След потопа: Над 160 къщи наводнени в Пловдивско

Постепенно се овладява кризисната ситуация в Пловдивска област, най-тежка тя остава в община "Марица"
7 юни 2007 11:16,
Постепенно се овладява кризисната ситуация в Пловдивска област, най-тежка тя остава в община "Марица". През нощта там са наводнени 165 къщи в селата Строево, Труд, Бенковски, Калековец и Костиево.

Това съобщи заместник-областният управител на Пловдив Найден Найденов. По думите му наводнението е причинено от все още високите води на р. Потока, както и оттичането на водата от препълнените отводнителни канали. Най-много - 50 са залетите къщи в с. Труд, 40 са пострадалите жилищни сгради в Строево, в село Бенковски под вода са 35 къщи и по 20 къщи са наводнени в Костиево и Калековец, уточни Найденов.

През цялата нощ аварийни екипи от Гражданската защита са укрепвали каналите в района на община "Марица" и ситуацията вече е овладяна, твърди Найден Найденов. Заместник-областният управител отхвърли всички твърдения, че наводненията се дължат на тайното изпускане на язовири в областта.

Той допълни, че около 90 на сто от почистването по коритата на реките е извършено и то от кметовете на общините. Найденов заяви, че вина за наводненията в определена степен носят и гражданите, които за свое улеснение са изграждали бродове и бентове по каналите.

По думите на някои кметове на много места има скъсани диги от селскостопанска техника, както и засипани канали с цел разширяване на обработваеми терени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание