Прекратиха спасителната акция под връх Ботев

В продължение на 4 дни баща и син бяха издирвани
9 фев 2020 22:28,
44
Прекратиха спасителната акция под връх Ботев
Снимка: Bulgaria ON AIR

Прекратиха акцията по издирването на баща и син под връх Ботев. В продължение на 4 дни планински спасители и доброволци претърсваха района при силно влошени метеорологичи условия.

Военни от 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово се включиха в претърсването, но безуспешно. Те поеха рано сутринта към върха с дрон, за да обхванат по-голям периметър, предава Bulgaria ON AIR.

В акцията се включиха и 8 спасители с 2 обучени кучета. Те обходиха малък, но изключителен опасен периметър по поречието на река Тунджа, което отне часове.

Още по темата

А верижна машина допълнително от връх Ботев отваряше път към спасителите. Това е последният ден на акцията в Стара планина, която имаше за цел да открие изгубените баща и син.

"Намират се следи на места, за които не можем да кажем дали са техни. Личат си като стъпки, но завяти със сняг. Възможно е да са там, но ние да не ги виждаме", каза началникът на ПСС към БЧК Емил Нешев.

Акцията беше белязана и от инцидент със спасител, който падна във водите на река Тунджа. За щастие мъжът не е пострадал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо израелският турист беше открит за 6 часа,а българите ги оставиха в планината.Всичко е пари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпроси малко - Мънкане много.Само два са вариянтите1) бащата и сънът се укриват защото прокурор ги е погнал2) силно съмнение за ликвидиране
35
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Дядо Йоцо гледа" ряпа да яде пред това!
34
6
 
5
 
! Отговори
беберон преди 4 години
Толкова са търсили тия "спасители". Болшинството са едни дядки, почитатели на ракията. Обичат да спасяват млади туристки от скука, повече от това не могат. За мен тяхното поведение е престъпна небрежност.
33
0
 
1
 
! Отговори
от 38 преди 4 години
"Пътеписът на Тодор - как е оцелял след три бури и напълно обезводнен"Напишете това в търсачката. Историята му е меко казано интересна.
32
0
 
9
 
! Отговори
saki преди 4 години
Добре де как Леонардо Ди Каприо, премина цяла Америка, в най лютата зима и плува в ледена река, наметнат само с една меча кожа и полуизяден пак от тази мечка ?
31
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 27 Русенец, той твоя съгражданин Тодор Владимиров е бил здраво подготвен за поход с непромокаемо облекло към връх Ботев 2016-та декември година. Една седмица е бил сам в планината и е прекарал 3 бури в палатката, но той освен палатка е имал Бутилка вино,5 консерви месо, 5 шоколада, кесия с нарязан суджук и нарязано голямо парче сланина, почти един хляб, сухари и около килограм и нещо орехови ядки и два големи пакета бисквити Стек цигари, пури и шише бренди, спален чувал, газова бутилка.
30
3
 
22
 
! Отговори
444 преди 4 години
Естествено, че хората си носят вината, всеки трябва да отговаря за действията си. Но.....Защо тези, с които са били са им позволили да тръгнат не екипирани и неподготвени,след като те самите са били по-опитни! И защо след като са ги ИЗОСТАВИЛИ САМИ В ПЛАНИНАТА не са подали още тогава сигнал, че има двама души, неподготвени, които изостават от групата?!!!!! Да оставиш някой в беда ми се струва доста неразумно!
29
0
 
12
 
! Отговори
Какъв са го търсили преди 4 години
посред най люта зима да ходят по планините? Искали са да се правят на герои, но пред природата сме мравки!
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Казват че били с маратонки,но като стигнали до снега си били сложили джапанките.Тъпо ама тъпо. Дано се намерят хората живи,защото това е едно цяло българско семейство.Молете се за тях хора.
27
8
 
6
 
! Отговори
квичите от дупките преди 4 години
"Уж имаха кучета", ама тези кучета сакат манджа и дресировка и са годни около 4-5 г. Ти колко кинти си дал за спасители и спасителни операции и колко кучета си дресирал за издирване на затрупани хора. Лалугери сте, дано да станат катаклизми в тази държава, да се видите що за стока сте. Помищ да търсите, да не дочакате.
26
1
 
12
 
! Отговори
къде ви въдят такива преди 4 години
Не са тръгнали да ги търсят на 4-тия ден, а е прекратено търсенето на 4-ти ден. Дайва диванния ти директор, прокурорите требе да се занимават с такива кото теб. Дано някой сен да имаш нужда от спасително отряди да видиш какво е.
25
20
 
5
 
! Отговори
6 преди 4 години
Тръгнали да ги търсят на 4-тия ден !? На 4-тият час при тези температури телата на открито замръзват ! Безотговорни неграмотници ! Гешев , къде си сега ? Вината е на властниците , каквито и грешки да са допуснали туристите -несвоевременни действия !
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това лято имаше една дама на Бъбрека със сабо. Според мен са се изгубили още когато хижаря ги е видял вечерта. Тогава вместо надолу са тръгнали нагоре
23
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спасителите обикновено имат специални кучета,които е достатъчно да им се даде дреха с миризмата на човека и го надушват,дори и ако е под снега!Как са ги търсили незнам.Спасителите трябва да търсят веднага,а не да се ошумоляват, защото заради тяхното поведение и мотаене едно момиче от нашите алпинисти загина преди време.Дойдоха,пльоснаха се в хижата и не търсиха веднага,а се наядоха и наспаха,а на другия ден беше късно,защото е живяла само 6 часа.
22
9
 
8
 
! Отговори
В.Узунов преди 4 години
Нали уж кучета имаха ба? Директно да ги дават в приют оти на пролет и без кучета ще ги надушат серсемите.
21
0
 
33
 
! Отговори
РусенецЪ преди 4 години
Лошо, много лошо .... знам, че шансовете са прекалено малки, но дано се случи като с онзи русенец преди няколко години. И него го бяха отписали, но човека просто се е бил окопал и изчакал една седмица да премине лошото време. Жив и здрав си е!
20
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Взе всяка година по някой да тръгва неподготвен,точно когато обявят,че времето рязко ще се развали и ще падне сняг.Някаква мода за доказване на нещо ли е това?Ама абсолютно всяка година по едно и също време се случва.
19
0
 
25
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Караибрахим е много прав. Не са били с маратонки ! Както и да са били облечени са щели да загинат при тези обстоятелства. Те 5 часа са се лутали (от 11 до 16) и не са успели да се ориентират, а за половината от това време са можели да слязат. След това са казали, че се връщат наобратно, но най-вероятно отново не са се ориентирали. Лошото време - мъгла, снеговалеж, бурен вятър, недоброто познаване на терена, недобра преценка за времето преди тръгване - това са основните причини.
18
0
 
17
 
! Отговори
Караибрахим преди 4 години
"Без peдaкция" исках да напиша долу, но в този сайт цeнзypират всяка втора дума, сакън да не обидят някой, и е трудно да се комуникира.