Зърнопроизводителите: Снемаме доверието си от премиера

От бранша настояват правителството да изпълни поетите ангажименти
Обновена: 2 авг 2011 14:15 | 2 авг 2011 14:04,
153
Зърнопроизводителите: Снемаме доверието си от премиера
Протест на зърнопроизводителите през март 2011 г. Снимка: Булфото

Зърнопроизводителите са в стачна готовност заради неспазени ангажименти от страна на правителството.

Те очакват незабавни и конкретни действия, свързани с изготвянето на схема за възстановяване на акциза на горивата за земеделски нужди.

Срокът за това е изтекъл на 22 април тази година, обясни председателят на Националната асоциацията на зърнопроизводителите (НАЗ) Радослав Христов.

Той разясни пред журналисти, че финансовите ангажименти на държавата са сврързани и с изплащането в срокове на субсидиите и националните доплащания за декар обработваема площ.

Браншовиците искат още до месец да бъдат договорени и възможностите за осигуряване на национални доплащания към директните плащания на площ до 2013 г. в рамките на определените за страната ни квоти от ЕС. Процедура, която все още не е започнала, уточни Христов.

През март, след последните протести на бранша, зърнопроизводителите подписаха допълнително споразумение с кабинета, с което правителството се задължи да изплати финансовата помощ на зърнопроизводителите.

Под документа стоят подписите на земеделския министър Мирослав Найденов, финансовия Симеон Дянков и премиера Бойко Борисов.

Тогава Дянков пое ангажимент, независимо от закъснението, фермерите да бъдат компенсирани за първите 6 месеца от годината, припомни Христов.

Към момента обаче нищо не се е случило, уточни той.

"Като човек, сложил подписа си под последното "Допълнително споразумение към Меморандум от 8 юли 2010 г." от 22 март тази година ние снемаме доверието си към премиера“, заяви председателят на НАЗ Радослав Христов.

От бранша са изпратили писмо до Бойко Борисов, в което го уведомяват, че част от договорените срокове са изтекли и държавата в лицето на Министерството на земеделието и храните е отговорно за просрочването.

След изтичането на 30-дневния срок те ще започват протестни действия, въпреки че от асоциацията предпочитат решението на проблемите да стане чрез диалог, подчерта председателят й.

Междувременно от Министерството на земеделието и храните изпратиха официалната позиция на министър Мирослав Найденов по казуса.

Според него споразумението за възстановяване на акциза на горивата на зърнопроизводителите е подписано, но ситуацията с отнетия лиценз на „Лукойл Нефтохим“ е възпрепятствала среща на министър Дянков с бранша.

Затова Найденов призовава зърнопроизводителите "да проявят търпение, тъй като въпросът се очаква да бъде решен съвсем скоро".

За да се приведе в действие намаляването на акциза за горивата или неговото възстановяване, решението трябва да се вземе със съгласието на вицепремиера Симеон Дянков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
1
 
! Отговори
Smurf преди 12 години
Надай те се тоя *** материал не разбра ли че еднственото нещо което интересува ОПГ Герб е темпа от 2 миларда годишно гепене на пари от бюджета да не спада.
146
0
 
2
 
! Отговори
БоСимеонов преди 12 години
Найденов прехвърли топката на Дянков. - Така трябваше да бъде озаглавена статията.
145
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо финансовия министър, не обяви по браншове новите 1678 милионери, за 2010 година????? Колко от тях са в това число?????
144
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АЗ СНЕМАМ ДОВЕРИЕ ОТ ЗЪРНОНПРОИЗВОДИТЕЛИНЯМАЛИ ТЕХНИКА И Т.НВИДЯХ ТАКЪВ С ПОРШЕ ПО НИВИТЕ И ДУПКИТЕДА СЕ КОНТРОЛИРА ЗА КАКВО СА ПАРИТЕ
143
2
 
2
 
! Отговори
proizvoditel преди 12 години
TAKA NI KAZA STANISEV SNEMAME DOVERIETO ---I DIGAME KRAKATA KATO UCHENICHKA
142
7
 
10
 
! Отговори
1 преди 12 години
Ние от герб ,отдавна сме снели доверието от премиера,веднага след съставянето на правителството ,той изрече една лъжа,която никога няма да му простим.
141
8
 
5
 
! Отговори
Аландале преди 12 години
Еми щом не Ви харесва премиера - да се върне Станишев или Костов даже може и Виденов и после какво. Само гърч на тоя осакатен народ. Докато не се надигне сам, явно тва е начина. Защото е пълно с умни глави, *** така ще стане, ама онака, па така и накрая .***. Който и да се опита нещо, винаги идва нещо на контра еми ще си седим в говната и така...
140
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И от мен-*** си е ***,вари го печи го *** си остава-типично Тиквено комунистическо поведение
139
5
 
10
 
! Отговори
Васко преди 12 години
На Боко Тиквата му лъсна голия .......................Герберастите са ***
138
4
 
7
 
! Отговори
voodoo преди 12 години
108,109 !Пълни *** сте!Кой ви осигурява хляба бе мекерета?!Или вие ядете пасти,които ви сервира Тиквата!*** моята земя за която ми дават 5 лева рента на месец за декар ме храни храни и такива *** като тебе.
137
2
 
2
 
! Отговори
идиота преди 12 години
до 141,по спокойно със Злобата,че ще се пръсне чугунената ти ком. главъ.Що се отнася до общуването видно е ,че ти имаш проблем,така че обслужи се за да ти олекне.
136
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Типично по гербова команда "Обещавай за момента и после неизпълнявай"
135
7
 
17
 
! Отговори
до 140-и преди 12 години
Идиоте, не съм и очаквал да се роди някаква мисъл в кухата ти кратуна!Не съм бил комунист никога.Но пък вождът ти-да.По-червеногъз е и от комунистите.Безочливо е да скимтите, но не го осъзнаваш, идиоте.Тикви и кухи кратуни, начело с ББ-това е гейберастката ***!Нямам намерение да те отразявам, изобщо.Но ти сипише, де.Излагай се, щом си нещастен в реалния живот и няма с кого да общуваш.Избий си уродливите комплекси тук.ДГД!
134
5
 
3
 
! Отговори
антикомунист преди 12 години
До139,злобна комунистическа главЪ,вземи се обслужи ***,та най накрая да престанеш да пишеш по форумите.
133
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Обещаните и неизплатени субсидии не ги дава тиквата от джоба си.Нито са от съдрания бюджет.Такава е практиката във всички страни от ЕС.Правителството е поело ангажимент да ги изплати в някакъв срок.Хората са направили дългове, произвели са зърното, ожънали са го и трябва да си върнат заемите.Тиквовите се ослушват, а мафиотите ще им го изкупят евтино, за да направят износ с голяма печалба.Жалки сте, пишейки безхаберно.Жалки са и гербавите управляващи.
132
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хитлер,един милиграм цианкалий сдъвчи, като твоя предшественик и завинаги млъкни!А ти "Наблюдател"не се коси че прави правописни грешки ,но затова пък казва истината!
131
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
само не знам какво бойко е по-добър от ***
130
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Да стачкуват,майната им на червените зърнини олигарси!!!Не знам дали ги "боли" акциза или искат да ни утроят цените без основание-всяка божа година за това реват!!! "--------------------------Изобщо не си в час, идиоте!Зърнените олигарси са ***-мим и разни други.Не те стачкуват, кратуно!Стачкуват тези, които произвеждат и са ***.ани и от правителството, освен от зърнените олигарси!
129
10
 
5
 
! Отговори
Хитлер преди 12 години
Болшевики,кога слезнахте от Бузлуджа,кога започнахте протестите бе кавали, нали ви знаеме вие опапахте нивите на ДобруджаТракияЛудогорието още малко и ще повярваме че бедният чичо от село е земевладелецът,какви шушомиги сте вие червени ***, чудя как ли има още толкова прости хорица от селата че да ви вярват,вие търгаши долни целият си живот ли ще продадете на злото бе,докога ще крадете от честните българи бе *** ***,ха сега слагайте минуси колкото минуси толкова циреи по *** ви.
128
1
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 12 години
Спасчо, чедо! Преди да драскаш във форумите - ограмоти се малко ! И си избърши пяната от устните когато говориш за ГЕРБ.