Експерт: "Топлофикация София" е единствената губеща в света

Ако тя беше в рамките на БЕХ, може би нямаше да се стигне до това, смята Явор Куюмджиев
7 окт 2024 14:47, Гергана Попова
36
Експерт: "Топлофикация София" е единствената губеща в света
Снимка: БГНЕС

"Топлофикация София" е единствената губеща топлофикация в света, не само в България. Това каза за БНР Явор Куюмджиев, бивш депутат от БСП и заместник-министър на икономиката и енергетиката в правителството на Сергей Станишев (2007 – 2009).

Още по темата
"Очакваше се държавата да намери някакво решение и да извади пари да даде на "Булгаргаз" вместо столичната топлофикация. Но всичко е въпрос на управление.

Останалите топлофикации в България са частни и се справят, дори с много по-малко клиенти. Ролята на КЕВР във всички топлофикационни дружества е да определи "цената, на която те ще продават топлото, и цената, на която ще продават електричеството, за да може да се получи някакъв поносим микс за гражданите. Случвало се е през годините умишлено цената на услугата да бъде занижена и това започна през 2008 г. - опитваха се разни политици да задържат умишлено цената на парното, въпреки че цената на газа растеше. Първите 300 млн. лева дълг на "Топлофикация - София" бяха натрупани в периода 2008 - 2011 г. и тя затъна в блатото, в което се намира сега", подчерта Явор Куюмджиев.

По думите му, ако "Топлофикация - София" беше в рамките на БЕХ, може би нямаше да се стигне до това положение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от София
200 000 € в София е ниска цена за двустаен, нужна е заплата от поне 2600 лв. за кредит
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
3
 
! Отговори
ЧЕП преди 3 часа
13 Ти ли ми плащаш парното бе Десарски ка в ал?
13
2
 
7
 
! Отговори
Аве,.. преди 3 часа
,.. не ви ли е срам ?Защо по времето на СОЦА , всички имахМЕ парно ?Гарсониера --толкова , среден ап. -толкова , голям ап. --толкова !Толкова ли е ''СЛОЖНО'' ??? И другото : За какво ни е БЕХ и ЧЕЗ ,... нали си имаме КЕВР ! Какво толкова работят тези ''ШАПКИ'' , над КЕВР?
12
4
 
1
 
! Отговори
Артелерист преди 3 часа
*** къв си му умен , умен : Държавата (демек всички ние съвестните данъкоплатци) да вземем и да платим парното на софиянци ? Е как може да си такъв червен наглец ? Че си с нищожен умствен капацитет е ясно много отдавна !
11
2
 
10
 
! Отговори
Чоко преди 3 часа
Съвсем нормално е да е губеща. След като някакъв регулатор определя цените на топлото не можете да искате да излезе на печалба. Докато отоплението не е на пазарен принцип а е социална политика , загубите ще се трупат и ще се плащат от цяла България.
10
1
 
7
 
! Отговори
КоалицияУскуреноРазв преди 3 часа
Ми вие какво се правите че незнаете че в България копуването на дипломи за Више е като да си купиш домати от пазара.Обаче за съжаление нужната професионална квалификация и умения и опит неможеш да си купиш.Затова държавата затъва!Защото Д1рти комунисти чИнгета и ДСта е важно да получават големи заплатки а нищо че са нас рани и работа за 2 стотинки не вършат както се казваше в едно стихотворение тръгнахме да ги учим на азбука и кръст откраднаха ни мастилото.Младите хора прогонихте BG HЕ ЩАСТНИЦИ
9
2
 
10
 
! Отговори
God преди 3 часа
Топлофикация София от години е партийна хранилка. По информация от хора работещи там в София има цели сгради, които изобщо не се водят на отчет, а ползват парно и топла вода. Разбира се тези сгради са на правилните хора. Топлофикация е каца без дъно и докато не се затвори това дъно, никога няма да й излязат сметките.
8
2
 
9
 
! Отговори
Няма друга преди 3 часа
Държава по света в която са назначени за шефове на водопади толкова много сламени хора и калинки като в България.То се вижда каква под х уйна държава е България само като видиш статистиките последни по всичко първи по корупция по иначе монополни дружества и фирми пред фалити и тн и тн.Нема такъв позор като това да си българин!Нова е държава на аутисти.
7
2
 
6
 
! Отговори
Дали пък преди 3 часа
Вековни ДС *** лу ци не я крадът?
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Колко евроатлантическо
5
0
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 3 часа
Много експерти и коментатори,малко подготвени и можещи да управляват.Това е проблемът.
4
1
 
9
 
! Отговори
Държавата България преди 3 часа
Във 180-хиляден град в България ТЕЦ си работи без проблеми. Но и потребителите на услугите на ТЕЦ повечето са нормални, интелигентни хора, а не диваци . Цените засега са нормални за нормално работещи хора със средни доходи.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Щото я изпомпват, както театрите и всичко друго в Бэлгария
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
учителката назначи Ковачки за съветник, е как да е печаливша, до каквото се докосне еднокнижника трябва да има за него
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Ми то много капацитети у тая държава за тва е така,е кат тоя комунист все разбирачи от класа.На всякъде по света парното е вертикално,ама само у БГ-то комунистите го построили хоризонтално щот са най-разбиращите.