Боил Банов: Колекцията на Божков е надценена

2700 предмета били на частното лице Васил Божков
17 фев 2020 10:10, Петя Славова
30
Боил Банов: Колекцията на Божков е надценена
Снимка: БГНЕС

Антиките на Васил Божков, които не са регистрирани - близо 2700, са силно надценени. Това обяви пред bTV министърът на културата Боил Банов.Той се обади, за да се обяви, че е некоректно внушението за липсата на проверки от страна на Министерството на културата на колекцията на Божков.

"Музеят, в който има 212 предмета, регистрирани през 2009 г., е проверяван от министерството през 2015 г. След това колекцията не се е увеличавала. Останалите 2700 предмета, са само заявени за регистрация и са на частното лице Божков. Ние нямаме правомощия да проверяваме частни лица", уточни Банов.

Още по темата

По думите му, частната собственост е неприкосновена, а сега а министерството имало основание да проверява ценностите, защото тече проверка на прокуратурата. Според него внушението, че Министерството на културата е гледало как се множи една колекция, било некоректно. "В държавните ни музеи има по-сериозни предмета", разясни той.

По повод колекцията на Божков, проф. Николай Овчаров коментира, че е отказал да работи по тази колекция, защото "не бяха изяснени обстоятелствата около намирането на тези предмети, меко казано".

Археологът уточни, че е бил сред първите, видели антиките на ул. "Московска". По думите му през 2009 г. е бил провален опитът със закон да се регламентира притежаването на културни ценности без изяснен произход.

Археологът припомни, че през 2004 г. президентът тогава Георги Първанов е призовал за амнистия за големите колекции. Те са три - на Васил Божков, на Димитър Иванов и на братя Бобокви в Русе, уточни проф. Овчаров.

През 2005 г., когато министър на културата е Нина Чилова, започва подготовка на нов закон за културните ценности и през 2008 г. е приет. В него е обявена категория "държател" - т.нар. държател трябва да докаже произхода на артефактите до 6 месеца, след това може да ги притежава, но не може да ги продава или изнася, а когато умре, те стават собственост на държавата.

През 2009 г. по искане на покойния Гиньо Ганев Конституционният съд отменя този текст и се отварят вратичките, които използват колекционери като Божков, уточни още Николай Овчаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дам...но по важното е да се пазим от джендърите и норвежцитв, които щв крадат децата ни...и да не гледаме какво става тук.Целия народ сте рибки...налапващи кукичката.
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
явно Божков му е пратил записче на нещо си и затова сега Блядманов занижава стойността на колекцията с което цели да насади усещане че и обвиненията са завишени. аде де!
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са древни ментета на оригиналните творби. Банов знае най-добре. Имат надпис "Направено в Древен Китай."
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ало Банов е османски изкуствовед. Колекцията на Божков е османско изкуство от османските земи.
24
0
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Е защо пък да не мога да си купя нещо от търг на ebay или cgbfr или от хилядите други магазини в Европа ? Защо само немеца или французина да може да ги притежава ?!Що за глупости. Римски и Византийски монети има почти в цяла Европа и то в милиони. Защо аз съм лишен от възможност да инвестирам в това ?
23
4
 
3
 
! Отговори
червените крадци преди 4 години
Вижда се, че по времето на комунистическото управление умишлено са забъркани тези каши в закона с цел печалби на мафията подкрепяща червените...
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ало, Банов съм! Колекцията на Божков е надценена.
21
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този има вид на човек, чиято единствена любов е чашката.
20
1
 
26
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Надценена !? Как тъй надценена бе ?!Тя е оценявана от най-добрите специалисти.Да не би, да подменяте оригиналите с реплики и затова цената и така рязко да падна ?
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 12То само това да е... " првено от 1-ви клас по трудово убочение..."
18
1
 
24
 
! Отговори
A преди 4 години
Ще бъде всичко разпродадено на ниски цени на следващите "наши" колекционери. И друго - като се оценят по по- ниска стойност - ще се получи ниска сума, която няма да може да покрие "дълговете" на черепа към държавата и трябва да откраднат още нещо за покриването им, а новите колекционери ще станат собственици на уникати за жълти стотинки.
17
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От ГЕРБавата Шайка вече са започнали разпределянето и кавгите на кой какво и колко.
16
5
 
9
 
! Отговори
12 преди 4 години
До Анонименисказване. -Браво !!! Как я постигате тази неграмотност просто ..................
15
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тоя посредствен син на още по посредствен актьор взе да разбира от изкуство!
14
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбира се че колекцията е надценена !Божков умишлено вдига мизата, та като го осъдят, надценката да си плати данъка и разходите за адвокатити, а Путин да се облизва за плячка.
13
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някакъв театър ни пробутват отново. Но актьорите са слаби, като цялата пътуваща циркаджийска група ГЕРБ. Много подценяват хората. И особенно тези от Европа, за които всъщност е предназначена пиесата
12
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой да провери банковата сметка на този, интересно ми в колко е взел за това исказване.След още малко ще се окаже, че въобще не е ценна, може даже да е менте някакво првено от 1-ви клас по трудово убочение...Държавата цирк и такива са и тези министри на културата...
11
4
 
42
 
! Отговори
Гостенин преди 4 години
Когато я разнасяхте по Брюксел беше много ценна.Като правехте изложби във НИМ - същата работа.Обаче днес - след като я конфискувахте - вече не била ценна.*** си Банов, ***! И ***!
10
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 4 години
А цената на Ларгото не беше ли надценена бе крадец? Гешефт спи за този а лови кокошкари
9
4
 
36
 
! Отговори
стига бе преди 4 години
Или по друг начин казано, вече са си харесали и прибрали каквото искат. Опоскали са я, а остатъците са ... надценени!Ало, Банов съм ...