Столичният автотранспорт е хронично недофинансиран

Подобно е положението и в Столичния електротранспорт
27 сеп 2024 10:10, Гергана Попова
37
Столичният автотранспорт е хронично недофинансиран
Снимка: БГНЕС

Столичният автотранспорт е хронично недофинансиран, каза за БНР Карлос Контрера - общински съветник от ВМРО в СОС, след като вчера столичният кмет Васил Терзиев обяви, че сметките на дружеството са блокирани и предупреди, че ако то спре да работи, спира и градският транспорт в града. Причината е дълг за спорния ремонт на едно от общежитията на фирмата. Дружеството има финансови проблеми от години.

Още по темата
"Резултатът от грешната икономическа рамка води до това, че едвам се плащат заплатите. Ситуацията е такава. Парите стигат за заплати и някакви частични разходи. Над 7 млн. лв. просрочени задължения за дизелово гориво. 2,5 млн. просрочени задължения за лизингови вноски за автобуси. Над 5 млн. лв. задължения за части - взети, вложени, но не са платени на доставчиците. Тази ситуация не е от вчера, не е от 3 месеца, не е от 6 месеца", добави още Контрера.

Според него, Столичният автотранспорт има да получава 14 млн. лв., като, според него, с тези средства може да се реши ситуацията.

"Като председател на транспортна комисия тогава (2020 - 2021 г.) внесох предложение за осигуряване на финансиране за извършването на съответния ремонт. Тогава се хвърлиха твърдения как едва ли не може да се намери фирма, която да постави изолация за 20 лв. на квадрат. Още чакам "Спаси София" да дойдат да ми я покажат тази фирма.

Това са дейности, които са извършени. Не се спори, че те са извършени. Тези суми са дължими. Това е задължение, за което се знае много отдавна. Явно на търговското дружество, контрагент на автотранспорта, не са му издържали нервите и то е поискало предварително обезпечение. Докато Терзиев се занимава с това нещо - за 1,2 млн., Столичният автотранспорт започна 2024 г. с над 20 млн. натрупани задължения, които не се изчистиха. Държавата към вчерашна дата дължи 14 млн. лв. за компенсации на дружеството за преференциалните карти на ученици и студенти. От юни насам те не са плащани, има непогасени фактури. Затова дружеството няма оборотни средства в момента. Столична община, като вижда тази ситуация, какво е направила - нищо", каза Контрера.  

По думите му подобно е положението и в Столичния електротранспорт. "Там сумите са по-малки, но има забавяния на тези плащания", обяви Контрера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от София
Кола се вряза в стълб, младо момиче е ранено
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
4
 
! Отговори
Герб са корупцията! преди 3 часа
Виновти са доскоро управлявалите ГЕРБ за проблема. Причината - запорът е заради започнат преди 4 години ремонт!!!!!Още тогава сигнализирали за ЗЛОУПОТРЕБИ!!!!Къде е заспалата ни Прокуратура?!ГЕРБ и Фандъкова са забатачили цялата столична община в схеми, преразходи и измами!
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Само какво звучно българско име Карлос,мисля че няма никаква разлика от името Хасан.
13
1
 
5
 
! Отговори
Какво чудно има преди 3 часа
Всички политици не вдигат цената на билетчето за да не загубят гласове и да не им спрат далаверите. Сега реват че бил недофинансиран. Цената я плащат всички данъкоплатци. Никъде по света няма евтин и качествен обществен транспорт.
12
1
 
4
 
! Отговори
Не хленчи, бре! преди 3 часа
И пътническия жп транспорт е хронично недофинансиран, ама не се гласи да спира заради някакво си общежитийце!!!!!!!!!!
11
2
 
2
 
! Отговори
Кина преди 3 часа
Бойко Борисов: *** 2
10
6
 
4
 
! Отговори
Запрян преди 3 часа
Русия съсипва и източва България от 80 години насам...
9
0
 
4
 
! Отговори
Иванов преди 3 часа
Нещо ще се случи с Шиши... Гледайте внимателно, печелите обезателно!
8
1
 
3
 
! Отговори
това е така преди 3 часа
защото депутати, министри и римляните не плащат билети в градския транспорт. Не може половината да се возят гратис и да излизат сметките.
7
6
 
3
 
! Отговори
Пепа преди 3 часа
София живее на гърба на България. Бедна България е спонсор на богата София.
6
1
 
2
 
! Отговори
Спасов преди 3 часа
Очаквайте скоро тотален срив и катаклизъм...
5
4
 
2
 
! Отговори
Джо преди 3 часа
то не е държава ами руски нужник. все по-зле ще става.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
защо общински и народни деликатеси не са хронично недофинансирани?
3
2
 
2
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 3 часа
Еднорозите освен в м ръсотия ще оставят Сф без транспорт. Нормално - подмяна е
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Тоя, като го видя, ми се ще да го питам какво работи? Освен да изнася чужди кирливи ризи, нещо направил ли е за столицата? И Хекимяна същото.
1
0
 
5
 
! Отговори
И понеже това е така преди 3 часа
вдигнахте заплатите на членовете на СОС с 250%, а на шофьорите с 13% ли колко беше, вече забравих.