Вижте как ще изглежда Терминал 3 на летище София

Той трбва да отвори врати през 2031 г.
10 сеп 2024 12:25, Александър Попов
40

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ключовата инвестиция в Терминал 3 на летище София ще зададе нови стандарти в индустрията и пътуването в Източна Европа. Това заяви Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на „СОФ Кънект“ – операторът на летището в София, при представянето на концептуалния дизайн на бъдещия Терминал 3 на аеропорта. По думите на Кабайеро мащабната трансформация и новият терминал ще превърнат летището в първото петзвездно регионално летище в Европа.

„Трансформацията на летище София ще играе решаваща роля в икономическото развитие на България“, посочи Кабайеро.

От изнесените данни стана известно, че повече от 1,2 млрд. лв. ще бъдат инвестирани по време на концесионния период, а 500 млн. лв. са предвидени за изграждане на новия Терминал 3. Това ще помогне на столичното летище да повиши капацитета си до 20 млн. пътници годишно.

„Летище София има потенциал да се превърне в ключов регионален хъб за въздушни пътувания в Източна Европа, свързващ глобални дестинации и утвърждаващ България на международната авиационна карта“, посочи Хесус Кабайеро.

Той подчерта също, че новият терминал ще бъде с площ 65 хил. кв. м., ще бъде свързан с вече съществуващия Терминал 2, а концептуалният му дизайн е вдъхновен от природните пейзажи на България.

Терминал 3 ще бъде на няколко нива – за пристигащи и получаване на багаж, за заминаващи и проверка на сигурността, както и за връзка между полети. Така летището ще разполага с 34 изхода, споделени между терминали 2 и 3, което ще позволи ефективно управление на нарастващия брой пътници, стана известно от думите на Хесус Кабайеро.

Ключовите етапи в графика са: април 2026 г., докогато се очаква разрешение за строеж и април 2031 г., когато се очаква въвеждането в експлоатация.

На днешното представяне на концептуалния дизайни на новия терминал присъстваха също служебният министър на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова и Тиери До, председател и главен изпълнителен директор на „Меридиам“ (Meridiam), инвеститорът в „СОФ Кънект“./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: летище софиятерминал 3
Още от София
Засиленото търсене на имоти е заради присъединяването ни към еврозоната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
8
 
! Отговори
до14в задния ти двор преди 1 седмица
Да насадят бананови палми, че бананите са най-важното
18
0
 
9
 
! Отговори
копие на терминал2 преди 1 седмица
Вижте как ще изглежда Терминал 3 на летище София
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да спрем самолетите над София!!!
16
2
 
2
 
! Отговори
Скайуокър преди 1 седмица
Като космодрума Кейс Моузли на Татуин.
15
2
 
13
 
! Отговори
Софиянец преди 1 седмица
Преди години самолети излизаха и кацаха от изток и заобикаляха София, а сега явно, заради "зелена сделка".и да пестят керосин летят над София!!! Въпрос време е някой самолет да се забие в София, а че през 4мин ги слушаме как излитат самолетите да не говорим!!!!
14
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да насадят бананови палми, вместо руски брези, че бананите са най-важното.
13
1
 
8
 
! Отговори
А.Колев, пасе кози преди 1 седмица
Летището във всяка столица е огледално на основната местна авиокомпания. Какво е Истанбул без Търкиш, Доха без Катарски, и т.н. София е улица без изход в авиацията, всички пристигат и заминават, никой не продължава с трансфер. Не случихме на национален авиопревозвач, една промяна в собствеността му със стратегически инвеститор ще събуди и летището.
12
5
 
8
 
! Отговори
Пютин преди 1 седмица
до 2031 - България Едва ли ще я има!
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Прастатии на n-та степен
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На картинките какви гигантски самолети са нарисували сякаш някога ще летят такива та те са за по 600-700 човека. За софийското бг небе летят основно три самолета. едно малко витлово атр-10 еърбъс 319/320 (най-малките) и най-малкият боинг 737. между другото 737 мах8 е значително по тих от 737 8as на райън който бръмчи потресаващо. добре че поне през лятото понякога прелита 747 да се изкефим на красив огромен самолет.
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Летището в София иска да задуши всички останали.
8
5
 
30
 
! Отговори
Пустиня преди 1 седмица
Подготвят София за град - държава. Пък провинцията на кучетата да ядат.....особено северна България заминава. Няма никакво развитие вече. Спряха АЕЦ Белене, няма магистрали, не се строят язовири, вече има проблеми с водата в 600 населени места. Пътувам от време на време в раи от година на година става все по обезлюдено. Селата са много зле. Няма никаква дейност. Ливадите и градините изоставени. Никъде не можеш да видиш вече стада с животни. Нищо. По нивите само една царевица...
7
3
 
12
 
! Отговори
Тато преди 1 седмица
Поредната необмишльотина! Представете си още повече самолети да хвърчат над двумилионна София. Летище с такъв капацитвт трябва да е по-далеч от градовете.Но тук както добрв знаем не се мисли рационално, практично, екологично..Мисли се само за пари, пари и още пари!
6
2
 
10
 
! Отговори
Ихтиманчанин преди 1 седмица
Ако Домусчиеви строят новия терминал, със сигурност ще протече покрива втората седмица, а на третата тоалетните ще сммъррдят познато.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 2031 година, я камилата, я камиларя :)
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
доста куцо изглежда
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен123 преди 1 седмица
АМ ХЕМУС 2031г, още няма да е готова цялата.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А кой ще плати масрафа?
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Но защо? Дотогава не се ли очаква ИИ да е превзел всичко и сао 1% от населението на планетата да имат доходи и нужда да пътуват?