Завършват атракциона в пещерата "Леденика" през април

Проектът е на стойност 5,3 млн. лв.
31 яну 2014 19:30, Александър Попов
3
Завършват атракциона в пещерата "Леденика" през април
Снимка: Wikipedia

Проектът за създаването на атракционен туристически парк в пещерата "Леденика" и около нея, с обща стойност 5,3 милиона лева, ще бъде завършен до края на април или началото на май. Това съобщи кметът на община Враца Николай Иванов на пресконференция по повод на питания от временна комисия към общинския съвет за проверка на изпълнението на проекта.

Комисията бе създадена заради публикации в местни медии, че проектът не се изпълнява според заложените предварително в него изисквания.

В пресконференцията участваха представители на проектанта на атракционния комплекс, на изпълнителите и на строителния надзор.

Досега са завършени с подписване на акт 15 строителните дейности по проекта, посочи кметът на Враца. Приключването на проекта е свързано с довършителни работи и с отстраняване на забележки към строителната част, но всички дейности са спрени заради ниските температури и падналия сняг във Врачанския балкан, където се намира пещерата, уточни той.

Според него краят на април е реалистичен срок за подписване на акт 16 и за пускането в експлоатация на комплекса. Дотогава ще има време да бъдат завършени, дори и да има обжалвания, процедурите за избор на доставчик на атракционно влакче с електромобил и на специализирано оборудване и софтуер за уникалния светлинно-звуков спектакъл, представящ скалните образования в "Леденика" по иновативен начин, припомни Иванов.

В отговор на въпрос на БТА дали материалите, вложени в изгражданите туристически атракции, отговарят на изискванията и заложеното от проектанта, арх. Даниела Генова, управител на фирмата-проектант, посочи, че доколкото има корекции, те са съгласувани с проектанта и не нарушават общата архитектурна идея на проекта. Материалите, от които са изработени куклите на приказни герои и другите атракционни съоръжения, са същите и по същата технология, както използваните в световноизвестни атракционни паркове в чужбина, допълни арх. Ангелина Иванова, представител на фирмата-изпълнител на тази част от проекта.
 
По подготовката, внасянето, защитата и изпълнението на проекта "Развитие на устойчив туризъм в община Враца, "Леденика"- туризъм без сезони" са работили три кметски екипа на общината от 2009 г. досега, припомни Красимира Георгиева, заместник-кмет и ръководител на проекта. Тя посочи, че от общата стойност на проекта, финансиран по ОП "Регионално развитие", заложените строителни дейности са за малко над 1,8 милиона лева. Заради неточни и непълни количествено-стойности сметки за тези дейности, заложени още в началото на проекта, общината бе принудена да увеличи своя финансов дял с 600 хиляди лева, за да не го провали, допълни Георгиева.

По проекта за развлекателен парк "Леденика" се предвижда изграждането на нов посетителски център, атракционни и туристически модули, алея на приказките, амфитеатър, нови екопътеки, а в пещерата - представяне на уникално за страната светлинно и звуково шоу.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: пещераЛеденика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Strahotno.dano opravqt I pytq do tam.mqstoro e unikalno.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
a na kogo e kompleksa?