Развлекателен парк в пещерата Леденика

С 5 млн. лв. градят екрани, зали, детски кътове
Обновена: 27 юли 2011 14:39 | 27 юли 2011 14:36,
37
Развлекателен парк в пещерата Леденика
Пещерата "Леденика". Снимка: bg.wikipedia

Развлекателен парк вътре в пещерата Леденика и край нея ще бъде изграден по проект на община Враца за 5 282 000 лева.

Проектът е одобрен по схемата за развитие на туристическите атракции на оперативна програма "Регионално развитие", съобщи кметът на общината Костадин Шахов.

Предвижда се развлекателният парк в Леденика да бъде композиран от отделни тематични и атрактивни модули, обединени в светлинно-музикален спектакъл, които ще бъдат различни за най-посещаваните зали на пещерата.

Чрез модерни технологии в Концертната Зала и при "Езерото на желанията" ще има прожекции върху воден екран, а при Малката пропаст с музика и звукови ефекти ще се реализира обемно шоу "Вулканът".

Предвижда се и обзавеждане на съвременна прожекционна зала, където посетителите ще получават информация за пещерата Леденика.

Край пещерата пък ще бъдат изградени два модула – анимационен "Приказната алея" и спортно-развлекателен "Мама, татко и ние".

В проекта е включено атракционно туристическо влакче, което ще осъществява връзката между Природозащитния център "Натура 2000" във Враца и пещерата, както и изграждането на две екопътеки от града и от село Горно Озирово.

Проектът трябва да бъде готов до 2 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
4
 
! Отговори
Арх преди 12 години
Ей оправете лифта бе да ви *** майката .... не да правите некфи *** експерименти и влакченца вътре вън и не знам още кво!
35
0
 
0
 
! Отговори
Жана преди 12 години
Всичко е за пари. Никой не се интересува от защита на природата. Защитата на природата ще се състои в изградения природозащителен център. Самата природа -тоест пещерата и околността около нея ще бъдат погубени. Дали жителите на общината са гласували за това? Има ли въобще референдум/гласуване или просто правителството си прави сделки, от които то печели за сметка на обществото?
34
0
 
2
 
! Отговори
Евгени Коев преди 12 години
Типичен пример за това как нещо създавано милиони години може да се съсипе за месеци. Жалко, че става въпрос за единствената по рода си благоустроена пещера в България, която е различна през всеки сезон и това е нейната уникалност. Всеки който няма отношение към пещерите естествено може да представи редица доводи за това кое може да стане по-хубаво и по-привлекателно, но една природна забележителност е привлекателна защото е изваяна от природата, всичко останало може и трябва да е извън пещерата
33
3
 
2
 
! Отговори
do 32 преди 12 години
Мисля, че просто няма достатъчно инфо за проекта, няма прозрачност, затова хората реагират така. Може да се окаже, че е и нещо хубаво, просто не е отразено или представено както трябва.
32
3
 
1
 
! Отговори
Вр преди 12 години
Не знам защо така реагирате. И сега има "студено" осветление в пещерата. Новото просто ще бъде по-атрактивно за хората, които я посещават. Всички се радвате на "Звук и светлина" в Търново или на 3D mapping-a преди месец в София. Защо това да не се направи и в пещера, ако по никакъв начин не уврежда нейните богатства и красоти, а просто ги подчертава?
31
2
 
4
 
! Отговори
ПЕЩЕРНИ ПАРИ... преди 12 години
Пещерни пари на диви неандарталци отиват пак в пещерите!!! НЕ ДОКОСВАЙТЕ СЪС СКВЕРНИТЕ СИ МАФИОТСКИ РЪЦЕ ПОНЕ ПЕЩЕРИТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
30
2
 
4
 
! Отговори
Златев преди 12 години
С тия пари, по добре да построят "ПЕЩЕРАРИУМ" в самия град Враца.Хем ще запазят природата хем туристите ще се чувстват като в пещера
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не мога да повярвам.
28
1
 
10
 
! Отговори
Dani преди 12 години
Tova trqbva da se spre.Golqma prostotiq e.
27
1
 
10
 
! Отговори
Колето преди 12 години
Абсолютна простотия - има и други начини за развиване на туризма, но това не е проект за регионално развитие а за прибиране на пари.
26
1
 
14
 
! Отговори
Жалов преди 12 години
Абсолютен циркаджилък!Хората които са правили проекта са безкрайно некомпетентни по въпросите за благоустрояването на пещери. Да бяха отишли тук-там за да видят как се правят тези неща.Обиколил съм повече от 30 благоустроени пещери в над 10 държави - такова "животно" няма. Не бива да се забравя и че пащерата е Природна забележителнос, и във всички случаи всякакво подобно строителство следва да се съгласува с органите на МОСВ.Едва ли този безумен проект ще получи оценка за съответствие и ОВОС.
25
1
 
6
 
! Отговори
iovka преди 12 години
potresena sam.da napravite edno turisti4esko miasto kadeto hodiat hora ot ciala balgaria evropa v vpro4en v cirkova plo6tadka.NEDOPUSTIMO.ZASRAMETE SE.ne pogubvaite prirodata
24
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аман от плакалници по форума. Каквото и да започне да се прави все ще се появят псевдо интелигенти и уж загрижени за природата. Затова и държавата е на този хал. Все някой се мисли по - умен от другите и се мъчи да стопира всичко прогресивно.
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има ли ОВОС за това?Поставянето на лампи и друга електроника в пещерата, ще вдигне температурата вътре, което ще е пагубно. Милиони години се е образувала, но за няколко милиона лева бързо ще я разрушат.
22
2
 
11
 
! Отговори
112 преди 12 години
Това е поредната хапка на шефа на ГЕРБ в града-Николай Коцев.Вече половината балкан го е приватизирал,хижата с конника също,резиденция Турканица и много други.А според имотната му декларация за миналата година е декларирал,че е придобил още 20 дка земя вътре в града.Сигурно и много пропускам.Това е онзи същия,дето каза,че сме се освободили от турско преди 500 години.Това е положението,уважаеми сънародници,ама оти ги ручахме жабетата?
21
2
 
12
 
! Отговори
Врачанин преди 12 години
Резил ! Една туристическа забележителност да има в този загубен град и нея да оплескат. Що не направят "скара-бира" и разбира се разкошен "***"в пещерата? Така простащината врачанска ще придобие завършен вид.
20
2
 
9
 
! Отговори
Kitty преди 12 години
А какви туристи очаквате, като хората нямат пари?
19
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия *** не разбраха че природата е най-хубава когато е девствена. Ако искам ефекти ще си пусна матрицата ай сиктир.
18
0
 
20
 
! Отговори
Леле преди 12 години
Дано не е започнала разсипията на пещерата и да имам време да заведа децата си и да им я покажа.Явно скоро няма да я има и ще я съсипят напълно... Алчни безумци, за пари и майките си ще продадете... Дано Господ ви накаже!
17
3
 
16
 
! Отговори
venco преди 12 години
и какво сега? няма ли кой да спре това безумство и унищожаване на природата? и кой ще отиде на този цирк в пещерата?да използват парите да си оправят детските площатки, градини, училища и градинки в грата