Нургюл Салимова завърши с реми в Турнира на претендентките

Българката остана седма при дебютното си участие
22 апр 2024 07:19, Александър Попов
24
Нургюл Салимова завърши с реми в Турнира на претендентките
Снимка: БГНЕС

Нургюл Салимова завърши с реми дебютното си участие в Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.

В партия от заключителния 14-и кръг Салимова стигна до равенство с рускинята Александра Горячкина след 59 хода игра.

С това 20-годишната българка събра 5,5 точки, които и отредиха седмото място в крайното класиране. Със 7 точки Горячкина, която предварително бе определяна от специалистите като една от най-вероятните победителки, остана пета.

В мача за световната титла ще играе китайката Тан Чжони, която финишира като победил в Торонто. В последния 14-и кръг Чжони записа реми с черните фигури срещу украинката Анна Музичук. Този резултат бе напълно достатъчен, за да осигури на Тан първото място и правото да се изправи срещу сънародничката си Цзю Вънцзюн. Тя приключи с 9 точки след пет победи, осем ремита и само една загуба.

Любопитно е да се отбележи, че Цзю завоюва за пръв път световната титла в средата на 2018 година и повече не я е изпускала. През 2017 година Тан стана световна шампионка, като се превърна в 16-ата шахматистка с най-престижните резултати.

Втора със 7,5 точки е индийката Хумпи Конеру, а със същия актив приключиха китайката Лей Тинцзие  и индийката Вайшали Рамешбабу. В последния кръг Конеру победи с черните фигури Лей, докато Вайшали записа петата си поредна победа с успех над рускинята Катерина Лагно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: Нургюл Салимова
Още от Спорт
Съвети как да намираме топ оферти от казината в България?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Загубите с индийките дойдоха от много груби грешки. Не играе добре с пешките и кончетата и там трябва доста да се подобри.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
С 4 загуби общо и 2 загуби от Рашбебу Салимова е далече от титлата. Прави много грешки и нормално е последна..
13
3
 
2
 
! Отговори
Британски учЕн преди 1 седмица
7-*** в света си е върховно постижение, по добра е от Григор, евалата.
12
4
 
3
 
! Отговори
do 11 преди 1 седмица
Изобщо не разбираш от шахмат. Поне да беше гледал световната купа, когато тя завърши 2ра с блестящи победи над няколко гросмайсторки, преди да се изказваш неподготвен. Това, което и куца е ендшпила, но там трябва повечко опит.
11
3
 
6
 
! Отговори
Фактите са: преди 1 седмица
При мъжете първи стана 17 годишен! Опрадванието с възраста не върви! Освен това-шаха,който играе Салимова е грозен,защитен и неефективен!Със мисълта за реми няма как да вървиш напред! Направи една случайна победа срещу бабката,която я подцени. Второто й място на СК бе голям късмет и подценяване от страна на противничките й.Мисля,че тя втори път няма да има този шанс да участва във финал.Експертите я анализираха,разбраха че не е нищо особено и играе само за реми! Стефанова стана световна на 20 г
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
***, спиш ли? Коментари 6 и 8 как ти се виждат?
9
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Оставям на страна етническите разделение като турци и българи!Кажете ми сега имали някой от копейките които в тиквите им само паради и Русия да ли се е покатерил в такова ниво да представи България пред света?
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В официалното класиране тя всъщност е на 8-мо последно място, с еднакъв актив със седмия, но с по-лоши показатели... Но както и да е. Дане тя си извлече поука и да види какво още и липсва. Видя се, че има доста какво да учи, в някои от партиите си започваше доста зле и оставаше впечатление, че играе за равен. По-лошото е, че тук някои загубили връзка с реалността журналисти и направиха лоша услуга, като тръбяха, че тя щяла да се бори за титлата. Реално е далеч от най-добрите в дълги турнири
7
3
 
9
 
! Отговори
тоти преди 1 седмица
Сред толкова акули да изплуваш на 7 място на 20г си е ПОБЕДА !!
6
6
 
7
 
! Отговори
Инспектор Стрезов преди 1 седмица
България вече е имала световно шампиони по шахмат, но никога мисиреците не са били толкова превъзбудени! Вярно е, че е невероятно и странно турчин да мисли, но като се вземе предвид наличието на милиони потурнаци не е изключено у някои от тях да възвръща способността да мислят, в някаква степен, ЕСТЕСТВЕНО!
5
7
 
7
 
! Отговори
Възмутен преди 1 седмица
А защо са допуснати за участие състезателки от сибирския агресор?
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бива. Седмо място си е добре. Участието е важно.
3
2
 
16
 
! Отговори
Браво преди 1 седмица
1. Да отчетем заслуженото...да си сред първите , на 20 г. , не е лош резултат.2. Излишно бе нашите не особено умни журналисти да пресоляват манджата и да тръбят, че Нургюл е станала 2 в света. Това не беше вярно и освен това на младия спортист не трябва да се говори ,че е постигнал едва ли не върха.3. Нургюл е огромен талант от с. Крепча и постигна огромен успех.4. Ако няма постоянен треньорски екип, физиотерапевт, диетолог и фитнес инструктор---няма да може да победи.Шахматът се промени,уви.
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Браво! Браво! Наща расте със седмици и месеци! Още 1 турнир от такова ниво и ще е готова за борба за короната )))
1
4
 
9
 
! Отговори
Истината преди 1 седмица
Липсата на спонсориране на шахмата и други спортове води до 7 а не 1. Това е написано за политиците които спират този спорт от страх!!!!! Както спряха КарповА..

Спонсорирани публикации