да се направи за по-малко време, но е необходим на цяла София - Опълченска е рингов булевард и трябва да поема трафик за сметка на Мария Луиза и Ботев.
13
2
 
3
 
! Отговори
Някоя преди 1 месец
До VladTepesАма естествено! Ако сте от тези, които веднъж годишно минавате от там - сигурно ще ви е хубаво да е и 16 лентов. И да, има тесен участък, но той е пренебрежимо къс и и ползата от него е несъпоставима с ужаса, който ще причини. Ако сте от живущите, които ще изгубят половината от живота си за тези 8 месеца в чакане там (с малко дете в колата!) за да отидат на работа и да се приберат - сигурно няма да сте на това мнение. Ама то е така - сития на гладния не вярва.
12
5
 
2
 
! Отговори
VladTepes преди 1 месец
До НякояНе може да се угоди на всички - София има нужда от рингов булевард с три ленти в посока и бус ленти. И без това Опълченска е тясна само между Св. Св. Кирил и Методий и Тодор Александров.
11
5
 
2
 
! Отговори
VladTepes преди 1 месец
Трилентов рингов булевард с бус лента е необходим - и без това Опълченска е тясна само около километър между Тодор Александров и Сливница.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Направо си представяме какво ще направите. Едни павета не можете да положите като хората. Толкова сте некадърни
9
3
 
6
 
! Отговори
Пудел преди 1 месец
Пуделът Терзиев, е крайно време съдът да се произнесе с прекратяване на мандата му. Вижте го какво недоносче е, отроче на комунистически престъпници, ***. Разведе се с жена си и си заряза децата, защото обърна резбата, много обичал да го поема отзад без гума и вазелин, за да може цяла нощ да си попръцква семенна течност.
8
0
 
5
 
! Отговори
Вместо преди 1 месец
Васко маслото да кани съмнителни ютубъри да разгледа каква к-очина е станала софия благодарение на розовите понита
7
3
 
11
 
! Отговори
Някоя преди 1 месец
Сигурна съм, че ако бяхте си направили труда да проведете първо едно допитване до живущите в раойна дали искат да си причинят този ужас в продължение на почти година заради ненужна допълнителна бус лента и 60 дървета разлика (които ще започнат да изпълняват предназначението си след най-рано 5 години) отговора щеше да бъде НЕ!, търсете си друг вариант да усвоите "едни пари"!!!! Ама нали никой не се интересува от мнението на данъкоплатеца в тая държава....
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой от серията ремонти почвате? Първия? Със сигурност ще има поне още 5 дубъла
5
2
 
12
 
! Отговори
Душков преди 1 месец
Нали до вчера беше отложен този ремнонт, как така за една нощ се сетихте да го почнете и то по тъмно в 6:00 се слагаха загражденията наСливница и Опълченска
4
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Моля??
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
почваме на ремонта ремонтите на ремонтите нашите некадърници 5 павета не може да наредят
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И какво й е на Опълченска? Затворихте половината улици в София за по една година..
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този ремонт е незаконен, вече се надигат протести срещу своеволията на Спаси София