Генезисът на проблемите в Спешна помощ – спешният 112

Защо пациент със спукана язва чака линейка с часове?
11 сеп 2017 13:15, Петя Славова
17

Зрител на Bulgaria ON AIR сигнализира, че той и близките му чакали с часове линейка на Спешна помощ да се отзове за техния случай, но тя така и не идва. След това нуждаещият се от лекарска грижа е били закаран до болницата от свой близък.

Този казус постави въпроса в "България сутрин" какво е състоянието на Спешната помощ у нас?

"Диагнозата на пациента е била спукана язва. Това е спешно състояние, което налага по най-бързия начин пациентът да бъде транспортиран в лечебно заведение и опериран по спешност", разказа повече за случая бившият секретар на Българския лекарски съюз д-р Димитър Ленков.

Според него проблемите в Спешна помощ се състоят в общата й организацията, като визира спешния телефон 112.

"Сега звъните на 112 и се свързвате с един от шестте такива Кол центъра в България и оттам ви се обажда не медицинско лице, а оператор без такова образование. Диспечерът трябва да прецени неотложен ли е случаят или не и, след това да се свърже с оператор в съответния център. Чак тогава информацията достига до свободната линейка, която пристига при хората, а те са ядосани, че екипът е закъснял", обясни д-р Ленков.

Запитан генезисът на проблема в Спешната помощ ли е телефон 112, другият гост на телевизията - председателят на Българската пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев отговори отрицателно.

По думите му 112 съществува на територията на цяла Европа и това е смисълът му - независимо къде се намираме, да можем да подадем сигнал на един телефон за всичко, което ни се случва.

"Но как е организиран телефонът в България е друг проблем. Отделно - дали диспечерите имат минималните познания, за да отсяват случаите по спешност. Проблем също е и броят на екипите на Спешна помощ, които в момента на сигнализирания случай са били само 9", разясни Хасърджиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
България умира преди 6 години
Няма страшно,обществото си мълчи като прогониха лекарите и сестрите заради мизерни заплати и мизерна кат.труд,мълчи когато съда глобява индивиди посегнали на спешен екип,сега ще мълчи като назначат роми ПАРАмедици -този народ това заслужава.В Амстердам един шофьор на линейка и медиц.помощник както е тук взима 2000 евра а доктор в линейка над 4000 евра!!!
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, защо са изтрили първия коментар, в който беше направено уместно предположение? Линейките закъсняват за тежки случаи, защото ги притискат да се отзоват светкавично на повиквания, дошли от точно определени махали, където екипът бива пердашен, дори да е пристигнал за няколко минути. И обикновено се оказва, че побойниците са викали Спешна помощ за нещо съвсем незначително!
12
0
 
5
 
! Отговори
доктор от " бър преди 6 години
до анонимен 7 Дай Боже да Ви потрябват тези дето ще ги биете ...
11
1
 
6
 
! Отговори
Тъпак преди 6 години
Може и диспечерите да не са много качествени. Да си там не значи само да знаеш 2-3 езика, трябва да знаеш куп други неща За бедствия, пожари, медицински случаи, престъпления, психология. Повечето мислят, че са там да си стържат ноктите и да цапат сенките
10
2
 
8
 
! Отговори
чарли преди 6 години
А фалшивите *** обаждания ?
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 7---------------------------А теб те оправя само да се гърчиш като червей поради липса на лекари!
8
3
 
14
 
! Отговори
Абе, преди 6 години
Един телефон,който да обслужва всички проблеми ,си е направо глупост.Пази Боже човекда закъса. Някога имаше 3-4 спешни телефони,които работеха безотказно и всеки българин ги знаеше. Сега цялата държава е какафония . Звъниш на един,той- на друг,на трети.......Управляващите не могат да се справят дори с единствения спешен телефон в България,какво остава с всичко останало .
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема се крие в самия текст - "Сега звъните на 112 и се свързвате с един от шестте такива Кол центъра в България и оттам ви се обажда не медицинско лице, а оператор без такова образование."Трябва директна връзка а не през телефонен център. Образованието на диспечера няма смисъл да се коментира!Геноцид!
6
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Закривай...!!!! Тази държава само Ким Чен Ур я оправя, с една от неговите ракети! А лекарите от бърза ги оправят ***...с много бой!
5
1
 
7
 
! Отговори
Ами, преди 6 години
Какво е състоянието ли? - Отчайво.Тежко на нуждаещите се от спешна помощ. И не само....Важнито е да се хвалим..
4
1
 
15
 
! Отговори
Д-р преди 6 години
112 имат ли и наймалка представа какво е перфорирана язва? Какви спешни мерки трябва да се вземат?
3
2
 
23
 
! Отговори
До 34698 преди 6 години
Абсолютно съгласен с теб, трябваше да адаптират неработещия 112 по принципа на работа на 150, а не да съсипват работещи и проверени системи. така всъщност е в цялата ни мила татковина-всичко дето вършеше някаква работа е съсипано и унищожено-така се създава зависиво безработно племе, което е много по-лесно манипулируемо.
2
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е да, проблемът не е идеята за тел. 112 като цяло, а реализацията му от нашите "специалисти".
1
2
 
34
 
! Отговори
34698 преди 6 години
Каквото и да си говорим телефон 150 не трябваше да го махат