Има голям шанс традиционния гъши пастет да присъства по празниците на трапезата на много френски домакинства и има шанс той да дойде от Източна Европа. Много французи се запасяват с деликатеса с по-евтини версии от България и Унгария, пише The Local, цитиран от Фокус.
В най-големия завод край южното село Милево десетки жени сортират, чистят и опаковат стотици кила гъши дроб, дошъл направо от кланиците. Други работници готвят и пълнят консерви. На практика незнаен на местната коледна трапеза, по голямата част от дроба ще бъде изнесена за Франция.
Етикетите на големите френски марки се поставят директно върху бурканите още преди да напуснат заводите, въпреки че произходът се посочва.
Тази година България и Унгария ще отбележат ръст на износа към европейските пазари с 15%.
"Ако допреди 10 години ние продавахме 100% от продукцията си във Франция, то сега този дял е около 80%", заяви собственикът на фабрика "Волекс" Пламен Челебиев. За последните четири години той е започнал да изнася и за Швейцария, Япония, Виетнам и Тайланд.
От 90-те години на ХХ век насам България се е превърнала в най-големия производител на гъши пастет след Франция. Дори и френските производители изразяват загриженост от нарастващата конкуренция.
"Част от българската и унгарската продукция отива към трети страни, чиито пазари са затворени за нас", заяви Мари-Пиер Пе – директор на френската компания-производител ЦИФОГ.
"Качеството на дроба е същото като във Франция и дори по-добро заради добрите условия, при които отглеждат птиците", смята Челебиев.
През 2015 г. Франция произвежда 19 хил. тона пастет, докато България е на второ място с 2500 тона, а Унгария е на трето с 2000 тона.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.