Майките в Бургас на протест срещу социалната политика

Настояват за незабавни законови промени
Обновена: 1 юни 2011 13:18 | 1 юни 2011 13:18,
8
Майките в Бургас на протест срещу социалната политика
Снимка: Dnes.bg

Бургаските майки за пореден път излязоха на протест и стартираха подписи срещу социалната политика на правителството.

Инициативата е на организацията “Клуб на майките” – Бургас, и протича под наслов “Първи юни – Международен ден на детето – българският ден на позора”. Подписите ще се събират до 16,30 ч. днес пред сградата на Областната управа в морския град.

Десетки жени излязоха, за да изкажат недоволството си и да представят своите искания към управляващите. Според тях социалната политика в България е не просто лоша, тя напълно липсва.

Протестиращите настояват за увеличение на детските надбавки и майчинствата. Според тях сумата от 35 лв. на месец е крайно недостатъчна за отглеждане на дете. Майките искат и незабавни законови реформи.

“Проблемите на родителите и на бременните жени не само че не се решават, напротив – те се задълбочиха след въвеждането на редица ощетяващи закони в Кодекса за социално осигуряване”, коментират родителите.

Те цитират поправката в Закона от началото на тази година, според която задължителният стаж за майките беше увеличен от година на година и половина. 

Протестът на бургаските майки е насочен и срещу демографския срив в страната. Те настояват за политика, която ще мотивира младите хора да останат в родината си и да не търсят пътища за оцеляване в чужбина.

"С тази подписка искаме да провокираме общественото мнение и да го фокусираме към сериозните проблеми. Свидетели сме на тотална абдикация на управляващите от отговорност към децата, които са нашето бъдеще. Искаме България да продължава да бъде държава и нация, а не само географска територия. Ако на този въпрос не се погледне сериозно, може да се стигне до истинска национална катастрофа”, заяви Катя Димова от “Клуб на майките”.

Още през месец февруари тази година майките в Бургас инициираха подписка, с която искаха да привлекат вниманието на управляващите към проблемите в социалната сфера. От тогава до сега са събрани около 4000 подписа.

От организацията съобщиха, че ще внесат исканията си заедно със събраните подписи в Социалната комисия към Народното събрание. Протестиращите родители коментираха, че се надяват на бързи законови реформи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: Бургаспротестмайки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
do 7 преди 12 години
С крадени пари отглеждат ***! Не искаме фиксирани суми, искаме процент о т осигурителния доход - айде да видим тогава какво ще вземат тея които не са се осигурявали или са крили доходи! Защото сега окрадени остават тези които пълнят НОИ!
7
2
 
1
 
! Отговори
JCPenney преди 12 години
за какво протестират,за надвзетите детски ли? Чудесно поколение идва,отгледано с крадени пари! Балъците разбраха на кои им се полагат детски ,тарикатите не.
6
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Ами браво бе 1,можеше и да не стоиш да го гледаш цяла година,то за тази майчинската работа си има баби ,ясли,детегледачки..
5
2
 
3
 
! Отговори
До vini преди 12 години
Хей,***/ке.Вероятно това важи и за твоята майка "невъзпитани нахални и мързеливи майки".Ти колко майки познаваш и колко деца?Ако твоята майка трябваше да те роди и отгледа в условия като днешните,повярвай ми ТЕБ ДНЕС НЯМАШЕ ДА ТЕ ИМА... ДА ЖИВЕЯТ ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ МАЙКИ С ДЕЦА ПОД 22 ГОДИНИ - НИЕ СМЕ ГЕРОИТЕ НА БЪЛГАРИЯ СЛЕД ЛЕВСИ И БОТЕВ!!!!!!!!!!!!!!!!
4
6
 
2
 
! Отговори
vini преди 12 години
Никакво майчинство нали искате да приличате на американците там няма такова майчинство.Стига сте мрънкали от държавата държавата това сме ние всички работещи .Не искам да издържам невъзпитани нахални и мързеливи майки.
3
0
 
9
 
! Отговори
До 1 преди 12 години
Въпросът е кой ти го гледа докато ти бачкаш щом си го оставила на една годинка
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако не съм от Бургас, къде мога да отида да се подпиша и аз, че току виж ще трябва да раждаме на по 40
1
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не увеличаване на надбавките, а надбавки за всички деца. Не е справедливо едно деца да получават, а други не. И какво увеличаване на майчинсвтото искат, нали първата година е 90% от заплата им? Втората е минимална, те какво искат? Максимална заплата да получават като обезщетение ли? Ми да ходят да работят втората година, аз така направих. Не чакам някой да ми дава пари да си издържам детето, то е моя отговорност, а не на Държавата.БАчкам, взимам пари, издържам си го.