Рисковете пред безплатното саниране

От проекта има нужда, но крие безброй капани
Обновена: 11 фев 2015 14:00 | 11 фев 2015 10:48, Миглена Иванова
50
Рисковете пред безплатното саниране
Снимка: Reuters

Акция „безплатно саниране“ и мантра „енергийна ефективност“. Шумната реклама на новата национална програма и учудващата ловкост, с която политиците гастролират из населени места и медии, не успяват да заглушат съмненията за ефектите от нея. Или по-скоро дефектите. И факта, че понятието за енергийна ефективност е силно изкривено в България и продължава да се приравнява с “опаковането” на сградите с топлоизолация.

В случая няма спор за едно: санирането на блоковете, строени по индустриален способ, е въпрос от ранга „на живот и смърт“, защото няма как над 1 млн. жилища, в които живее повече от половината население на страната, да бъдат сринати до основи и заменени с нови. Панелките често се определят от експерти като източник на системен риск не само за живеещите в тях, но и за цялата държава, именно заради мащабите на строителството по индустриален способ.

Това е и първата реална инициатива за наистина мащабна рехабилитация на панелния сграден фонд, от която той наистина спешно се нуждае и за която се говори от поне десетилетие. Закъсняла реакция, но все пак реакция.

Подобна програба беше обявена по време на управлението на Симеон Сакскобургготски, но тя така и не се реализира. Но вместо тази програма да се превърне в една наистина пилотна, качествена примерна схема за действие, щетите от нея въпреки социалните ѝ претенции може да се окажат тежко поносими и поправими за много домакинства.

Критериите за достъп до финансиране (по-точно – липсата на критерии) са най-малкият проблем. Обществените поръчки с водеща мярка „най-ниска цена“, целта за енергиен клас „С“ на сградите и отнетата възможност за контрол на собствениците са разковничето към голямата вероятност за неудачите. Властта пък вместо да се вслуша в градивната критика и да игнорира откровените манипулации, от които все пак се опитват да се възползват някои политически субекти в страната, се разсърди, че срещу новата програма върви едва ли не кампания за очернянето ѝ.

Държавите от Източна Европа отдавна дадоха пример как се санират панелни сгради. Опит у нас също има – демонстрационната програма на ПРООН приключи успешно с обновени повече от 50 блока. Дизайнът на новата програма обаче показва, че България не се е поучила особено от практиката. Заради пропуските и бързането програмата да стартира има голяма вероятност "вместо да изпишем вежди, да си извадим очите". Както впрочем стана с предишния проект, финансиран с пари от програмата “Регионално развитие” (2007-2013 г.). Срокът за приключване на дейностите изтича в края на годината, а досега по този проект са финансирани само два блока. Работите по останалите одобрени сгради се забави много заради обжалвания на обществени поръчки и предстои да видим дали това забавяне в крайна сметка няма да се окаже фатално.

Кой и как ще се санира?

Безвъзмездна финансова помощ на стойност 100% със средства от програмата е предвидена за сдруженията на собствениците във всички многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ – едропанелно жилищно строителство, пакетно повдигани плочи, едроплощен кофраж, с минимум 36 самостоятелни обекта с жилищно предназначение. Ако в сградите има обекти, в които се упражнява стопанска дейност, собствениците им ще получават безвъзмездно финансиране за реновиране на прилежещите им общи части, но ще плащат за ремонтите в самите обекти.

Предвижда се от 2016 г. финансиране по програмата да се отпуска и за сгради, които през 2015 г. не са попаднали в обхвата ѝ – блокове с до 36 апартамента в тях, намиращи се в общини, които не са бенефициенти по новата оперативна програма „Региони в растеж“ (2014 – 2020 г.).

Програмата ще финансира дейности по конструктивното укрепване на блоковете, ако е необходимо, както и ремонтни дейности на общите части на блоковете - покриви, фасади, стълбищни и асансьорни клетки и др., и мерки за енергийна ефективност – топлоизолация, смяна на дограма, локални инсталации за отопление и т. н.

За да кандидатстват по програмата, живущите в блоковете трябва да проведат общо събрание, да учредят сдружение на собствениците в общината и да го регистрират в Агенцията по вписванията като юридическо лице. След това се подават документи по образец в местната администрация. Ако общината одобри сградата, собствениците подписват споразумение с нея, с което ѝ делегират правото да ги представлява пред Българската банка за развитие, чрез която се разпределя бюджетът на програмата (1 млрд. евро).

Общината има ангажимент да проведе всички тръжни процедури и да организира ремонтите по сградите съгласно методическите указания на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Добра идея, слаба рамка – предпоставки за лошо изпълнение

Програмата стартира скоростно точно в навечерието на подготовката за местните избори. От декември насам на обществеността се обявява с фанфари информация за инициативата „на час по лъжичка“. Няма количествени сметки, няма заложени конкретни очаквания под формата на енергийни спестявания.

Оставяме настрана спора доколко е редно и оправдано рехабилитация на частни жилища да се осъществява с държавна помощ, с което се нарушава основното изискване държавата да е равноотдалечена от всички свои граждани. Повечето държави от бившия източен блок отдавна реализираха подобни програми с висок дял на безвъзмездното финансиране, но като пилотни, демонстрационни проекти. В последствие грантовете постепенно намаляха до около 35%. Пълното покриване на разходите може освен това да се разгледа и като незаконна държавна помощ и да подлежи на санкция, която също ще се плати с пари от данъци.

На първо място прави впечатление критерият за допустимост по програмата – първи по ред, първи по право. Как обаче ще се определи кой е бил първи, като няма общ регистър на подадените заявления? Подобна електронна система вече беше поискана от местните администрации в лицето на Националното сдружение на общините в България, но едва ли ще бъде изградена.

Търговете за инженеринг – т. е. едновременно за проектиране, строителство и надзор, с критерий най-ниска цена, са предпоставка, от една страна, за злоупотреби със средствата, а от друга – за некачествено строителство, още повече, че капацитетът на общините да контролират процеса е силно ограничен. За това вече предупредиха редица организации, включително и Камарата на архитектите в България.

Заради липсата на индикативни сметки фирмите, които ще се включат в обществените поръчки, няма как да знаят каква цена да дадат. Много от тях, за да минимизират риска от евентуални преразходи и непредвидени разходи, вероятно ще завишат офертите си. От друга страна, критерият "най-ниска цена" е предпоставка за влагането на по-евтини и некачествени материали. Така ремонтът може да постигне точно обратен ефект – вместо да подобри комфорта на обитателите на жилищата, да го влоши.

Същевременно собствениците на имотите, които биха попаднал в обхвата на финансиране на програмата, са изключени от процеса по вземане на решения за проектите и дори за контрол на изпълнението чрез заличаването им като страна по сключените договори между общините и Банката за развитие. Какво ще стане, ако собственици от одобрени за включване в програмата сдружения изразят несъгласието си да им се монтират най-евтините дограма и изолация?

Как ще се процедира, ако собствениците искат да изградят възобновяем източник на енергия – например да монтират соларни панели на покрива или пък котли и бойлери на биомаса за отопление, и съответните инсталации, а и проектантите, не заложат това в проектите, защото са спечелили поръчката на инженеринг при водещ критерий най-ниска цена? И какво би станало, ако се появи сдружение, което да настоява да се проверят все пак връзките на панелите, а в заключенията от конструктивното обследване се посочи, че това не е необходимо?

Отговор на тези въпроси засега не е даден. Единствено стана ясно, че при собственици на сгради, за които се препоръча преглед и ремонт на връзките, а те откажат, ще отпадат от финансирането, а сдружението ще плати за техническия паспорт на блока.

 За останалите рискове пред проекта четете в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: саниране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и сега като се юрнат строителите да санират откъде изведнъж ще се намери толкова работна ръка ? Разбирайте квалифицирани строители, не бай *** ? Санирането не е само "лепим тука един стиропор" ? Най-ниска цена ? Икономията е майка на мизерията....
19
0
 
2
 
! Отговори
ИНОВАТОР преди 9 години
Две десетилетия демонстрирам МАСОВИ ЕВТИНИ БЪРЗОИЗПЛАЩАЩИ СЕ иновативни практики. Такива са втората термоизолационна партерна врата, термозавеса над такава врата, сензорно стълбищно осветление, интелигентно управления на асансьорите, интелигентно управление на топлопотреблението на ЦЯЛАТА сграда, термостатен смесител за газови и електрически бойлери. ВСЯКА ТАКАВА ИНВЕСТИЦИЯ СЕ ИЗПЛАЩА САМО ЗА 6 ДО 18 МЕСЕЦА.Пилее се енергия на вятъра, за да я събираме от вятъра.Нужни са 1/2 милиада opti-clima.eu
18
1
 
9
 
! Отговори
Владимир преди 9 години
Чакай някой да ти свърши работата... ще си оставят ръцете тези майстори! Аз за това сам си санирах жилището с продуктите на Шулер. Добри цени и европейско качество. Дето се вика помогни си сам и Господ ще ти помогне.
17
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единствения капан е, че ще намалеят сметките за ток и ЕРП-тата ще рият ***.
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На мен статията ми хареса. Написана е логично и аргументирано. Научих важни допълнителни неща.
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да, разбира се, изключително пазарно и демократично е държавата да дава пари на тези, които живеят в панелки!Фондовете трябва да се използват само за държавна или общинска инфраструктура, а не за кимизарниците на *** и пульо
14
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има ли нормално миклещ човек който дане се е опарил от опашатите лъжи на нашите управници-крадци? Как да вярвам на Лиленцето и Будата като те с лъжи стават и с лъжи лягат. Ако някой може да изброи колко пъти е лъгал доцента от Банкя той ще е в рекордите на Гинес. Под мотото Аз съм *** и вие сте прости поради което се разбираме преминава цялото им "управление". И ...грабене...грабене...до полуда на смазания от тях народ.
13
3
 
28
 
! Отговори
Рунтьо преди 9 години
Недомислена ураджийска работа- типично по герберски.За какво е нужно да се регистрират сдружения, след като общината ще провежда обществените поръчки и ще сключва договори?!
12
1
 
19
 
! Отговори
така,, така преди 9 години
Много обичам писане без да се познава материята. Мили ми 2, 4 и 5, вие наясно ли сте, че по тази програма до вашите панелки няма да стигне дори миризма на изолация, защото става дума за саниране на 170 блока, като тези 170 са първите 170 които се навият да бъдат санирани за смешни парици. Сумата, която е отпусната е огромна, а сещайте се, че при ткива суми най-важни са комисионните, никой няма да ви даде парички да си налепите изолациика, ако няма нещо и за него.
11
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И аз подозирам ,че има някаква "врътка" дето след като си подписал всичко ще излезе наяве и цената и ще е доста гадна.И още нещо -обикновено в блоковете има поне по 5 семейства на вход които са пълни ***.Вечно гледат да не платят да измамят нещо,все пари нямат за елементарни сметки крадът,чупят изобщо гяволи големи.Отделно пиянските свинщини дето си ги правят всяка вечер. Е с такива хора какво съдружие за стотици хиляди левове ще правим?Та аз не бих им доверил 10 стотинки камо ли апартамента
10
2
 
18
 
! Отговори
Стефан преди 9 години
Определебо санирането няма да бъде безплатно, не и за народа. Пак ще се налага да вадим от джобовете си, за да оправяме кашите. Не веднъж сме участвали в този театър...
9
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не санирайте и като ви паднат копторите на главите, се кефете, че сте прецакали системата и от вас никй нищо не е спечелил
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Санирането на панелки ,това ми звучи много смешно .Все едно да сложиш на строшена кофа за *** нов найлон за капак и да твърдиш че вече не мирише.
7
2
 
18
 
! Отговори
Секънд Хенд Европеец преди 9 години
До 4 и 5: "безплатен" обяд няма, платени тролчета такива. А поговорката "парен каша духа" българинът я знае отлично, благодарение на управляющите ни вече четвърт век...
6
1
 
13
 
! Отговори
Да не би преди 9 години
да е дошъл комунизЪма ? Не желая да се вземат заеми за моя сметкаи се санират нечии жилища.Аз съм филантроп,но това някой да санира, а аз да плащамне ми харесва. Защо ми го причинявате е ясно,но ТАКА НЕ СЕ ПРАВИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
5
1
 
21
 
! Отговори
Панелен плъх преди 9 години
Само не разбирам за какво са тия "Сдружения на собствениците" ? Лелето ,като иска да санира, всички от блока да се подпишат че са съгласни, да предоставят съответен достъп и мераклиите да започват.
4
36
 
11
 
! Отговори
trafalgar преди 9 години
не санирайте да , за да има пари да санират нашия блок ... хахах българите са *** *** , безблатно им предлагат саниране- тъпака от панелката не искал....
3
36
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей скапана гадна държава сме. Оплюхте и очернихте строенете на магистрали, сега оплювате безплатното саниране. Няма бъдеще тази нация.
2
5
 
14
 
! Отговори
stoian79 преди 9 години
GERB I KUPUVANE NA GLASOVE!.
1
29
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много думи, малко мисъл. Лесно се търсят недостатъци, когато някой работи. По повод критиките: 1.Ако някой иска супер скъпи и качествехи материали, да не учасва в програмата и да си ги плати. 2.Ако има индикативни цени, няма да има конкуренция. 3.Ако някой иска да си презаварява панелката без нужда, да бъде за негова сметка и ж общи линии на харизан кон зъбите не се гледат