Гражданите имат нужда от подготовка и обучение при бедствия

Директор от пожарната: Доброволците миналата година не знаели как да помагат
9 юни 2015 12:47,
1
Гражданите имат нужда от подготовка и обучение при бедствия
Снимка: bgonair.bg

Със Закона за доброволчеството, който е на етап обсъждане, ще се регламентират действията на спонтанните доброволци, които се включват в гасенето на пожари или в отводняването на наводнени терени. Това каза в ефира на Bulgaria On Air Първан Секиранов от Дирекция "Оперативни дейности" в ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

По думите му, гражданите също трябва да знаят как да реагират и да се предпазват при бедствено положение. Част от доброволците миналата година не бяха наясно как точно да помагат на хората, каза той.

Необходими са обучения и по-голяма подготовка на населението за адекватна и правилна реакция при бедствия и аварии. Според Секиранов гражданите често подценяват възможността от природни катаклизми и не знаят какво трябва да правят в аварийни ситуации.

По думите му отговорността е както на самите хора, така и на държавните институции и местната власт. Той отчете като грешка на ведомствата неподготвените доброволци при наводненията миналата година, които не са знаели как точно да помагат на хората. Секиранов подчерта, че се подготвят обучения за гражданите, доброволците, учениците, както и служителите в общинската администрация.

До края на месеца трябва да бъде отворен полигон за подготовка на деца и ученици при бедствия и аварии, изтъкна Красимир Димитров от дирекция "Сигурност" към Столичната община.

Според него комуникацията между отделните ведомства е добра и отговорните институции координират работата си. Той посочи, че звената по сигурността в Столичната община са добре подготвени и разполагат с достатъчно финансови средства.

Като най-сериозен проблем Димитров отчете незаконното строителство и изхвърлянето на строителни отпадъци в речните корита.

Чуйте целия разговор във видеото на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Йоан Превантивний преди 8 години
Обучение си имаше и то още на етап училище . Казваше се ВТО ( НВО).Ама някой мозъчен концентрат , изживяващ се като фактор , реши ,че е излишно ...