90% от сирийците у нас - кюрди, тръгнали за Германия

Това показват наблюденията на хуманитарни служители от БЧК
Обновена: 29 ное 2013 08:48 | 29 ное 2013 08:09,
61
90% от сирийците у нас - кюрди, тръгнали за Германия
Сирийски бежанци в центъра в Харманли. Снимка: архив, Булфото

По наблюдения на хуманитарни служители 90 процента от пристигащите у нас от Сирия бежанци са кюрди, като почти всички искат да емигрират в Германия, където има голяма кюрдска общност, съобщи пред БТА Владимир Панов, главен специалист в Бежанско-мигрантската служба.

Хуманитарен статут получават хората, които бягат от война, а такива са почти всички от Сирия, посочи той. За разлика от тях нелегалните мигранти нямат бежанска история, това са най-често хора, които бягат от бедност.

Панов припомни и пътя на бежанеца, който минава през граничния пункт, като в повечето случаи той е без виза. Първоначално бежанците са задържани за 24 часа в "Гранична полиция", след това се прехвърлят към центровете за настаняване на Държавната агенция за бежанците, или в домове на МВР - в кв. "Бусманци" в София и в Любимец.

Ако чужденците получат статут - хуманитарен или бежански, напускат центровете и си търсят квартира и работа, като преди това получават българска лична карта на бежанец. Ако им бъде отказан статут, следва да се върнат в страната, от която бягат.

На практика голяма част от бежанците обжалват отказа, което може да удължи процедурата до придобиване на статут до няколко години.

Дори да е отказан бежански статут, човекът трудно може да бъде върнат в страната си по произход. Така той може да остане в някой от центровете на МВР до 18 месеца, след което го пускат да си върви.

За разлика от сирийците, голяма част от които получават някакъв статут, то една част от гражданите на Ирак и Афганистан например, не получават никакъв. Досега нито един алжирец у нас не е получил статут, посочи специалистът.

Той припомни, че в момента най-много бежанци у нас има от Сирия, като досега общо над 2 милиона са избягали от военния конфликт в различни части на света.

Владимир Панов припомни, че Държавната агенция за бежанците предоставя шестмесечен курс по български език плюс стипендия от 4 лв. на ден, както и курсове по три квалификации - фризьорство, козметика и шивачество. Чужденците, потърсили закрила, получават и заплащане на част от наема си, заплащат им се и здравните осигуровки.

След като получат статут, в двуседмичен срок могат да се включат в интеграционната програма на агенцията, ако обаче изпуснат този срок, губят право да участват в програмата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЗА ПРЪВ ПЪТ МАГДАЛИНА ТАШЕВА НАЗОВА ПРОБЛЕМА КАТО ТАКЪВ.А ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО КЮРДИТЕ ТЕ СА *** НА ТУРЦИЯ.ЗА ТЯХ МНОГОЖЕНСТВОТО Е НОРМАЛНО.ТАКА ЕДИН КЮРД МОЖЕ ДА ИМА 40 ДЕЦА.УЖАС!!!!!
25
2
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кюрдите живеят,като във феодализма.Жилищата им са нещо,като землянки в които или пред които палят огън за готвене,топлене и т.н.Не се чудете,че са запалили огън по средата на жилищата,които са наели или дори в бежанския център.В съседните държави са известни не само с терористичните актове,но и с факта,че вечно не им достигат жени и крадат такива,най-често туркини,когато пребивават в Турция.От тук нататък сами си направете извода за какви хора става дума.Кого храним ,поим и приютяваме?
24
7
 
50
 
! Отговори
turk преди 10 години
Довчера за някои кюрдите бяха братя на българите, хайде сега приютете си ги
23
4
 
44
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Няма как да е иначе, Кюрдската работническа партия знае, че братята комнисти/социалисти са на власт и ни праща подкрепление!!!! Интернационала така повелява. Серго ще им върне жеста с АК и бронетранспортьори
22
2
 
38
 
! Отговори
Edin Bulgarin преди 10 години
Kurdite iskat da si napravjat Durjava ili na granizata m/u Turzia i Siria, ili u nas V BulgarijaTurzia podkrepia vtoria variant i im sudeistva.
21
1
 
67
 
! Отговори
Veka преди 10 години
Не е бежанец от войната този, който прескача съседните си държави, където няма война и хората там са им близки по манталитет, вяра и култура, изминават хиляди километри, сами се подлагат на опасности! Като бял ден е ясно, че те търсят по-добър живот, т.е са икономически емигранти. Яд ме е, че всички медии и по-голяма част от политиците, на които явно са им наложили такова поведение, ни смятат за *** и ни пробутват версии, които не отговарят на истината. Не подценявайте народа си, господа!
20
1
 
51
 
! Отговори
Имани преди 10 години
"Пасивната агресия" на ЕС в момента се иэраэява с иэполэването на теэи "бежанци" с користни цели, элоупотреба с обстоятелствата!!! Раэновидност на влиянието на "ценния" ЕС е манипулацията!!!
19
24
 
34
 
! Отговори
дo: 2 преди 10 години
За твое сведение Германия ги приема безпроблемно , явно не си информиран а си решил да си излееш гнева тука в форума
18
3
 
36
 
! Отговори
turkiye преди 10 години
nali vsichki revete svoboda za kyurdistan.aide traite sega i gledaite kvo stava v bg. vnimavaite kakvo si pojelavate
17
1
 
49
 
! Отговори
за по 1500 евро преди 10 години
Нищо ново , тва е целта на всеки бежанец Германия , само трябва да намерят БГ лични документи като Сърбите в Германия за по 1500 евро чрез посредник от България
16
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи не били сирийци, а били башибозук! Браво на Овчев, бееее!)
15
3
 
64
 
! Отговори
аз преди 10 години
ТУРЦИЯ УМИШЛЕНО ГИ ЕКСПУЛСИРА -И ТО ТОЧНО КЮРДИТЕ,А НИЕ ИМ КАЗВАМЕ ИМИГРАНТИ-БЕЖАНЦИ -ТУРЦИЯ СЕ ЧИСТИ ОТ ХОРА СЪЗДАВАЩИ ИМ ПРОБЛЕМИ ,А НИЕ ГИ ПРИБИРАМЕ ДА ГИ ТОПЛИМ, ХРАНИМ И ЛЕКУВАМЕ
14
1
 
75
 
! Отговори
йованчо преди 10 години
Махайте арабските *** от България. Имаме си достатъчно ***.
13
1
 
66
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Все едно да се омитат. Ако политическата хунта иска да ги задържи ,нека ги разселят по къщи и хотели на политици и държавни ***. Не да се правят на ларж с чужди пари. Народа се изказа Или още не сте чули? Даже няма нужда от скъп референдум по тоя въпрос.
12
7
 
59
 
! Отговори
Ники преди 10 години
Всички комунисти ***!
11
3
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вярно са кюрди. Имат европеидни физиономии. Това е защото кюрдите са от ирански произход. Арабите са семити и имат *** вид.
10
1
 
67
 
! Отговори
бай Петко преди 10 години
Още при влизането им в Блгария да ги питат за къде искат и веднага на влакчето и за там за къъдето са тръгнали, защото ако ги регистрират у нас после пак ще ни ги върнат. Знаят ли управниците поговорките...ти си ми мил, ама аз съм си по-мил... и ...прехвален светец и БОГУ не е драг...?
9
1
 
76
 
! Отговори
наблюдател преди 10 години
Всичко е инсценировка с лоши последствия за България
8
2
 
67
 
! Отговори
Цвети преди 10 години
Със сигурност има много предположения кои са влезли- защо са влезли - с каква цел.Едва ли има някой който да може точно да отговори - но едно е ясно.В толкова бедна страна - една от най бедните не само на балканите където народа и едва свързва двата края,без икономика без здравеопазване - т е - пълна анархия.Тия нарушители на границата така наречените бежанци където в другите държави веднага ги връщат обратно не са влезли с добри намерения в България. А оная проста *** Кристалина да се скрие
7
2
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Знаеш ли колко пари цакат на трафикантите за да ги вкарат в България? Имат много пари. Тези дето са бедни си стоят там и умират в мизерия и нищета.