Положителни са пробите за шап в село Резово

Очаква се в най-скоро време да започне умъртвяване на животните
Обновена: 17 яну 2011 12:08 | 17 яну 2011 12:08, Красимир Ангелов
40
Положителни са пробите за шап в село Резово
Снимка: Булфото

Положителни са кръвните проби за шап, взети от животни от граничното село Резово, съобщиха от Националната ветеринарномедицинска служба.

След резултатите се очаква в най-скоро време да започне умъртвяване на животните от селото.

Още по темата

Става дума за 90 крави, 70 овце и кози и 30 свине. 

По-късно през деня се очаква у нас пристигат експерти от еврокомисията, които ще следят ситуацията с развитието на болестта на българска територия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: Резовошап
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
ТooN преди 13 години
ШапИнфекциозно заболяване, причинено от Virus aphthosae, от която боледуват животните (***, овце, кози, ***). Човек може да се зарази при консумиране на мляко и месо от болни животни или по контактно-битов път (чрез замърсени предмети при грижа за животните). При хората заболяването протича с температура, поява на афти в устната кухина и везикули по кожата. По-добре живи стопани, отколкото заразни и болни животни, "разбирачи", 'дето една седмица мрънкате глупости по форумите!
37
0
 
1
 
! Отговори
до Amenhotep преди 13 години
А ти този професор познаваш ли го:Джъстин Маккарти? Има издадена една негова книга в България.Купи си я прочети...Препоръчвам ти я..
36
0
 
1
 
! Отговори
Tina преди 13 години
Искам да знам чисто информативно кой е разрешил премахването на телените ограждения на границата с Турция, кой си е затварял очите за безконтролното преминаване на хора и животни. Какво е положението по всички граници.Мисля, че самата ЕК ще настоява за тяхното възстановяване.А предателското поведение на българските политици просто не ми се коментира...
35
1
 
1
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Взетите проби за шап от животни в бургаското село Резово са положителни.Това съобщи генералният директор на НВМС д-р Йордан Войнов по време на пресконференция. Войнов каза, че е изолиран живият вирус на шап.Заразата е дошла от 21 турски бивола, които са преминали границата с Турция. Южната ни съседка ваксинира за шап с щам О1 два пъти годишно, но откритият на територията на България вирус е с щам О и за него няма ваксина.В България и в останалите страни от ЕС животните не се ваксинират за шап, тъй като заразата е специфична основно за Турция и Иран, обясни директорът на НВМС.
34
0
 
1
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Ти явно си по-компетентен от Националната ветеринарномедицинска служба, щом твърдиш че Шап няма, която по-горе е казала че ШАП ИМА! а) Нали 20 години я бутате тая граница с цел обединяване на народите и нова Неоосманска империя? б) За сега данни за Шап има САМО в пограничните райони и то само на границата с ТУРЦИЯ - това са фактите и ми е чудно как можеш да ги отричаш при все че са очевадни. Дума "инстанциЙ" (и И-кратко накрая) не съществува. 2 да ти казвам ли какво е писал Макгахан?
33
0
 
1
 
! Отговори
до Amenhotep преди 13 години
Първо се научи да четеш и броиш. Пак си на далавера....Премалчаваш първите два въпроса. Но това не променя факта,че си търсите далаверата... а) При наличие ,че има видео клип който показва минаването на турски биволи през река Резовска ще е необходимо да има и Протокол с който е установено нарушение на Държавната граница и съответно и от срещата проведена за връщането на този *** в Турция. Кой кога и при какви условия е снимал този клип? Защо вместо да се снима видео клип не се предприети мерки да не се допуснат животните на българска територия?б) лъжа е,че шап има само пограничните райони- ще си признаете пред експертите, те са вече в България и утре ще се разбере,че новината е ялова...Думата ``инстанции` съществува, друг е въпроса,че на едно място наистина съществуват, вършат си работата и се зачитат, а на друго място е пълна анархия и все се правят на ``КОЙ СЕ УСРА В ГАЩИТЕ МИ?`` 2. Как го беше казал вашият Министър без портфейл? Какъв народ беше? Май шиб...ан...Така ли беше? Ами щом Министър го е казал значи е истина...Хай със здраве...
32
0
 
1
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 13 години
"ДЪРЖАВАТА " ОДАВНА Е ИЗОСТАВИЛА ТЕЗИ ХОРА . СЕЩАТ СЕ САМО ПО ИЗБОРИТЕ И СЛЕД ТОВА ТЪНАТ В ЗАБРАВА
31
0
 
1
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 13 години
ЖАЛКО ЗА ХОРАТА НА СЕЛО .НА ТЯХ ТОВА ИМ Е ПРЕХРАНАТА,С ТОВА ПРЕЖИВЯВАТ И ТОВА ИМ Е НАДЕЖДАТА ЗА ЖИВОТ !
30
0
 
1
 
! Отговори
СеСеСеРЕ (СеРеСе) преди 13 години
В Бургас днес е делегацията от ветеринари от ЕС. Не ми се вярва че тия хора ще се дигнат от Брюксел да ходят до Бургас при случай че няма шап. А за Шапа в Турция можеш да намериш инфо, както в Български, така и в западни медии. Незнам какво е положението за турските медии, защото там има здрава цензура. А и щом са дошли евро ветеринарите, то истината ще излезне на яве.
29
0
 
2
 
! Отговори
до СеСеСеРЕ (СеРеСе) преди 13 години
Комшу, от къде са тези сведения? И от кога са? Недейте моля ви се...Все някой е виновен за нещо което трябва да се направи от българска страна.Я кажете кога за последно е стъпвал ветеринар по тези села? Аз с цитати не се занимавам, фактът си е факт, по приграничните райони на Турция с България ШАП НЯМА...Има взети превантивни мерки заради ШАПА В БЪЛГАРИЯ. И да допълня, че една делегация в момента е в Бургас и се разговаря по въпроса.Но от българска страна НЕ Е ПОСТЪПИЛО ИСКАНЕ ЗА СЪДЕЙСТВИЕ...Има само предупреждение,че има огнища на шап по границата...Но българите не пропуснаха случая да си вземат по 10.40 лева за дезинфекция по ГКПП и май това беше цялата парлама. И малко да се отвлече вниманието от СРС-тата,че стана горещо-виж и ЕС се намесиха... Тя истината не издържа много на тъмно, ще излезе наяве....И тогава пак ще поговорим...
28
0
 
1
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 13 години
КАТО ТОЛКОВА РАЗБИРАШ ОТ ЖИВОТНИ ОТИДИ И ПАСИ ТИ ПО "модерен" НАЧИН ГОВЕДАТА
27
0
 
3
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Подкрепям първата част на коментар 14 ---- Освен това питам, ако има планирани европейски пари за тези животновъди къде ще отидат те ----- А ако са дадени вече на държавата такива пари, за какво са използвани ---- Жалко за добитъка и за хората - жал ми е , ужасно много ми е жал ---- Аз си имам свое обяснение за нещата, каквото навярно си имат и други хора, но нека то тежи на съвестта на едни още по-други хора
26
0
 
2
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
1.а - има видео материал показващ как биволи (турски) пресичат р. Резовска. 1.б - защото Шап има само в пограничните райони! 2. НЕ ЛЪЖИ! В Турция има над 1000 огнища на Шап! 3. НЕ ЛЪЖИ! И дума "инстанций" не съществува! 4. А ти к`во правиш? Чешеш си клавиатурата ЛЪЖЕЙКИ ли? 5. Една ракия с една свинска пържола да те почерпя ли? 6. Това поговорка за Реджеп Таип Ердоган и кабинета му ли е? 7. Добър въпрос, но е хубаво да бъде зададен но не от турци на българи, а обратното! 8. При естествени условия са възприемчиви чифтокопитните животни. Отделните видове са различно чувствителни към заразяване от вируса на шапа. Най-възприемчиви са говедата, следвани от свинете, овцете, биволите и козите.9. Благодаря подобно. Да ти се връща!
25
0
 
3
 
! Отговори
СеСеСеРЕ (СеРеСе) преди 13 години
Комшу, ти добре защитаваш родината си Турция, ама си пропуснал да видиш какво пише в коментар #4. Нека цитирам:"Турция, където има официално регистрирани 1028 огнища на шап..."
24
0
 
3
 
! Отговори
ДО Венелин преди 13 години
Ще правят гърците стена ама на куково лято. С този бюджет първо да се изхранят пък после стени ще строят...Те вече идват на работа в Турция и поради тази причина вероятността да се строи стена отпадна. Те ,както и вие просто искаха да си вземат паричките от ЕС и да си ги похарчат на друго място, но ЕС каза,че за стени пари не дава и те си млъснаха...А огради по турската граница има....*** и ще видиш....Какво се правите на интересни? Носители на шапа са свинете...Хайди по живо по здраво...
23
2
 
1
 
! Отговори
Венелин преди 13 години
Гърците цяла стена ще правят, ние махнахме мрежите...
22
2
 
3
 
! Отговори
голяма лъжа преди 13 години
1. При Кости са убити 3 диви прасета не едно;а) Как установиха,че ЕДНО от тези прасета идва от Турция? Чрез радиолокационната система прикрачена към дивото прасе?б)Защо се говори за шапа САМО по граничните райони?2. В Турция няма огнища от шап, има превантивни мерки поради шапа в БЪЛГАРИЯ.3.Съответните инстанций са във пряка връзка с българските си колеги.4. На вас ви остава само да си чешете прастите по компа и езиците.5. Вечно имате да взимате а кога ВИЕ ще дадете?6.Каквото и да е глупавото си остава глупаво,лудото лудо.7.Защо се правите на ``КОЙ СЕ УСРА В ГАЩИТЕ МИ?``8.НОСИТЕЛИ НА ШАПА СА ПРЕДИМНОТО ПРАСЕТАТА...9. *** ЩО НЕ СИ......3.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДО АВАТОР , ТИ ЧОВЕЧЕ МАЙ ЖИВЖТНИ СИ ВИЖДАЛ САМО НА СНИМКА ,КАКВО ОСТАВА И ДА СЕ ГРИЖИШ ЗА ТЯХ ,ПРОСТО СИ ПАДНАЛ ОТ МАРС , НИЩО ОБЩО НЯМАШ С СЕЛСКИЯ ЖИВОТ ,НЕ ДРАСКАЙ ГЛУПОСТИ ЧЕ СИ СМЕШЕН
20
0
 
2
 
! Отговори
СеСеСеРЕ (СеРеСе) преди 13 години
В случая политиците и специално Миро, не са виновни. Те си вършат работата за да спрат заразата. А и ОБЕЩАХА (друг е въпроса до колко ще го изпълнят) да овъзмездят на 100% стопаните на натръшканите животни. 19 - Misho е задал добър въпрос - дали богатата, голяма, Турция ще поеме някаква отговорност и ше поеме някакви разноски за борбата срещу ТУРСКИЯ Шап!
19
0
 
3
 
! Отговори
bobi преди 13 години
mi kato minat turski givotni v bg pravo s pu6kata i direktno v ekirisaga.kvo mu misliat za fesovete