КАТ отчете спад на броя на ранените пешеходци

Причината: осветените зебри и полицейските патрули
20 яну 2014 15:10,
19
КАТ отчете спад на броя на ранените пешеходци
Снимка: архив, Булфото

Намаляват произшествията с пресичащи на пешеходни пътеки, обяви пред "Дарик" Иван Тосев, началник група "Пътна полиция" в СДВР.

Той обясни, че това се дължи както на ярко боядисаните и осветени зебри, така и на полицейски патрули, следящи за инциденти най-вече в района на по-големите училища и детски градини.

"На пешеходните пътеки се наблюдава една тенденция за намаляване на произшествията. Примерно миналата година, 2013 г., е имало 114 тежки пътнотранспортни произшествия. Това са ПТП-та, които са с участието на пешеходец и пешеходецът е пострадал. По-миналата година, 2012 г., те са били 192 ПТП-та", обясни той.

Тосев твърди, че всички елементи, които са свързани с пътната безопасност, оказват влияние върху шофьорите.

"Било изграждането на парапети, насочването на потока през определените места - пешеходните пътеки, осветяването на пешеходните пътеки, маркирането с тези по-издръжливите бои, които са червено и бяло... Всички тези елементи оказват съществено влияние и няма как да се каже, че е направено само това нещо и то въздейства положително, а другото не въздейства", добави експертът.

На въпрос дали се предвиждат други мерки за намаляване на инцидентите, Тосев обясни, че те са свързани с изразено присъствие на пътни полицаи в района на пешеходните пътеки.

"Всяка седмица се анализират данните за това къде са станали произшествия и какъв тип произшествия са, дали има загинали и ранени пешеходци. В зависимост от концентрацията биват насочвани към тези места и екипи на Пътна полиция, които застават на оказаните места, като това е един от начините за въздействие - чрез своето присъствие. Това води до намаляване на такива инциденти", категоричен бе той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
Koko преди 10 години
До шифиоркатаТи *** уби *** 120...6-7 умрели хахахаха ти къде живееш в Ню йорк *** простотията Столицата да я направим отделна държава
13
2
 
2
 
! Отговори
шофьорка преди 10 години
Звучи ми малко преувеличено и невярно.Всеки ден само в София стават по около120 леки произшествия и 6-7 тежки с убити и тежко ранени.А почти никъде не съм видяла полицай,освен пред парламента.Пък и тия от общината да обиколят София и да видят мн.очебийни трудности .Кръговото при надлез"Надежда",при 4-ти км,в кв.Младост4 при бл.458 и 425 не повдигнаха пешеходната пътека и там е цяло приключение да пресечеш невредим,защото и не е осветена тая част от ул.Ал.Москов.Има и още опасни места,огледайте
12
1
 
1
 
! Отговори
NoName преди 10 години
Защо 'повдигането' на пешеходните пътеки е извън всякакви стандарти???Според наредбите височината на 'повдигането' на пътеките трябва да бъде между 7,5 и 10 см.Нали се сещате,че в София почти няма такива пътеки, а всички са извънстандартни?!Няма лошо да се изграждат такива съоръжения, но нека да са сигнализирани надлежно- със знак и маркировка и изградени по стандарт... Иначе всичко друго е пак имитация на дейност.
11
2
 
1
 
! Отговори
Шумахер преди 10 години
:Д намаляха ранените щото направо ги обиват
10
1
 
2
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Да, намаление има. Намаляват ранените. Намаляват и труповете в моргата. Миналата година били много, сега са много минус 10. Чувства се дефлация на избити хора по улицата. Ако се въведат и строги закони, наказващи убийците на пътя със затвор като за предумишлено убийство, един труп няма да има, дори за цвят. Лесно е да подкупиш катаджията с рушвет, но убит човек не може да се скрие. Докато разни джигити бичат БМВ-та по улицата с 150 км/ч, трупове ще има и то в излишък.
9
1
 
1
 
! Отговори
Gogo преди 10 години
a rust na ro6vetite :))))))
8
1
 
7
 
! Отговори
Коментатор преди 10 години
Този ПАК се е напил!Какви патрули, като всичкото милиционер в държавата протестира пред Парламъта!Искат оставка хората, че им писна да висят и да бранят шепа *** от народната любов!!!
7
2
 
1
 
! Отговори
Сандо преди 10 години
аааамиии, гладен е народа, отсладват и бегат по-бързо. Цяла седмици дебна да тресна някой - бързи са станали мноооо вееее кардиооооо кардиоооо
6
2
 
2
 
! Отговори
Да бе да преди 10 години
Като намалява населението ще намаляват и пешеходците. Защо Литенщайн почти няма катастрофи? Ами защото са 36 хил. души...
5
1
 
5
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Окапаха листата. Патрулите вече не може да се скрият зад храстите и излязоха на светло.И резултата е налице.Това да Ви говори нещо???
4
4
 
1
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Колко осветени "зебри "има у нас,а патрулите са намалени драстично.Може и да е резултат от ежедневните протести по централните улици на София.Все пак е интересно за колко пари сме осветили "зебрите"?
3
1
 
2
 
! Отговори
Х преди 10 години
ЗА 2012- ИМА 300 РАНЕНИ И СТО УБИТИ,ЗА 2013-270 РАНЕНИ И 130 УБИТИ -РАНЕНИТЕ НАМАЛЕЛИ!
2
2
 
16
 
! Отговори
Валентин преди 10 години
Това е добра новина, но ми се струва, че и шофьорите стават все по-внимателни и се стараят да спрат на пешеходна ако видят, че някой се кани да пресича. Аз за себе си съм забелязъл, че като идва кола, а аз пешеходецът спра и погледна към шофьора на колата, то той/тя 90% ще спрат и ще ми дадат да премина. Остава ми само да им махна за благодарност. Българите сме по-добри отколкото си мислим.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А с подкупите докъде стигнахме?