След авария: Замърсени са реките Юговска и Чепеларска

Водите са със силно променен цвят, установиха експерти
Обновена: 11 фев 2020 20:28 | 11 фев 2020 20:27, Веселина Йорданова
9
След авария: Замърсени са реките Юговска и Чепеларска
Снимка: архив, БулФото

Авария в хвостопровод е довела до замърсяване на водите на реките Юговска и Чепеларска днес следобед. След получен в РИОСВ – Пловдив сигнал са сформирани два екипа от експерти, които извършиха проверка и взеха проби от 8 пункта по течението на река Юговска и река Чепеларска, съобщиха от МОСВ.

Установено е изпускане на хвост във водите на река Юговска в близост до град Лъки.

Водите на реката са със силно променен цвят. Аварията е отстранена в рамките на един час. За допуснатото нарушение срещу дружеството "Лъки Инвест" ЕООД ще бъдат предприети административно-наказателни мерки.

Изпратено е предупреждение до институциите, които трябва да информират населението на общините в засегнатия участък  - Лъки, Асеновград, Садово, Родопи и Марица, за възможно замърсяване на водите в река Чепеларска и ограничаване на ползването им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Остана ли незамърсена река в България? Остана ли жива риба? Хора, какво става със страната ни?! Просто не мога да повярвам, че в рамките на 2 месеца се случват всичките тия "аварии" - Марица, Струма, сега и тези двете реки, имаше и още една миналата седмица. Отделно Перник е без вода и е неясно колко болести се носят, отделно имаше епидемия от хепатит някъде си, отделно има поне още 2 язовира на дъното - Радомир и Ботевград. Отделно ***! Какво става с нас? Защо търпим всичко това?
5
2
 
6
 
! Отговори
Ххх преди 4 години
Всеки ден има замърсяване на някоя река,започвам да си мисля,че се прави нарочно!
4
0
 
5
 
! Отговори
ХХХ преди 4 години
Вие какво мислите ? Сега са наред реките .....всичко ще се изтрови нарочно ...първо Марица после Тунджа сега по малките абе така ще е занапред ......и малкото вода ще изтровят !
3
2
 
9
 
! Отговори
Стана модерно преди 4 години
всеки да си изсипва помията в реките, все едно са канализация......Хем е по-евтино, хем по-лесно....да *** вашта *** долна.
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Някой ще ми обясни ли какво е това нещо хвост?"Думата "хвост" идва от руски език и означава опашка. Ползваме я от руски, защото съвременното минно дело в България се развива от руски инженери. В западните държави, по-точно англоговорящите, за същото нещо се ползва думата "tail". (Прочети за "tailings dam".) Хвост е остатък след преработка на руда. Шлака, кал, шихта, шлам, ***, примеси с метали и химикали и др. В повечето случаи ***. Трябва да се обработва по специални методи.
1
1
 
5
 
! Отговори
Данчо преди 4 години
Някой ще ми обясни ли какво е това нещо хвост?