България в Деня на Съединението: Да сме единни и да знаем историята си

Жители и гости на столицата положиха цветя в мавзолея-костница на Александър Батенберг
Обновена: 6 сеп 2024 19:48 | 6 сеп 2024 19:44, Анисия Иванова
83

България чества днес Деня на Съединението. Людмила Грибнева посети мавзолея-костница на Александър Батенберг в София с трите си деца, за да почете паметта на всички българи. Казва, че историята трябва да се познава и уважава.

"Без да знаем историята си ние няма как да оценим това, което се е случвало досега, това което са постигнали нашите предци, няма как да оценим държавата, в която живеем", каза майката.

"Трябва да сме единни, но за съжаление не сме, което в Деня на Съединението не е добре за нас като народ и нация", допълни Диана Маринова.

Разединение в страната ни вижда и 91-годишният Костадин, който познава няколко режима, редица промени и политически вихрушки.

"Някои казват, че лесно страната е отвоювалата тази свобода, но не е така. Нашият градеж е бил толкова силен и могъщ, в днешно време тези неща се потулват", допълни Костадин Исперинов.

За да почетат празника пред мавзолея на Батенберг, дойдоха деца и възрастни. Честванията започнаха с марш на Националната гвардейска част. А кметът на столицата Васил Терзиев откри тържествената церемония.

"Този ден идва да ни припомни, че свободата ни не е даденост, че няма малки и големи народи, когато става въпрос за национални интереси, че общественото добруване е възможно само когато включва всички и че колкото и невъзможна да изглежда една национална мечта, когато хората вярват в нея, тя става реалност", заяви кметът Терзиев.

Граждани, обществени лица и гости на столицата положиха цветя и венци в памет на всички, дали своя принос и дело за Обединена България.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още по темата: СъединениеBulgaria ON AIR
Още от София
Без синя и зелена зони през празничните дни в София
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
0
 
! Отговори
Директорът преди 1 седмица
19, смени си никнейма. 18 и 16, вие двамата се гответе за статията за зодиите, искам днес да я подхванете от самото начало и двамата! 12, ти *** в международните статии. Двамата отдолу, отивайте на тежкия фронт - статиите за Русия. Единия застава на страната на Украйна, другият на Русия и запълнете всичко с коментари! Добре се справяте, скоро ще има повишения!
15
4
 
4
 
! Отговори
Ада на чебурашките преди 1 седмица
До 15. София става столица на княжество България 1879 година. Сръбско-българската война е ноември 1885 година. И как точно Батенберг е искал да даде София на сърбите? При 500 убити и 4000 ранени от българска страна срещу 700 убити и 6000 ранени от сръбска страна. Преди да пишеш глупости, прочети малко история, да не се излагаш.
14
3
 
1
 
! Отговори
Спартак Варна преди 1 седмица
е добър отбор, на не мисля че този Кириакос Георгиу е удачен тренер!
13
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
по време на Сръбско-българската война Батенберг е искал да отстъпим София на сърбите, но българската армия успява да защити новоосвободеното отечество, по настояване на Австро Унгария България не получава никакви земи или репарации, а това са български земи останали извън България според Берлинския конгрес, свикан от немеца Бисмарк, князът е австриец като фердинанд
12
5
 
3
 
! Отговори
Честит Празник! преди 1 седмица
Само България и само Спартак Варна!
11
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 11 няма да позволим на москава, вашингтон, пекин, киев , на никой , тук е България, вековни и силни , скоро ще го усетят всички
10
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да, трябва да знаем историята. Преди 139 години българските политици и револщционери не допуснаха България да стане Руска гоберния, въпреки русофилското депутатско крило. Днес, ще позволим ли на разни депутати от разни партии да ни направят придатък на Москва. НЯМА. Няма да гласъвам за ИИзраждане, за ДПС-дерибеи и за БСП-комунисти (последните са още от Жан виденово време и ще ни докарат отново до фалит)
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Мдаи за мен това е бил по правилния вариант и още страдаме заради шопите
8
1
 
5
 
! Отговори
Ммда преди 1 седмица
Има такъв лаф: Другари, дайте да дадем!
7
2
 
5
 
! Отговори
Мда преди 1 седмица
Голяма грешка е било Съединението,трябвало е да се обяви НЕЗАВИСИМОСТ!А после Северна България да се присъедини към Южна,а не обратното!Още страдаме от софийските простотии...
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Ал. Батенберг ли! Голям , истински е приел българизма в сърцето, във сръбско българска война се бие в челните редици. Затова и е махнат от евроатлантичеко-руската комбина, защото никой не е е искал силна България
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма Русия, няма Сащ, няма Китай, Няма Турция, следвайте завета на Апостола братя. Честит празник
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Държава със затихващи функции
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всички сме от Дупесе :)))
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Единни в какво?В суверинитета,в разграбената ни държава,в сиромашкото битие,в корупцията,пак питам в КАКВО?
1
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Свърши се тая! Само при бай Тошо бяхме обединени. Никога вече няма да има обединение народът български.