Руски летен лагер на родното море – поглед отвътре

Всички сме чували за тях, но знаем ли какво се случва там?
Обновена: 29 авг 2019 17:01 | 29 авг 2019 16:55,
47

Снимка: Павел Гълъбов

15 процентен спад на руски туристи бе отчетен през тази година по нашето Черноморие, статистиката обаче не говори за една друга част от почиващи у нас – тези на образователните форуми – летни лагери, целящи популяризирането на активния начин на живот и подобряването на грамотността сред руснаците и рускоезичното население, основно млади хора от 19 до 30-годишна възраст.
Още по темата

Тази година успяхме да попаднем на един такъв Форум – фестивал, както са решили да го нарекат организаторите от Ямало - Ненецкия автономен окръг в Русия. Името на фестивала е „Мы за мир во всем мире“ - „Ние сме за мир по целия свят“ и се провежда за 11 път на българското Черноморие. За домакин на събитието е избран малкият български курорт Китен, основно изискване за всеки един такъв форум е да има добра спортна база и близък достъп до плажовете на Черноморието ни.

Заявките за участие са били над 800, включващи желаещи от Русия и руската диаспора по света. Местата са ограничени до 205, финалистите са избрани след конкурсен подбор. Изискването – да сте активен млад човек, който би могъл да използва форума като място за оформяне на нови идеи в бъдещите си планове за подобряването на средата, в която живее.

Интересен момент при провеждането на подобен летен лагер е включването на руската диаспора в него. 50 участника от 21 държави също успяха да почувстват атмосферата на събитието. Българските съотечественици – деца от смесени бракове и потомци на различни руски емиграционни вълни, имат изключително топли отношения с далечния арктически Ямало – Ненецки автономен окръг.

След като попадне на българска земя, всеки един участник получава подробна програма на събитието, в която е описана всяка една лекция, образователна и спортна активност, в която може да се вземе участие. Тази година се навършват 150 години от изобретяването на Менделеевата таблица и по тази причина на химията бе отделено специално място. Всички участници бяха разделени на групи (10 на брой), които трябваше да печелят точки, запълващи епруветки – победителите са най-активните, събрали най-много от тези точки.

Руска история, култура, музика и театър, много нови знания за България и нейните културни богатства – бе проведена екскурзия до древния град Созопол, личностно усъвършенстване, повдигането на бизнес имиджа и използването на социалните мрежи за собствен бранд, семейно планиране и подобряване на отношенията в най-близката ни среда и много други социални и образователни площадки имаха на разположение участниците на „Мы за мир во всем мире“.

В шестте дни на провеждане на лагера взеха участие и журналист от руския канал RT, актрисата Елена Захарова, комендианти, музиканти и много други експерти от Русия, които споделиха опита си с участниците.

Едно от най-големите богатства на подобен род лагери е запознаването с нови хора, създаването на приятелства и дружба с хора от различни градове и държави. Всеки един участник си тръгва с най-разнообранзи впечатления, но винаги променен и зареден с нови идеи за подобряването на собственото си бъдеще.

Какво може да научи България от подобен вид лагери? Много, консилидация на диаспората, подобряването на имиджа на държавата и популяризиране на българския език сред българите по света. Определено подобен вид Форум - фестивали биха могли да бъдат осъществени и от наша бъдеща комисия за работа с младежите в България и чужбина. Въпросът е готови ли сме за експанзия на културните ни и образователни богатства по света, граденето на лоби винаги е помагало на всяка една страна в шарения свят, в който живеем.

Любовта към родината остава движеща сила за всеки един човек, който по една или друга причина е попаднал извън пределите й. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя лагер си е затягане чемберите на агентурата тук по принципа на моркова и камшика.
33
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вън на руснсците от България. ВЪН....
32
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЪЛГАРИЯ Е ДОБЪР ИЗБОР ЗА АЛКОХОЛЕН ТУРИЗЪМ.В Ю ТУБ ИМА КЛИП НА РУСНАК КАК ПИЕ ТРИ БУТИЛКИ ВОДКА ЕДНА СЛЕД ДРУГА,КАТО КАЗВА,ЧЕ ПИЕ ЗА РОДИНАТА СИ И ЗА МИР ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ,СЛЕД ТОВА ИЗЯЖДА ЦЯЛА ЩАФЕТА САЛАМ БЕЗ ДА ГО ОБЕЛВА И ВЕЧЕ НАФИРКАН КАЗВА,ЧЕ НЕ ГО Е СТРАХ И ОТ 3-та СВЕТОВНА...ЕЕЕЕ ТАКА СЕ КАЛЯВАРУСКИЙ ЧЕЛАВЕК
31
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дай Боже до година 90% по-малко руски ...... в България.
30
1
 
10
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 4 години
"Тази година се навършват 150 години от изобретяването на Менделеевата таблица"Менделеевата таблица не е изобретение , а епохално и фундаментално научно откритие
29
1
 
5
 
! Отговори
За пионерскитеЛагери преди 4 години
не знам дали е имало такива надписи.Но в Соф.университет имаше такива предупредителни табели, според които е забранено да се остава в сградата на ВУЗ-а след 22.00 ч. Следваше изречението "Стреля се без предупреждение!" Не знам дали преподавателите са се съобразявали с това предупреждение, когато им се е налагало да провеждат съвети след работно време.Казах на мама за този надпис, за мен беше като шега. Но тя се беше разтревожила, когато закъснях за първи път през октомври, в първи курс.
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 28Къде видя пепелянки, бе?Пишеш неоснователни неща. Никой няма нищо против хлапета, които летуват у нас.
27
2
 
5
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
До сульоТипичен комунист. Това, което не ни изнася, се отрича. Имаш Интернет, провери. Лозунги и табели от онова време - бол!
26
4
 
5
 
! Отговори
сульо преди 4 години
До Тодар ПравешкиГлупак ! Типичен БГ *** ! Никога не е пишело такива работи и не е имало охрана освен от дежурни пионери.
25
9
 
3
 
! Отговори
Някъв си палячо преди 4 години
Ако беше Турски летен лагер, щяхте да си счупите пръстите да пишете, колко е зле положението.
24
8
 
8
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
Липса само табелата от времето на най-справедливия строй :"Пионерски лагер. Стреля се без предупреждение! "
23
0
 
2
 
! Отговори
Freeman 26 коментар преди 4 години
Ще се представиш ли?
22
0
 
3
 
! Отговори
Freeman, коментар 26 преди 4 години
Казвам се Атанас,бих ли писал глупости.Каквото съм видял и това пиша.
21
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като си помисля, че тези млади хора идват от места, в които зимата трае 8 месеца! И мислят, че идват при братя, а се оказват сред пепелянки! Всичко е платено, пепелянчици! Не почиват на вашите изстрадани, добити с много труд и пот пари! Цороциански пари! Ха-ха!
20
8
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 18 преди 4 години
До Най-младите от тези"Надути лели тип отечественофронтовска активистка-повлекана.".....Всички бяха добри отечественофронтовци тогава. да не би майчето ти да не е участвала във вечеринки, лекции, ГСО? А, тя е била стройничка, със спретнато дупенце, палаво полюшващо се, а не дебела повлекана! Откъде толкова злоба бе, човече2 Прочетох статията с удоволствие. Вече не се питам защо няма статия за американската база в Девеселу, Румъния, на 100 км от нашата граница? Май няма нищо за разправяне...
19
18
 
4
 
! Отговори
пак руска агресия преди 4 години
Да не им дават да пият??? Това е отвратително просто. И ги учели на някакви умения да работят и да имат дисциплина??? Е не това преминава границите, защо им позволяват аз не разбирам
18
6
 
20
 
! Отговори
Freeman преди 4 години
Този фестивал се провежда в края на август,но авторът е пропуснал да каже че това всичко се провежда под строг контрол от страна на организаторите.На участниците е забранено да пият алкохол в границите на Базата в която са отседнали,имат вечерен час до 01:30, и е забранено своеволия от рода искам не искам.Имат си стол за хранене,организират си различни игри вечерно време.Абе не ги оставят да шавнат.Форумът го има в Facebook и се казва Мы за мир во всем мире.
17
9
 
32
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Не е зле да се надникне и в американските военни бази на българска земя.Там също никой не знае какво се върши и какво се складира.
16
34
 
26
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
Дрогаре и дрогарки.Някои неща не се променят никога. От времето на обозе почившия СССР до наши дни, руснаците се борят за мир! И когато нападат други държави е пак от желание за мир!Да не забравяме, че руския атом е най - мирния атом на света!
15
5
 
11
 
! Отговори
Freeman преди 4 години
Защо авторът на това съчинение не каже как може и Българи които говорят многократно по добър Руски език даже от моя,как могат да участват?Да даде линк към сайта.