Американец гравира картата на България върху щраусово яйце

Бейти ще направи черупка от яйце със "Съединението прави силата"!
Обновена: 3 яну 2015 14:09 | 3 яну 2015 13:41,
33

Американецът Брайън Бейти. Снимка Dnes.bg

Американецът Брайън Бейти от Солт Лейк Сити показа за първи път в Карлово своята изложба от гравирани яйца. Той превръща черупките в невероятна дантела чрез фина резба. Цените на произведенията му достигат до 10 хиляди долара.

Бейти се свързва по интернет с българския гравьор от Сопот Евгени Димов, с когото обменят опит помежду си в продължение на три години.

Бейти решава да направи изложба и в България, за която прави специално проучване. „Обичам символиката на яйцата. Всяка култура, която съм открил, има някаква връзка с моите произведения”, разказва пред Dnes.bg авторът.

Той започва да се занимава с гравюра върху черупките на различни яйца преди шест години. Носител е на много различни престижни награди по света, а в момента обучава свои студенти. Голяма част от произведенията му са дарени за благотворителност.

За изложбата, която прави в България, гравира специално яйце, на което изобразява картата на България, а в нея вгражда символа на държавата ни - розата.

„Дизайнът на това яйце е направен специално за изложбата в България, защото в моето проучване открих, че националното цвете е розата и реших да сложа роза в центъра на черупката и после си помислих, че е по-добре да сложа и контура на картата на България за фон.”, казва още Бейти.

Американецът е за втори път в България и планира да се върне отново през 2016 година, за да направи съвместна изложба със сопотските занаятчии.

За изложбата след две години американецът е решил да подари на българското посолство черупка от яйце със символа на Народното събрание "Съединението прави силата"!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
ЗАТВОРЕНО ОБЩЕСТВО преди 9 години
Не ми пречи!
16
8
 
9
 
! Отговори
ФФФ преди 9 години
Просто комунистите ги е много яд, че за нищо не става това което те направят и могат само да плюят по другите, като бяха уж толкова силни СССР и другите комунисти, защо не победиха те във войната, ако САЩ са такива, каквито ги представя пропагандата на СССР , която е още жива в България, защо аз не намирам никакви потвърждения никъде, редовно друг им е виновен за тяхната некадърност, САЩ за 200 години са станали по-добра държава от Русия за 1000, защото там се РАБОТИ, а на Изток - отчита работа
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изкуството си е изкуство, няма значение от къде е твореца. Поздравления за таланта!Ценител от пролетариата
14
2
 
3
 
! Отговори
мери преди 9 години
Браво 18!Да знаете не е от обич към България-просто съвместна работа!
13
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето така ще изглежда българската земя, след като я надупчат за шистов газ и откраднат всички останали полезни изкопаеми. Ще ви оставят само черупката, роби.
12
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
""И какво лошо видяха в това русофилите и родните псевдопатриоти?""................лошото е, че не го прави братушка руснак - комунист, а някакъв си американец ... империалист и класов враг !
11
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И какво лошо видяха в това русофилите и родните псевдопатриоти?
10
11
 
3
 
! Отговори
да попитам преди 9 години
Само аз ли виждам герба, но не и картата на България?
9
6
 
11
 
! Отговори
Язе преди 9 години
К'ви патриоти, к'ви руснаци, к'ви ви гонАт бре?!!!! Не четете ли? Човеко прави изложба у България и това че му е "пирона" на изложбата тука. За изложбата у Русия би издялкал Путин - Бизнес си прави човека, реклама му е майката.
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние сме донесли и създали средновековната култура в Европа и много други неща, трябва да ни оценяват, поне със сигурност преди турското робство, но и като цяло, уча в чужбина сега и не споменават нашата страна, говорят само за римската, византийската и османската империи. Е, накрая решиха да вмъкнат в крайна сметка и германските и славянските племена, но това беше.
7
14
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защото е американец и го плюят.Ако беше от съветскяи съюз комунистите тук щяха да го обявят за "патриот и брат".Политика.
6
21
 
4
 
! Отговори
ДАРДАМАН преди 9 години
ДА ВЗЕМИ ДА ГРАВИРА КРАЛИМАРКОВСКИЯ НА ЖЕНКА СИ НА ДИРНИКА
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България е на първо място в света по производство на розово масло.
4
1
 
16
 
! Отговори
до 4 преди 9 години
Ако има кой да даде 10 000, защо да не струват? Същото се отнася и за тези на американеца.
3
24
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дали гравюрите на Сопотските майстори също струват по 10000 долара? Или те са прости занаятчии и в САЖД не вървят? Друго си е да си Аремиканиц.
2
11
 
10
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Тази роза ми прилича на съсел!Едвам се отървахме от един, като го пратихме в Брюксел, ужас!
1
30
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре, че американец го прави ... ако беше българин щеше да гравира със СССР напред !