Свинското във фризера може само да замрази чумата!

Властите определят 20 км санитарна зона за свинекомплексите
Обновена: 30 юли 2019 10:43 | 29 юли 2019 13:05, Веселина Йорданова
128
Свинското във фризера може само да замрази чумата!
Снимка: БТА

20-километрова санитарна зона се определя за всички свинекомплекси в България. Мярката бе обявена от земеделския министър Десислава Танева след заседание на Централния епизоотичен съвет към правителството.

У нас има регистрирани 65 свинекомплекса, в три от тях е била установена африканска чума по свинете.

В тези санитарни зони не трябва да има т. нар. "заден двор". В тази зона не трябва да се отглеждат домашни свине, без да са предприети нужните мерки за биосигурност, каза Танева.

Още по темата
В ромската махала във Видин е регистрирана положителна проба на африканска чума от умряла домашна свиня.

Другото решение, което е било взето днес, е кланиците в България да извършват дейността си само при постоянно присъствие на ветеринар и на военна полиция в останалото време. Това се прави с цел да не се допусне клане на домашни свине, които не са от обекти със съответното ниво на биосигурност, уточни министърът.

Танева посочи, че в България има 110 регистрирани кланици. От тях 67 са за клане на свине.

До момента са регистрирани 22 огнища на заразена домашна свиня, 20 са случаите на заразена дива свиня, посочи Десислава Танева.

Вицепремиерът Томислав Дончев увери, че държавата е взела всички нужни мерки за ограничаване на заразата. Той призова гражданите да съдействат на властите. 

Дончев добави, че има проблеми с адекватното съдействие и съпричастност от страна на гражданите и кметове на населени места. Вицепремиерът отбеляза, че най-ефективната превантивна мярка за прасетата, които се отглеждат в заден двор, е заколването им и термичната им обработка.

"Съхраняването във фризера може само да замрази проблема. Даже може да го замрази с месеци", предупреди вицепремиерът. По думите му всички експерти твърдят, че единствената мярка е термичната обработка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
0
 
! Отговори
Смятайте преди 4 години
Колко месо заразено и замразено 8249 от внос изядохме.
95
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом е във фризера,значи ще го ядем!А за нас не е опасно според специалистите,какъв е проблема?
94
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато ние избиваме прасета, кой ни продаде заразено месо?
93
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чумата по свинете се пренася от руските туристи, това е диверсия, елемент от хибридната война на Путин.
92
0
 
8
 
! Отговори
БЕСИЛКА ЗА ТИКВАТА преди 4 години
Свинете от герП каго ще евтанизираме, свинетка много болнава изглежда
91
2
 
2
 
! Отговори
Mehmed преди 4 години
И какво лошо има в африканската чума? Като не ядем свинско поне няма да обидим мюсюлманите и ще ядем като веганите маруля, карфиол и лапад.
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ohaaa....krematoriumat raboti na maximalna skorost....
89
0
 
11
 
! Отговори
Дундзяк Пръдньеш преди 4 години
При ГЕРБ е така!Кражби, слугинаж, лакейство, лизачество, шуробаджанащина и некадърност, са основните характеристики на ГЕРБ!Всички разбрахме вече как го правят ГЕРБ! Заради тях ни се смее цял свят и не ни искат никъде. Срам и позор за България!
88
1
 
17
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 4 години
До сега не видяхме нито едно умряло прасе от Чума ?Дали няма да се потвърдят слуховете че прикриват следите на Кражби на Субсидии от ЕС и Бюджета на България ?След *къщи за гости* няма да е учудващо .
87
0
 
8
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
инак сериозни замислени угрижени физиономии за пред камерите. още малко и по една сиромашка сълзица ще отронят. натфиз да ги назначи за преподаватели.
86
0
 
3
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
а баш свинята порко кой ще го евтанизира? а свинетката лиле-телесата известна още като цицката на порко с 3.5 милиона бонусче за 6 месеца работа кога? цяла българия гори от херперастката чума. жалко че булгаропитеците са им по важни парцуцата, литекс софия и турските сериали. сега че земат 10 деня отпуск да отидат да се повъргалят на плажчето на слънчака и да профукат бързото кредитче за, познахте, ракижос от спирт и есенеции, салатка от турско македонски зарзават и немски мезенца.
85
0
 
4
 
! Отговори
men преди 4 години
герперската чума само нищо не може да замрази. геноцидът тече с пълна сила. надупение на америка, на путин, на израел, на турция, на ессср. който не си е поискал на него не сме пуснали. интересно как търговската война с русия и китай и големите количества застояло свинско от германия, дания и франция съвпадат с африканската чума в неоколониите. да се чуди човек. сега и някой решил да си направи свинекомплекс до нас и аз нямам право да гледам прасе. шапо.
84
0
 
5
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Когато заколиш и замразиш прасето,след няколко месеца да не би да се размрази и да тръгне да разнася заразата?Или ще бъде надлежно термично обработено и изядено?
83
1
 
1
 
! Отговори
ветеринарен преди 4 години
няма прасе няма чума
82
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
чумата е тук.какво ще проверявате и дезинфекцирате мпс та?свърши се със свиневъдството. сега само ще загробвате *** и малко вар отгоре.
81
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Калинкиии къде спахте досега?!Оставка на цялото правителство!!!!Нали миналата година милиони от нашите джобове дадохте за ограда с Румъния?!Пак откраднахте с надежда да не дойде чумата нали?!Който не си върши работата да се маха бе!!!!Само търкате панталоните в креслата и нищо не правите по цял ден!
80
0
 
20
 
! Отговори
Офф ,да се омитат преди 4 години
Нещата ще се пооправят ,когато тези нагли и алчни безделници от снимката ,отидат при прасетата.Пълно безхаберие и невежество лъха от глуповатите им физиономии.
79
8
 
15
 
! Отговори
не става преди 4 години
Споко, тук в БГ нищо не се похабява. Всичката чумичка ще я изядем на колбаси.На никой не му пука за здравето на потребителя. Тез собственици на заразени прасета ривът за тях повече отколкото за собствените си деца. Ей много необразовани хора има в БГ. Не можеш да му обясниш даже какво е чума и как се изкоренява зараза. *** преди нямало таквоз чудо, те европейците се чудят как да им развалят рахатлъка.
78
1
 
7
 
! Отговори
Руслан Мъйнов преди 4 години
Всичките прасета на мезета !! (песен)
77
2
 
17
 
! Отговори
Да ми дадат няколко преди 4 години
от тези болни прасета, вместо да ги убиват и ровят в земята. Да си напълня фризера, после през барбекюто и със студена бира ще унищожа вируса завинаги. Раздайте прасетата безплатно на хората и проблема ще се реши!