България няма да приема и да гори италиански отпадъци

МОСВ: Няма постъпили заявления за внос на отпадъци от Рим
11 окт 2019 15:31, Анисия Иванова
17
България няма да приема и да гори италиански отпадъци
Архив: Булфото

България няма да приема и да гори италиански отпадъци.

Във връзка с появилата се информация от МОСВ съобщават, че нито правителството на Република България, нито Министерството на околната среда и водите, водят преговори с Италия за приемане на отпадъците, образувани в Рим или други италиански градове.

За разрешаване на внос на отпадъци в България стриктно се спазват разпоредбите на Регламент (ЕО) №1013/2006 относно превози на отпадъци.

С оглед да се поощри енергийното оползотворяване на RDF, образуван в България, и да се предотврати прекомерен внос, Законът за управление на отпадъците въвежда ограничение за внос в България на отпадъци, предназначени за изгаряне и съвместно изгаряне в количества за съответната календарна година, надвишаващи сумарно половината от годишния капацитет на инсталацията, определен в разрешението или комплексното разрешително.

България е единствената страна в ЕС, която е въвела това ограничение за внос.

Отпадъците, цитирани в публикациите, са обект на задължителна процедура предварителна писмена нотификация и могат да бъдат внасяни единствено с цел оползотворяване. Забранени са превозите на отпадъци за Република България, предназначени за обезвреждане и депониране.

За издаване на предварителна писмена нотификация и съгласие, заявителят (нотификаторът) подава набор от документи съгласно Регламент (EО) №1013/2006, като към момента в МОСВ няма постъпили заявления за внос на отпадъци с произход град Рим.

Внос на отпадъци в Република България може да се извършва само от юридически лица, оператори на съоръжения за оползотворяване на отпадъците, притежаващи разрешение, издадено по реда на Закона за управление на отпадъците, или комплексно разрешително, издадено по реда на Закона за опазване на околната среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
6
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Лъжете ! RAI UNO непрекъснато показват кадри и коментари ,че *** ще се гори в България !!!
14
0
 
3
 
! Отговори
искам преди 4 години
Да няма отпадъци
13
0
 
10
 
! Отговори
Я..Я...Я преди 4 години
Лъжци и половина, безочие, това е наглост. През месец юли всеки ден непрекъснато по новините в Италия по всички канали казваха за преговорите на правителствено ниво за *** на Рим и че са се договорили за това да се реши проблема с *** на Рим, докарвайки го в България. Продажните журналисти дето са отворени много къде спаха до сега , за да не го отразят, говорим за скандала през месец юли за *** в Рим, сега сме октомври. Предизборно отново прах в очите на хората.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Надявяма се,че поне това е истина,а не поредната долна лъжа на управляващите евроатлантически наглеци.
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Италия тецове няма ли, че търси да си хвърли *** някъде? Едва ли са на перки и соларки само, или не искат да си мърсят природата? А нашите готови да затрият народ и природа за печалба.
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
защо Баце и Шиши продължават да покриват Ковачки?май заради корпоративният вот.
9
2
 
11
 
! Отговори
variola преди 4 години
Държавата един грам *** от Италия няма да внесе, нито грам, само че доверени до държавата лица ще го внесат, внасят в момента и ще продължават да внасят безплатно гориво и всичко е покрито и изчистено, чиста детска сълза, приказка, идилия !От години се внасят и горят хиляди тонове *** от ЕС, а се изнасят човешки съдби нататък, пък после моля да ударим рамо на каузата "ЗА връщането в България" !
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Сливи за смет" - българска народна приказка!Но, в нашия случай се пита - Кой ще папка "сливите", а, за кого ще остане сметта????
7
0
 
4
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Предполагам информацията е "изтекла" във втория най-четен сайт в България ... Блиц...
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те и сега го правят, но без ... появила се информация!
5
5
 
24
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
България след като стана член на Европейският Съюз - стана и кофата на Съюзът - или казано стана члена отговарящ за *** ! Това е мнението на другите членове- Скоро може да бъде и кофата за емигранти- Този съюз ни направи жалки бедни и глупави ! Народът по никакъв начин не усети Европейското - Определени хора станаха милионери -тъжна картинка -2 мил избягаха и останаха старци и индианци ! жалко!
4
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия гадини карат *** в циментовия завод в Бели Извор и отровиха Враца. Смрад се носи на талази....
3
5
 
20
 
! Отговори
Ъъъ преди 4 години
България няма да гори италиански отпадъци, ... а само пакистански, патагонски и малайзийски.
2
4
 
24
 
! Отговори
Доообре преди 4 години
Само предизборно ли?
1
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е те от години го правят, каква файда сега спирали ... нали вече се славим с мръсен въздух и масови заболявания от това ...