Трансформация на сградата на ЦУМ като модерен символ на София

Първият етап ще приключи до април 2025 г., вторият - до 2027 г.
11 сеп 2024 10:43, Елка Василева
35
Трансформация на сградата на ЦУМ като модерен символ на София
Снимка: архив, БГНЕС

Проектът за трансформация на сградата на Централния универсален магазин (ЦУМ) в София се осъществява в две фази. Първата фаза ще бъде завършена до април 2025 г., а втората се очаква да приключи до 2027 г. Това каза в Бургас Ахмед Насър, основател и директор на компанията “Антика Уърлд” (Antika World), ръководеща проекта. Проектът цели възстановяване функционалността на ЦУМ като модерен символ на София с отлично разположение и полезност за обществото, уточни той.

Насър припомни за първото гостуване на изложбата "Египетски приказки" в Бургас и Варна. Експозицията представи над 100 реплики на египетски артефакти. По думите му има възможност за постоянно представяне на изложбата, която ще бъде разположена в специална зала в ЦУМ.

Вътрешността на сградата ще включва три зали на първия етаж – две изложбени за българската и египетската история, и една музейна с работилница за розово масло, посочи Насър.

Той съобщи, че на горните нива ще има търговска част, заведения за хранене и атракции, СПА център. На два етажа ще бъде разположен петзвезден хотел. Предвидени са конгресна зона и пространство за споделена работа, бизнес център и акселератор. Ще има и обособена част за научноизследователска дейност, допълни директорът на “Антика Уърлд”.

Виждаме инвестицията не само като възможност за обособяване на хотел и СПА център, но и като възможност за провеждане на бизнес срещи, развитие на IT сферата и научните дейности, посочи Ахмед Насър.

Предвижда се сградата на ЦУМ да бъде маркетинг, търговски и туристически център за популяризирането на България като желана дестинация. Рекламирането на страната като дестинация за целогодишен здравен туризъм също е сред идеите на проекта, каза още той.

Ахмед Насър съобщи, че представянето на трансформацията на ЦУМ ще бъде направено на 19 септември в Българската търговско-промишлена палата в София.

Предстои и среща с местни български компании за обединяване на бизнеса с цел развитие на региона, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от София
Засиленото търсене на имоти е заради присъединяването ни към еврозоната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
4
 
! Отговори
До 1 и 2 преди 1 седмица
Пубери,нямате думата!,нито помните,нито знаете!!!
7
0
 
20
 
! Отговори
Един Българин преди 1 седмица
Ок, ти си египтянин и няма лошо от изложба на копия на египетски артефакти, но мястото им не е до римските Декуманос максимус и Кардо максимус, свързани с българската история. Наистина мястото на НИМ е там или в съдебната палата, която Свин чо отне от обществото и туристите.
6
3
 
18
 
! Отговори
адададдад преди 1 седмица
От министерски съвет и парламент - бам в спа-то. Да си киснат дебелите задни части.
5
0
 
22
 
! Отговори
Из между редовете преди 1 седмица
. . . Обособяването на хотел и СПА. . . Всичко е ясно.
4
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дано стане нещо полезно с този символ на София. Спомням си като дете там имаше Лего магазин :) Един от малкото в София. Звучи смислен проект, да видим.
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това е най подходящата сграда за Национален исторически музей. Достатъчно голяма е, намира се на централно място и около нея са изложени останките на античния град. А не музеят да се мести на разни неподходящи места - съдебната палата или резиденция Бояна.
2
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
О, ужасс!
1
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
УУУУ акселератор.... ще ускоряваме елементарните частици от съседните сгради явно.... хотел и спа ясно...треа толупите да имат наблизо...ама треаше и една стая за евалник да предвидите...