Рибата в Черно море - с омега 3 и химикали, но малко

Карагьозът бил малко по-замърсен, предстоят изследвания защо
20 май 2015 19:08,
13
Рибата в Черно море - с омега 3  и химикали, но малко
Снимка: архив Булфото

В черноморската риба няма натрупвания на химикали, а нивата на полезните омега 3 киселини са много добри, каза днес проф.Мона Станчева от Варненския медицински университет. Тя представи резултатите от дългогодишни проучвания върху морските обитатели пред участниците в национален форум с международно участие "Море и здраве". Конференцията е част от инициативите на университета, посветени на Международния ден на морето 20 май.

Варненските учени са изследвали 10 от най-популярните видове риби, срещани в български води, сред които цаца, калкан, зарган, сафрид, кая. Те може да не са сьомга, но имат високо съдържание на омега 3 киселини, което ги прави изключително полезна храна, посочи Станчева. По думите й в университетската лаборатория са направили и щателен анализ за съдържанието на устойчиви органични замърсители в рибите.

Химикали са открити във всички видове, но концентрацията е много ниска или изобщо няма вредни вещества. Единственото изключение е карагьозът и сега ще бъдат направени специални изследвания на какво се дължи това, посочи Станчева. По думите й не е изключено замърсяването при тази риба да е по-голямо, тъй като тя хвърля хайвера си в Дунав, а после живее в морето.

Д-р Дарина Найденова допълни, че най-полезната риба е морската и океанската. По думите й за разлика от сладководните видове, при тях има по-високо съдържание на омега 3 и витамин D. Найденова посочи, че риба трябва да се консумира поне два пъти седмично, като бременните жени и малките деца трябва да избягват хищните видове, тъй като при тях има риск да се замърсени с метилживак. Според учените водните същества не трябва да се подлагат на голяма термична обработка и е най-добре да се пекат на скара или на фурна.

Найденова представи и резултатите от проучване за консумацията на риба, според което хората над 60 години ядат този вид храна много по-често от младите. По думите й близо 50 на сто от младите хапват риба максимум 1-2 пъти месечно.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
до момо преди 9 години
Ми кат' си прос', к'о да та пра'им, а?Отваряй гугъла и чети, бре чедо недоносено!
8
0
 
6
 
! Отговори
Torto преди 9 години
Чужденците трябва да акат някъде - затова всичко изакано отива в карагъоза.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Черно море е вътрешно море и почти няма досег с океана!!!!!Спокойно може да се квалифицира като 99%-та чиста риба!СЕГА КАКВО СЕ ПРОДАВА В МАГАЗИНИТЕ И ОТ КЪДЕ Е ТОВА СИ Е ДРУГ ВЪПРОС!
6
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Рибата в магазините от Черно море НЯМА!Всичко е блъскано с химикали и идва от ферми в Азия.Малка част идва от Гърция но и там се отглежда във ферми и ги тъпчат с изкуствена храна и химикали.Ядеш риба в ***= умираш млад.Мамят ви като старец на "Ало-ало".
5
1
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Варненски гагаузи...гаааа...
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А някой да е обърнал фнимание дали фосфоресцира на тъмно когато е ял риба?
3
1
 
5
 
! Отговори
ХХХХХХХХХ преди 9 години
Нищо им няяяя да ядът там ! След време всичко ще е отровено !
2
2
 
14
 
! Отговори
токо преди 9 години
Кая-някой извън Варна знае ли какво е това,ми да бяхте писали и трицона бре,що цаца пишете ?!?
1
6
 
14
 
! Отговори
Momo преди 9 години
Я някой просветен да обясни какво е точно Омега-3 и какво са фибрите, защото ми писна да ми ги навират в очите навсякъде, а никой не ги знае какви са тези неща.Дядо ми ни Омега-3 е ял, ни фибри, ама доживя до 93 години.