Прекратиха спасителната акция под връх Ботев

В продължение на 4 дни баща и син бяха издирвани
9 фев 2020 22:28,
44
Прекратиха спасителната акция под връх Ботев
Снимка: Bulgaria ON AIR

Прекратиха акцията по издирването на баща и син под връх Ботев. В продължение на 4 дни планински спасители и доброволци претърсваха района при силно влошени метеорологичи условия.

Военни от 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово се включиха в претърсването, но безуспешно. Те поеха рано сутринта към върха с дрон, за да обхванат по-голям периметър, предава Bulgaria ON AIR.

В акцията се включиха и 8 спасители с 2 обучени кучета. Те обходиха малък, но изключителен опасен периметър по поречието на река Тунджа, което отне часове.

Още по темата

А верижна машина допълнително от връх Ботев отваряше път към спасителите. Това е последният ден на акцията в Стара планина, която имаше за цел да открие изгубените баща и син.

"Намират се следи на места, за които не можем да кажем дали са техни. Личат си като стъпки, но завяти със сняг. Възможно е да са там, но ние да не ги виждаме", каза началникът на ПСС към БЧК Емил Нешев.

Акцията беше белязана и от инцидент със спасител, който падна във водите на река Тунджа. За щастие мъжът не е пострадал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
15
 
! Отговори
Караибрахим преди 4 години
Човекът, с който са слизали от вр. Ботев, е написал във ФБ следното (копирано без редакция): "Не бяха с маратонки!,толкова глупости започнаха по тв и радио сега...,просто не добре подготвени и облечени ,обути за този зимен преход"
16
1
 
36
 
! Отговори
Караибрахим преди 4 години
Това за маратонките, което повтаряте на всеки втори коментар и под всяка статия за случая, е пълна глупост и измишльотина. Първо - не са с маратонки. Жената може да е казала, че са тръгнали с маратонки, но в хижите не са ги видели с маратонки. Или са се преобули в колата преди да тръгнат, или жената нарича всяка обувка маратонка. Второ - дори и да са с маратонки, маратонките не са причината да се загубят. Дори да бяха с арктически обувки, пак щяха да умрат. Спрете да повтаряте едно и също.
15
1
 
15
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Прекратяването на спасителна акция стандартно значи,че няма надежди за успеха й.Жалко. Единствената добра новина в подобни случаи е когато няма пострадали и от спасителите.
14
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалко за хората, но на всички трябва да им е ясно, че с планината шега не бива! Не може да ходиш неподготвен на поход, без значение дали е вр. Ботев или с лифта до 7-те езера!Тръгнали с маратонки, обувки с токчета, голи гърбове... Планината трябва да се уважава!
13
24
 
6
 
! Отговори
В.Узунов преди 4 години
Поне някой от двамата пурата да си беше подал от снега да го видят.
12
27
 
2
 
! Отговори
В.Узунов преди 4 години
Заслужават си съдбата . Толкова хора да мръзнат заради тях и да се губи ефирно време. Та как няма по там някой овчар да ги беше надупил на няква борика.
11
20
 
7
 
! Отговори
Дарвин е бил прав преди 4 години
Какво да търсят някакви смахнати, тръгнали по маратонки в снежна буря? Ако някой е твърде глу.пав за да е част от човечеството няма за какво да го търсят под дърво и камък и спасителите да си рискуват живота. Много по-рано трябваше да ги обявят за достойни примери на теорията на Дарвин и да не се занимават с тях
10
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак че и толкова ги търсят. Заради глупостта им остава само и някой спасител да загине
9
3
 
37
 
! Отговори
Ханибал преди 4 години
Не разбирам,защо плюете спасителите? Търсили са ги 4 дни!!! А пък и те къде са тръгнали в това време? Безотговорно държание и после друг им е длъжен или виновен! Като не си екипиран подходящо ,планината и морето са много опасни. Съжалявам но сами са си виновни!
8
34
 
3
 
! Отговори
В.Узунов преди 4 години
Хич не трябваше и да ги търсят. Аллах си знае работата
7
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баща и седемнадесет годишен син са в планината, а "спасителите" след четири дни спират търсенето им !!!
6
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това хич не е радостна вест.
5
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А дано стане чудо!
4
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Възможно е да са там, но ние не ги виждаме"Саво след четири дена прекратяват издирването без никаква причина !
3
1
 
45
 
! Отговори
! преди 4 години
Хора, с планината и морето, шега не бива.Бъдете разумни!
2
35
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо прекратяват спасителната акция, като не са намерили хората ?Това е нечовешко !
1
1
 
30
 
! Отговори
случаен минувач преди 4 години
Горките хора, много жалко за тях! Но защо трябваше да се стигне до там?