Вятър, сняг, студ: Дирят бащата и сина при лошо време

До 13 ч. са проверени подслони в планината, няма следа от тях
14
Вятър, сняг, студ: Дирят бащата и сина при лошо време
Снимка: Dnes.bg

При изключително лоши метеорологични условия продължава спасителната акция в Стара планина.

До 13 ч. са проверени всички постройки, в които изгубените баща и син биха могли за намерят подслон, но засега без резултат, съобщиха от ПСС на страницата си.

Още по темата
В 6,34 ч. сутринта от Калофер са потеглили първите екипи на Планинската спасителна служба (ПСС) при Българския Червен кръст (БЧК).

Общо 17 планински спасители от отрядите в Калофер, Карлово, Пловдив, Пирдоп, София и Банско с 3 спасителни кучета обхождат нови райони, които не са били достигнати през вчерашния ден.

Към тях са се присъединили 8 доброволци от охраната на парк "Централен Балкан", 5 от Стара Загора и 2 от Калофер.

Теренът е труден, местността е насечена и гориста в по-ниските части, но планинските спасители правят всичко възможно да намерят изчезналите, без да застрашат собствения си живот при изключително лошите метеорологични условия – вятър 15 м/сек в билните части на планината и температура -8◦С, което се усеща като -25◦С и снегонавяване над 1,5 м, посочват от ПСС.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: връх БотевПСС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
5
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
"Към тях са се присъединили 8 доброволци от охраната на парк "Централен Балкан", 5 от Стара Загора и 2 от Калофер."Откога 8= 5+2?
9
2
 
4
 
! Отговори
Баси преди 4 години
И малоумието дето е налазило форума. Специалисти по ракия и мезета коментират трагедия в планина и дават съвети по оцеляване. А това, че планината била жестока направо цепи мрака.
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако няма пещера или къде да се скриете прави се малко жилище от сняг,подобно на иглу на подходящо неопасно място,където няма лавини,пропасти,морени или други опасности.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубаво е,тези които обичат да ходят в планината,да изучат учебника по алпинизъм,едно време имаше такива учебници,много са полезни,там пише и как да се справя човек в тежки ситуации в планината,а ботушите или ботите трябва да са от естествена кожа и зимата с гети върху тях+допълнителен чифт вълнени сухи чорапи в раницата,защото само вълната спясява от студа,дори и когато се намокри.
6
1
 
20
 
! Отговори
реалист преди 4 години
За съжаление имам предчувствието, че ще ги открият напролет. Във вторник времето беше пролетно и те са тръгнали едва ли не по маратонки и суичъри, но в сряда рязко стана люта зима, така че никога не подценявайте планината - никога!
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименМного си прав, Стара планина е най-жестоката планина. Почти всяка години взима жертви, а хората така и не се поучават. Аз съм виждал как и през есента времето се сменя буквално за 5-10 минути и става опасно. На южния склон...
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А дали наистина са се изгубили или им се е случила случка?
3
1
 
18
 
! Отговори
Истината преди 4 години
На пролет ще ги намерят.
2
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сами са избрали да се катерят, това е равносилно на самоубийство.
1
2
 
32
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Чудо ще е ,ако са живи,но като стар планинар,чувството ми друго казва,за съжаление...