Арина Сабаленка спечели US Open след победа над Джесика Пегула

Финалната среща продължи час и 54 минути
8 сеп 2024 07:45, Анисия Иванова
30
Арина Сабаленка спечели US Open след победа над Джесика Пегула
Снимка: БГНЕС/EPA

Арина Сабаленка спечели титлата на US Open след победа във финала над Джесика Пегула със 7:5, 7:5. Двете показаха най-доброто от съвременния женски тенис, но Сабаленка беше по-концентрирана във важните точки и за първи път в кариерата си триумфира като шампионка в Ню Йорк, съобщи БНР.

26-годишната Сабаленка беше финалистка и през миналата година, но отстъпи на Коко Гоф. Днес тя имаше за съперничка друга американка - Пегула, която за първи път в кариерата си излезе във финал на турнир от "Големия шлем".

По пътя към титлата Сабаленка загуби само един сет - срещу Екатерина Александрова в третия кръг. Тенисистката от Беларус показа, че не разчита само на сервиса си и мощните удари от дъното на корта. Тя импровизира с къси топки във възлови разигравания, а освен това беше почти безупречна при излизанията си на мрежата.

Двукратната шампионка от Australian Open вече има 50 победи на любимата си твърда настилка в турнирите от "Големия шлем". Тя е в серия от 12 поредни спечелени мача след поражението от Аманда Анисимова в Торонто, а балансът и срещу Пегула е 6:2.

Американката може само да се гордее с представянето си. До момента тя никога не беше прескачала четвъртфиналите в турнирите от "Шлема", но в Ню Йорк постигна впечатляващи победи, като загуби само един сет преди финала, а сред "жертвите" й беше и водачката в световната ранглиста Ига Швьонтек.

Пегула ще се изкачи от шесто на трето място в ранглистата. Тя излезе крайна победителка в 15 от последните си 17 мача, а единствените и две загуби са от Сабаленка - днес и на финала в Синсинати в средата на август.

Финалният дуел продължи час и 54 минути. Двете си размениха общо 10 пробива, а голямото предимство на Сабаленка беше значително по-високият процент спечелени точки на втори сервис. Втората в света заби 6 аса, допусна 5 двойни грешки и реализира 6 от 15-те си възможности за пробив. Сабаленка направи повече уинъри (40:17), но и повече непредизвикани грешки (34:22).

Заради лошото време финалът на "Артър Аш" се игра при спуснат покрив. Пегула бързо се нагоди към бомбените сервиси на Сабаленка и пласира няколко впечатляващи ретура. Американката реализира първия пробив в мача и поведе с 2:1, но след това Сабаленка направи серия от 4 поредни гейма.

Пегула намери отговор на агресивната игра на фаворитката в точния момент. Колкото повече мощ вкарваше в ударите си Сабаленка, толкова по-впечатляващо се защитаваше нейната опонентка. Пегула стопи изоставането си и изравни при 5:5, а в следващия гейм стигна до скрит сетбол. Сабаленка запази самообладание и удържа подаването си, прехвърляйки напрежението в половината на Пегула. Американката този път се огъна и предаде сета след двойна грешка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: тенисАрина Сабаленка
Още от Водещи мобилна
Северна Корея наказа олимцийците си, които се снимаха със съперниците от Юга
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 4, копейка, а тя тая беларуска състезателка защо живее в лошия капиталистичен Ню Йорк, а не в такива елитни градове като Минск или Маскве примерно? М? Имаш ли обяснение?
5
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 3, а аз не се сещам за никакъв руски герой в който и да било спорт, освен разни доказани допингари, тъпкани с химия до ушите, които са печелили само защото по времето на СССР допинг-контрола е бил на много по-ниско ниво! А да не говорим че дори и в по нови времена продължиха с допинга - последните доказани положителни проби са от Олимпиадата в Сочи през 2014г., в следствие на което им бяха отнети медали в женския биатлон
4
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мога само да ви кажа ме Хамериканците умират от яд. Те са свикнали да вземат вземат и всички да им се кланят. Е днес една от Беларус им го наби дълбоко
3
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аууу, колко ли ги е яд, че Сабаленка от Беларус грабна купата насред Ню Йорк. Пък ако украинците имаха спортисти, щяха да им постелят летящо червено килимче под нозете. Но освен оня Бубка скачача на прът, аз за друг изявен украински герой не се сещам. То и Бубката им беше продукт на съветската школа.
2
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Грамадния беларуски киборг изглежда като мъж, удря топката като мъж, средната скорост на форхенда й била по-висока от тази на Джокович, но за нашите копейки няма проблем, понеже е от съюзен Беларус! Виж, ако беше да плюят по Олимпиадата в Париж, щяха да са на първа линия
1
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Новинъ от сабалем :)))

Спонсорирани публикации