От 5 април влиза в сила и "хляб по БДС"

Стандартите са три - "Бял", "Добруджа" и "Типов"
Обновена: 4 апр 2011 07:35 | 4 апр 2011 07:26,
51
От 5 април влиза в сила и "хляб по БДС"
Снимка: Булфото

От вторник, 5 април, влизат в сила изискванията за производство на хляб по българския държавен стандарт (БДС).

Стандартите вече са изготвени и ще важат за трите основни вида хляб - „Бял”, „Добруджа” и „Типов”.

Спазването на БДС не е задължително, но всеки, който го е заявил, не бива да го нарушава, обяви Георги Попов – шеф на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите. За неспазването на стандарта е предвидена глоба - от 500 до 10 000 лв.

Хлябът по БДС ще се изготвя от вода, мая и брашно.

"Целта е да няма изкуствени вещества, консерванти, подобрители и други примеси  в крайния продукт", поясни Попов.

Хлябът ще съдържа и 16% по-малко сол спрямо средното количество, което се използва в момента.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: хлябБДСГеорги Попов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
14
 
! Отговори
Dido преди 13 години
Ей пак много умници!Мнение 8-ами и да имаш шофьорска книжка не е задължително,но като я извадиш и седнеш да караш и не я носиш те глобяват!Така е с БДС,не е задължителен,но заявиш ли,че ще работиш по него,сложиш ли го на опаковката на продукта си,и не го спазваш-глоба!Просто е!Като вас!:-)Не ги било интересувало с БДС ли е или не,искали хубав хляб да ядат.Ами като няма утвърдени правила какво е хубав хляб,всеки го прави както реши или както му е изгодно!Просто е!Като вас!:-)
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БДС стандартите си съществуват, просто трябва да се контролира тяхното спазване!/не само за хляба/.
29
3
 
13
 
! Отговори
наско преди 13 години
приятелю не лижа *** на никой нямам никаква полза от това, просто виж че правят нещо...за разлика от предишните. Знаете ли за какво много ме е яд, за Първанов толкова години не му се чу гласа и аз си мислех че е кадърен и аз гласувах за него, но сега като му се набъркаха в интересите и взе и той да опреква правителството...наистина мисля че каквито и да са определено са по добри от другите....ПРИЯТЕН ДЕН НА ВСИЧКИ И ДАНО ДА ЗАЖИВЕЕМ СКОРО ПО-ДОБРЕ!!!
28
4
 
7
 
! Отговори
56 преди 13 години
Като влезне , този прословут стандарт,колко ли стотинки ще сложат върху хляба.Да му се не види моженето на министър Миро.Какво ли пак ще ни обяснява.
27
1
 
9
 
! Отговори
наско преди 13 години
нека не се връщаме по татово време, живеем в свободна държава нека има избор който не може да си позволи кашкавал от 15 лв защо да не си вземе такъв от 10 който е с растителна мазнина, това е въпрос на избор като го има написано черно на бяло каквоо лошо има...естествено трябва да има правила ите да се спазват но държавата не може да забрани да се продава нещо което не е вредно за хората и за това прави тоя стандарт. нито соята в каймата е вредна-напротив нито растителната мазнина
26
2
 
10
 
! Отговори
Zemevladelec преди 13 години
БДС е задължително за всеки един продукт! Като не ви харесва яжте си фуражен хляб и се чудете що накрая акито е жълто :))
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Наско,от ей такива като тебе, сме на това дередже!Едни 45 години лизаха *** на една партия,сега вие лижете *** на същата партия,под друго име!*** народ,слаба държава!Страшно ни пасва това определение!
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Tъй като ядем салами с БДС,редно е и хляба да е с БДС!Да не им разваляме комплекта!Всичко е шменди-капели!
23
0
 
15
 
! Отговори
6001 преди 13 години
Наскооо,Наско или си много млад или ти е къса паметта човече.Кой създададе БДС а? По ТАТОВО време нямаше нещо което да не е по БДС а сега какво радваме се на дребни нещица.Всичко трябва да е по БДС И КОЙТО СЕ *** С НАРОДЕЦА НЕ ГЛОБА А В ПАНДЕЛАТА,та там може и да попадне на хора и да ...........
22
5
 
10
 
! Отговори
наско преди 13 години
СТРАНДЖА много смотан народ сме бе брат, яд ме е като чета такива коментари от тея съфорумци които са 5-6 човека с различни псевдоними и само плюят и плюят кат камили, за всичко все недоволни, все някой им е виновен на тях, а те света вода!!! как може да искат инвестиции в една държава в която 20 години се се намери правителство да направи пътища и сега като взеха да правят пак недоволни ми как ще се инвестира в БГ кат няма инфраструктура бе....***, продажни гамени
21
5
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
до НаскоНапълно си прав... - Господ Бог да дойде да ни управлява и него ще оплюеми...
20
8
 
21
 
! Отговори
наско преди 13 години
ей за това ще си тъните в мизерия щото само злобеете и хулите!!! продажни маймуни! каквото и да правят вие все сте недоволни! до онзи ден мрънкахте-пътища няма-сега като ви правят пътища пак ревете. храните били лоши като направиха БДС ревете било скъпо. *** народ - слаба държава. не са виновни политиците за хаоса който е в държавата, ние сме виновни - защото незнаем какво искаме и сме сбирка от мошеници.
19
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най-голямото ограбване на хората става чрез данъчната система.Тя стоварва основната тежест върху средните и бедни слоеве от населението и облагодетелства една малка част свръхбогати. Това става чрез сваляне до минимум на преките данъци и вдигане на косвените /с основен косвен данък ДДС/. Класика в случая е т.нар. плосък данък, който нито една развита държава /включително такива крайно либерални страни като САЩ/ не си позволява. - Да, но апологетите на плоския данък казват - той ще освободи средства за бизнеса, за да може да се развива, и ще повиши събираемостта на данъците?- Е, разви ли се бизнесът? Разви се единствено безразборното строителство по курортите, подкрепено от корумпираната администрация на общинско и министерско ниво, което превърна прекрасни кътчета в ужасяващи и безсмислени бетонни пустини. Практически нищо не бе вложено в реалната икономика, а освободените благодарение на плоския данък средства бяха излапани в буквалния смисъл от бедните ни богаташи. Държавата не си мръдна и малкото пръстче, за да поощри и насочи влагането на тези огромни средства в производството и сега това ни излиза през носа.
18
2
 
14
 
! Отговори
Нострадин Бойко преди 13 години
Тъкмо научих магаренцето да яде картофи,а то взе че умря...
17
3
 
3
 
! Отговори
Любомирчо преди 13 години
до 12 ----Ми не купувай от там бе ***............
16
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хлебарите са мошенници като всички търговци
15
6
 
12
 
! Отговори
Килъра преди 13 години
Министъра не цели да ядете по-безвредни неща, а правителството да покачи рейтинга си!
14
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
8 номер - *** си братчее , *** си , чети пак ...
13
2
 
11
 
! Отговори
някой преди 13 години
Не ме интересува дали има или няма БДС!Искам да хапвам нормален хляб,а не на другия ден една фирия да не можеш да отрежеш,защото се рони и става само за храна на птички!Аман от подобрители и консерванти с които се тровим!
12
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да се затворят малките квартални магазинчета - тровят народа с *** и продават по скъпо